Wat is edelmetaal?
Edelmetaal is metaal, dat zijn kwaliteit, zuiverheid en waarde behoudt. Een van de eerste en belangrijkste dingen die opvallen aan edelmetaal is dat ze niet of nauwelijks oxideren. De meest bekende vorm van oxidatie is het roesten van ijzer. IJzer is dan ook geen edelmetaal.

Waarvoor kan edelmetaal worden gebruikt?
Omdat edelmetalen hun waarde behouden, zijn ze interessant voor bijvoorbeeld beleggers, juweliers, edelsmeden, maar ook de industrie. Van oudsher werd kapitaal voornamelijk veiliggesteld door te beleggen in goud. Goud is redelijk schaars en heel waardevast. Bovendien werd goud, evenals zilver, als waardebepaler gebruikt voor muntstukken (geld). Vroeger werden muntstukken van goud of zilver gemaakt, nu wordt de gouden standaard (ontstaan tussen 1871 en 1900) gebruikt als onderliggende waarde voor geld gebruikt.

Opsomming verschillende edelmetalen
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt. Het “nieuwe” edelmetaal Platina Pas sinds korte tijd wordt goud qua waardevastheid overtroffen door een ander en zeldzamer edelmetaal, te weten platina. Platina is schaarser dan goud en bijvoorbeeld zilver. Toch is platina al lang geleden ontdekt: zo’n 3000 jaar geleden werd platina al door de Egyptenaren gebruikt. Doordat het een buigzaam en kneedbaar metaal is, niet schadelijk is voor de mens, slechts zeer zelden leidt tot allergische reacties en bijna niet oxideert, wordt platina tegenwoordig veelal gebruikt in de (medische) industrie, maar ook in de wetenschap. Zo wordt platina gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld glasvezel, in medicijnen, ruwe olie en petroleum. Doordat het een wit-grijze glans heeft en niet dof wordt, is platina ook heel geschikt voor het vervaardigen van sieraden. Japan staat voorop als het gaat om de vraag naar platina sieraden. Het rendement op platina zal alleen maar toenemen, omdat er sprake is van een doorlopende vraag naar dit edelmetaal. Daarnaast heeft platina een grotere dichtheid, is het sterker en zuiverder dan goud, waardoor de waardevastheid steeds meer de belangstelling trekt van investeerders.

Wat maakt edelmetaal zo kostbaar?
Hoewel ook zilver tot de edelmetalen behoort, is de waarde ervan een stuk lager dan die van goud en platina. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat zuiver zilver op den duur zwart wordt door oxidatie, anderzijds omdat zilver op veel grotere schaal gewonnen wordt. Hoe hoger de vraag naar en hoe lager de beschikbaarheid/aanwezigheid van een edelmetaal, hoe hoger de prijs. Andersom geldt hetzelfde: Hoe lager de vraag naar en hoe hoger het aanbod van een edelmetaal, hoe lager de prijs. Door speculeren en door een wisselende vraag en aanbod is er verhoging van de geldelijke waarde of juist een daling daarvan. Hele economieën draaien om dit beginsel.

Kenmerk van echtheid
Maar hoe weet iemand nu zeker dat hij het metaal koopt, dat hij voor ogen heeft? Vroeger werd er in gouden munten gebeten, om te controleren of de munten wel van echt goud waren gemaakt. Een simpele manier om te controleren of een sieraad gemaakt is van edelmetaal is door gebruik te maken van een magneet. Wordt een sieraad niet naar de magneet getrokken, dan is er veel of uitsluitend gebruik gemaakt van edelmetaal. Tegenwoordig (in Nederland sinds 1986 verplicht) bestaan er keurmerken. Met een keurmerk wordt een bepaald gehalte aangegeven. Zo staat 925 voor 925 Sterling zilver: de meest zuivere vorm van zilver.

Uitleg karaat gehalte van goud
De zuiverheid van goud wordt weergegeven in karaat. Zo is de meest zuivere vorm van goud 24 karaat. Omdat goud een erg zacht en (ver)vormbaar edelmetaal is, wordt vaak gebruik gemaakt van een legering. Om de zuiverheid/ het gehalte goud dan te kunnen weergeven, heb je andere hoeveelheden karaat. 22 karaat goud is een legering die voor 91,7 % bestaat uit zuiver goud. 18 karaat goud is een legering die bestaat uit 75 % zuiver goud. Daarnaast bestaat ook 14 karaat goud, dat een legering heeft met 58,3 % zuiver goud. Hoe minder zuiver goud een sieraad is, hoe harder en goedkoper deze zal zijn in vergelijking met dezelfde sieraden van een hoger karaat. Het meest bekende gouden sieraad is toch wel de trouwring.

Enkele toepassingen van edelmetalen binnen de techniek
Veel mensen weten dat er een klein beetje goud verwerkt is in hun mobieltje. Maar welke edelmetalen worden waarvoor gebruikt? Ieder edelmetaal heeft zijn eigen specifieke eigenschap en daarom worden edelmetalen ook veelvuldig gebruikt binnen de techniek. Om een kleine indruk te geven van de verschillende edelmetalen en waarvoor ze gebruikt worden, volgt hieronder een opsomming:

  • Goud: In hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren en voor elektronische componenten 
  • Iridium: Voor het maken van machineonderdelen en smeltkroezen vanwege de zeer hoge temperatuurs bestendigheid 
  • Osmium: In een legering voor elektrische contacten 
  • Palladium: In de organische chemie als katalysator 
  • Platina: In de petrochemische industrie wordt platina gebruikt voor het raffineren van ruwe olie 
  • Rhodium: In de chemische industrie als katalysator en als anodemateriaal in röntgentoestellen 
  • Ruthenium: In een legering met bijvoorbeeld palladium of titanium voor het harder en meer slijtvast maken daarvan 
  • Zilver: In elektronische en elektrische circuits vanwege de elektrische geleidende eigenschap en al dan niet in zuivere vorm of in een legering om componenten met elkaar te verbinden.

Voor meer informatie over edelmetalen, in welke hoeveelheden deze verwerkt zijn in onze sieraden en de diverse keurmerken verwijs ik u graag naar: 

Zilver
De mens is al eeuwen en eeuwen onder de indruk van zilver. In de oude geschriften van Israëlieten, Grieken en Romeinen vinden we al zijn geschiedenis. Het zilver waar toen over gesproken werd, was in die tijd door de ingewikkelde zuiveringsmethoden veel meer waard dan goud.

Net als van goud worden zilveren sieraden gemaakt uit een legering van zilver. Een combinatie van zilver met meestal koper. Sterling Silver is de aanduiding voor de beste kwaliteit zilver waarvan sieraden gemaakt kunnen worden. Sterling Silver wordt ook wel het eerste gehalte zilver genoemd. De legering van Sterling Silver bestaat uit 92,5 % zilver.

1e gehalte 92,5% Zilver (Sterling Silver)
2e gehalte 83,3% Zilver
3e gehalte 80,0% Zilver

925

  • Klik hier voor de "Keurtekenplaat"
  • Wilt u meer informatie over zilver kijk dan op: Sieradeninfo

Goud 
Goud is al eeuwenlang een bron van inspiratie. Dit zachte edelmetaal kent een aantal eigenschappen dat het tot de "Koning der Metalen" maakt. Goud behoudt zijn glans en is veelzijdig, smeedbaar en duurzaam. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de mens zich al duizenden jaren van goud bedient en we zich graag door laat inspireren.

Puur goud noemt men 24 karaats goud, hiervan is het mogelijk sieraden te maken. Alleen deze juwelen zullen bij dagelijks gebruik niet lang meegaan omdat goud van nature bijzonder zacht is. Daarom zult u bij its-beautiful.nl en bij andere juweliers in Nederland voornamelijk 14 karaats gouden sieraden vinden.

Deze tabel geeft het percentage goud (gehalte) aan in een legering.

  8 Karaat 33,3% Goud
14 Karaat 58,5% Goud
18 Karaat 75,0% Goud
20 Karaat 83,3% Goud
22 Karaat 91,6% Goud

585

  • Klik hier voor de "Keurtekenplaat"
  • Wilt u meer informatie over goud kijk dan op: Sieradeninfo

Platina
Zoals goud de “Koning” onder de edelmetalen is, is platina de “Keizer” onder de edelmetalen. Platina komt in de natuur voor en is schaarser dan goud. Platina is niet gevoelig voor invloeden van water, zuurstof of zelfs zoutzuur.

De voordelen van platina als basis voor sieraden zijn:

  • Is wit/grijs van kleur
  • Verkleurt en oxideert niet
  • Heeft een nog hogere dichtheid dan goud (21.450 kg/m 3 )
  • Is erg buigzaam
  • Makkelijk te bewerken
  • Smelt bij 2.045 oC
  • Is een goede warmtegeleider De kwaliteitsaanduiding van platina wordt weergegeven in Plat. of Pt. in combinatie met drie cijfers. Deze cijfers geven de hoeveelheid platina per 1000 eenheden weer. Pt.800 betekent dat de zuiverheid van de platina 80% is, of wel 800 eenheden platina op de 1000.

Diamant 
Diamant intrigeert, wekt willekeurig of onwillekeurig begeerte op. Dat was voor onze jaartelling zo, en dat is nog steeds het geval. Diamant is en blijft het symbool van schoonheid en liefde en oefent een aantrekkingskracht uit op zowel vrouwen als mannnen.

Wilt u meer informatie over Diamanten kijk dan op: Sieradeninfo


316L Stainless Steel 
Onze edelstaal sieraden zijn gemaakt van de hoogste kwaliteit "316L Stainless Steel".
Bij ons krijgt u ook de garantie dat de aangekochte sieraad ook niet kunnen verkleuren.

De voordelen van RVS chirurgisch staal (316L Stainless Steel)

  • Kan niet verkleuren
  • Geen allergische reactie's
  • Geeft niet af op de huid
  • Sterker dan andere metalen
  • Gold/Black plating kan in verloop van tijd vervagen
  • Goedkoper dan goud en zilver en gaat langer mee
  • Sieraden van edelstaal zijn bijzonder geschikt voor mensen met een nikkel/zilver allergie.

Wat houdt "PVD-coating" in?
PVD betekent: P
hysical Vapour Deposition.

Het is een verfijnde procedure, uitgevoerd in een proces waarin een vacuüm wordt gerealiseerd. Het sieraad, of een deel daarvan, wordt bestookt met miniem kleine deeltjes, die een beschermde laag vormen. De 1 tot 3 micrometer dunne lagen die zo ontstaan zijn bijzonder hard.

De gunstige eigenschappen van PVD:

- microscopische laag, die bijzonder hard is;
- grote diversiteit aan kleuren mogelijk;
- ecologissche arbeidsproces;
- resistent tegen aantasting van metalen door oxydatie, roest of verwerving;
- hypo-allergeen.

Sieraden-informatie

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss