Het is een term die we in de juweliersbranche veel voorbij zien komen en gebruiken, maar wat houdt de term edelmetaal nu eigenlijk in? Waar staat deze term voor en waar komt deze vandaan? Vandaag nemen we de term onder de loep om wat meer duidelijkheid te scheppen.
 


Wat is edelmetaal?
Edelmetaal is metaal, dat zijn kwaliteit, zuiverheid en waarde behoudt. Een van de eerste en belangrijkste dingen die opvallen aan edelmetaal is dat ze niet of nauwelijks oxideren. De meest bekende vorm van oxidatie is het roesten van ijzer en ijzer is dan ook geen edelmetaal. Toch kan ook edelmetaal oxideren. Zo komt dit bijvoorbeeld voor bij zilver dat in enkele gevallen kan verkleuren door oxidatie.

Waarvoor kan edelmetaal worden gebruikt?
Omdat edelmetalen hun waarde behouden, zijn ze interessant voor bijvoorbeeld beleggers, juweliers, edelsmeden, maar ook de industrie. Van oudsher werd kapitaal voornamelijk veiliggesteld door te beleggen in goud. Goud is redelijk schaars, waardoor het de hoge waarde heeft en het is heel waardevast. Bovendien werd goud, evenals zilver, als waardebepaler gebruikt voor muntstukken (geld). Vroeger werden muntstukken van goud of zilver gemaakt, nu wordt de gouden standaard (ontstaan tussen 1871 en 1900) gebruikt als onderliggende waarde voor geld.

Opsomming verschillende edelmetalen
De meest bekende edelmetalen zijn Goud, Platina en Zilver, vooral bekend om hun toepassing in sieraden. Minder bekende edelmetalen zijn Osmium, Rhodium, Iridium, Palladium en Ruthenium. Al deze edelmetalen worden ook binnen de techniek gebruikt. Pas sinds korte tijd wordt goud qua waardevastheid overtroffen door een ander en zeldzamer edelmetaal, te weten platina. Platina is schaarser dan goud en bijvoorbeeld zilver. Toch is platina al lang geleden ontdekt: zo’n 3000 jaar geleden werd platina al door de Egyptenaren gebruikt. Doordat het een buigzaam en kneedbaar metaal is, niet schadelijk is voor de mens, slechts zeer zelden leidt tot allergische reacties en bijna niet oxideert, wordt platina tegenwoordig veelal gebruikt in de (medische) industrie, maar ook in de wetenschap. Zo wordt platina gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld glasvezel en in medicijnen, ruwe olie en petroleum. Doordat het een wit-grijze glans heeft en niet dof wordt, is platina ook heel geschikt voor het vervaardigen van sieraden. Japan staat voorop als het gaat om de vraag naar platina sieraden. Het rendement op platina zal alleen maar toenemen, omdat er sprake is van een doorlopende vraag naar dit edelmetaal. Daarnaast heeft platina een grotere dichtheid en is het sterker en zuiverder dan goud, waardoor de waardevastheid steeds meer de belangstelling trekt van investeerders.

Goud, zilver, platina en palladium

Wat maakt edelmetaal zo kostbaar?
Hoewel ook zilver tot de edelmetalen behoort, is de waarde ervan een stuk lager dan die van goud en platina. Enerzijds heeft dat te maken met het feit dat zuiver zilver op den duur zwart wordt door oxidatie, anderzijds omdat zilver op veel grotere schaal gewonnen wordt. Hoe hoger de vraag naar en hoe lager de beschikbaarheid/aanwezigheid van een edelmetaal, hoe hoger de prijs, zoals dat bij alle grondstoffen ter wereld het geval is. Andersom geldt hetzelfde: Hoe lager de vraag naar en hoe hoger het aanbod van een edelmetaal, hoe lager de prijs. Door speculeren en door een wisselende vraag en aanbod is er verhoging van de geldelijke waarde of juist een daling daarvan. Hele economieën draaien om dit beginsel.

Kenmerk van echtheid
Maar hoe weet iemand nu zeker dat hij het metaal koopt, dat hij voor ogen heeft? Vroeger werd er in gouden munten gebeten, om te controleren of de munten wel van echt goud waren gemaakt. Een simpele manier om te controleren of een sieraad gemaakt is van edelmetaal is door gebruik te maken van een magneet. Wordt een sieraad niet naar de magneet getrokken, dan is er veel of uitsluitend gebruik gemaakt van edelmetaal. Tegenwoordig (in Nederland sinds 1986 verplicht) bestaan er keurmerken. Met een keurmerk wordt een bepaald gehalte aangegeven. Zo staat 925 voor 925 Sterling zilver: de meest zuivere vorm van zilver. Dit getal kan ook gezien worden als het percentage puur zilver Zo bestaat een sieraad met dit merkje voor 92,5% uit puur zilver.

Uitleg karaat gehalte van goud
De zuiverheid van goud wordt weergegeven in karaat. Zo is de meest zuivere vorm van goud 24 karaat. Omdat goud een erg zacht en (ver)vormbaar edelmetaal is, wordt vaak gebruik gemaakt van een legering. Om de zuiverheid/ het gehalte goud dan te kunnen weergeven, heb je andere hoeveelheden karaat. 22 karaat goud is een legering die voor 91,7% bestaat uit zuiver goud. 18 karaat goud is een legering die bestaat uit 75% zuiver goud. Daarnaast bestaat ook 14 karaat goud, dat een legering heeft met 58,5% zuiver goud. Hoe minder zuiver goud een sieraad is, hoe harder en goedkoper deze zal zijn in vergelijking met dezelfde sieraden van een hoger karaat. Het meest bekende gouden sieraad is toch wel de trouwring en de meest gangbare hoeveelheid puur goud is 58,5% (14 karaats goud).

Enkele toepassingen van edelmetalen binnen de techniek
Veel mensen weten dat er een klein beetje goud verwerkt is in hun mobieltje. Maar welke edelmetalen worden waarvoor gebruikt? Ieder edelmetaal heeft zijn eigen specifieke eigenschap en daarom worden edelmetalen ook veelvuldig gebruikt binnen de techniek.

Om een kleine indruk te geven van de verschillende edelmetalen en waarvoor ze gebruikt worden, volgt hieronder een opsomming:

 • Goud: In hoogwaardige elektrische schakelaars en connectoren en voor elektronische componenten 
 • Iridium: Voor het maken van machineonderdelen en smeltkroezen vanwege de zeer hoge temperatuur bestendigheid 
 • Osmium: In een legering voor elektrische contacten 
 • Palladium: In de organische chemie als katalysator 
 • Platina: In de petrochemische industrie wordt platina gebruikt voor het raffineren van ruwe olie 
 • Rhodium: In de chemische industrie als katalysator en als anodemateriaal in röntgentoestellen 
 • Ruthenium: In een legering met bijvoorbeeld palladium of titanium voor het harder en meer slijtvast maken daarvan 
 • Zilver: In elektronische en elektrische circuits vanwege de elektrische geleidende eigenschap en al dan niet in zuivere vorm of in een legering om componenten met elkaar te verbinden.


Platina
Zoals goud de “Koning” onder de edelmetalen is, is platina de “Keizer” onder de edelmetalen. Platina komt in de natuur voor en is schaarser dan goud. Platina is niet gevoelig voor invloeden van water, zuurstof of zelfs zoutzuur.

De voordelen van platina als basis voor sieraden zijn:

 • Is wit/grijs van kleur
 • Verkleurt en oxideert niet
 • Heeft een nog hogere dichtheid dan goud (21.450 kg/m 3 )
 • Is erg buigzaam
 • Makkelijk te bewerken
 • Smelt bij 2.045 oC
 • Is een goede warmtegeleider.

  De kwaliteitsaanduiding van platina wordt weergegeven in Plat. of Pt. in combinatie met drie cijfers. Deze cijfers geven de hoeveelheid platina per 1000 eenheden weer. Pt.800 betekent dat de zuiverheid van de platina 80% is, of wel 800 eenheden platina op de 1000.


We hopen dat de term edelmetaal nu wat meer gewicht met zich meedraagt en dat u een nog beter beeld hebt van wat edelmetaal is en waar u op kunt letten bij het zoeken naar een sieraad van een bepaald edelmetaal. Uiteraard is het altijd mogelijk om ons te mailen in het geval dat u een vraag hebt.


Geschreven op 1 april, 2019 | Door Rineke

 

Sorteer op
 • Gouden Bedelarmband met Zeven Geboorte Bedels | Names4ever
  Gouden Bedelarmband met Zeven Geboorte Bedels | Names4ever

  Deze bedelarmband is volledig gemaakt van 14 karaat geelgoud, de allerbeste kwaliteit goud, en voorzien van een fijntjes gepolijst oppervlak dat mooi glanst. Deze bedelarmband bestaat uit meerdere opengewerkte schakels die…

  € 1.100,00
 • Graveer Hanger Rond 14 Karaats Geelgoud | Initial Coin
  Graveer Hanger Rond 14 Karaats Geelgoud | Initial Coin

  Deze graveer hanger heeft een ronde vorm met een plat oppervlak waar u bijvoorbeeld een korte tekst, de naam van een geliefde of een datum op kunt laten graveren.

  € 109,95
 • 14K Gouden Hanger met Bolletje
  14K Gouden Hanger met Bolletje

  Deze prachtige hanger is volledig gemaakt van 14 karaat goud, de allerbeste kwaliteit geelgoud, met een fijntjes gepolijst oppervlak dat mooi glanst. Het sieraad bestaat uit een slank oogje, waar u gemakkelijk een ketting doorheen…

  € 59,95
 • Zilveren Armband met Kruisje
  Zilveren Armband met Kruisje

  DezeArmband met Horizontale Kruisje voor Dames is volledig gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver, en het kruisje heeft een afmeting van 7x12mm. Deze armband bestaat uit een slanke anker schakelketting met…

  € 24,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss