Een horloge is een uurwerk of klok. Het woord horloge is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands vrijwel alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk. In het Frans daarentegen wordt met horloge tegenwoordig een vast opgestelde klok bedoeld, terwijl een draagbaar uurwerk er montre heet. In dit artikel wordt alleen het draagbare uurwerk besproken.

Naast de tijd tonen sommige horloges ook de dag, datum, maand en jaar. Vóór de 20e eeuw waren de meeste horloges zogenaamde (vest)zakhorloges of savonettes (zakhorloge met springdeksel), die zoals de naam aangeeft in een (vest)zak werden gedragen. Meestal waren deze voorzien van een ketting. Het polshorloge maakte zijn opmars vanaf het begin van de 20e eeuw.(Bron: Wikipedia)

Waterdichtheid
De waterdichtheid van een horloge is van belang voor mensen die met het horloge onder de douche gaan of ermee willen zwemmen. Waterdichtheid is een ruim begrip. Hierbinnen zijn diverse gradaties. De gradaties worden over het algemeen aangeduid in ATM. (Bar) of in meters. In de praktijk houdt dat het volgende in:

30 meter / 3 ATM / 3 Bar
Water resistant - 30 meter:
Bestand tegen water bij water-spatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).

50 meter / 5 ATM / 5 Bar
Water resistant - 50 meter:
Bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte (niet duiken).
Douchen/Zwemmen mits er geen grote temperatuursverschillen optreden.

100 meter / 10 ATM / 10 Bar
Water resistant -100 meter:
Bestand tegen water bij snorkelen

200 meter / 20 ATM / 20 Bar
Water resistant - 200 meter:
Bestand tegen water bij recreatie-duiken (niet dieper dan 20 meter)

Let op!
De aanduiding meter, ATM of Bar is niet precies te vergelijken met dieptemeters. Het is slechts een technische aanduiding van horloge fabrikanten. U moet ook rekening houden met andere omstandigheden, zoals de temperatuur, de `leeftijd` van uw horloge en de druk-verschillen. Ook deze kunnen de waterdichtheid beïnvloeden.

Hoe vaak moet de waterdichtheid worden getest?
Om de twee à drie jaar (bij professioneel duikers-gebruik minimaal jaarlijks) - Telkens wanneer de kast open is geweest. Bijvoorbeeld na het vervangen van de batterij of na een reparatie.

Watergebruik bij lederen band
Heeft u een horloge met een lederen band? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de band vermindert als deze veel in aanraking komt met water. Douchen en zwemmen met een lederen band raden wij daarom af. Stalen, rubberen en nylon banden zijn hiervoor meer geschikt.

Batterijtjes vervangen / Horloges
Omdat Juwelier It’s Beautiful zoveel mogelijk milieubewust wil zaken doen, kunt u de door ons geleverde (zilveroxide horloge-)batterijen altijd terugsturen naar ons. Wij zullen er dan voor zorgen dat deze batterijen worden teruggestuurd naar onze (horloge)leveranciers, zodat deze ervoor kunnen zorgen voor het recyclen hiervan!

De meeste horloges zijn voorzien van een batterijtje dat, afhankelijk van of het horloge al loopt tegen de tijd dat u het koopt, lange tijd mee zal gaan of na een maand al leeg kan zijn. Daarna is het aan u om naar de juwelier te gaan voor een nieuw batterijtje of om zelf op zoek te gaan naar een passend batterijtje. Niet alleen dient u het batterijtje te vinden, maar u moet uw horloge ook nog eens loshalen zonder deze te beschadigen. En zonder de juiste gereedschappen kan dit nog wel eens knap lastig worden. Daarom kunt u bij ons het batterijtje van uw horloge laten vervangen.

Bij een horloge dat een zekere waterdichtheid heeft, zijn er twee opties beschikbaar wanneer het gaat om het verwisselen van het batterijtje.

- U kunt enkel de batterij laten vervangen. Uw horloge is hierna niet meer waterdicht, maar behoudt wel de spatwaterdichtheid. Indien u dus een horloge boven de 3 bar / 3 ATM hebt, dan zal het bij deze optie zo zijn dat uw horloge minder waterdicht zal zijn dan voorheen. De kosten voor het vervangen van het batterijtje van uw horloge bedragen € 7,50.
- Daarnaast is het ook mogelijk om zowel het batterijtje alsook de pakking te vervangen. Deze pakking is verantwoordelijk voor de waterdichtheid van uw horloge, waardoor de waterdichtheid behouden blijft. De kosten voor het vervangen van het batterijtje van uw horloge op deze manier bedragen € 15,-.

U zult uw sieraad zelf aan ons op moeten sturen. Nadat uw horloge is voorzien van een nieuw batterijtje, sturen wij deze kosteloos weer naar u op.

Als u zelf de batterij vervangt, zal dit invloed hebben op de waterdichtheid van het horloge. Laat dit daarom doen door ons, of een andere juwelier. 

Watergebruik bij lederen band
Heeft u een horloge met een lederen band? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de band vermindert als deze veel in aanraking komt met water. Douchen en zwemmen met een lederen band raden wij daarom af. Stalen, rubberen en nylon banden zijn hiervoor meer geschikt.

De invloed van temperatuurverschillen:
Plotselinge temperatuurverschillen hebben grote invloed op de waterdichtheid van een horlogekast, omdat verschillende materialen, zoals het glas en de kast, verschillend uitzetten, waardoor er toch lekkage kan ontstaan. Voor de gradaties 3, 5 en 10 ATM/Bar, zoals hierna aangeven, blijft het daarom toch oppassen. Vooral als het horloge bijvoorbeeld op het strand in de zon is opgewarmd en de plotseling in het zeewater 20 graden afkoelt. Dit soort lekkages zijn duidelijk herkenbaar en vallen buiten de garantie bij horloge-fabrikanten.

Tips bij een mechanische of automatische uurwerk
Mechanische uurwerken met handmatige opwinding of automatische kalibers vereisen bijzondere aandacht. Zo kunnen slagen, stoten of trillingen (bijvoorbeeld mountainbiken, golfen, tennissen of zwemmen) het uurwerk beschadigen.

Chronograaf:
Een chronograaf is een ander woord voor stopwatch. Met deze functie kunt u dus een exacte tijdsmeting doen.
 

Sieraden-informatie

Sorteer op
 • Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
 • Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter
  Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter

  Uw horloge/armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 9,95
 • 18-delige Horloge Reparatie Set
  18-delige Horloge Reparatie Set

  Deze reparatie set is speciaal ontworpen voor de handige thuisjuwelier, zodat elke klant die ook maar een beetje handig is een horloge kan repareren of inkorten. Deze reparatieset bevat de volgende gereedschappen:

  1x…

  € 24,95
 • Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss