Je naam op een hangertje, de naam van je geliefde op een armband, coördinaten, de foto van je overleden ouder, de vingerafdruk van je kind, je trouwdatum, enz. Zomaar enkele voorbeelden van dingen die je kunt laten graveren. Maar, wat is graveren nu eigenlijk en waar komt het vandaan?

Een paar eenvoudige oorbellen gevonden in een vrouwengraf van Kaluraz, 850 - 550 v.C. Let op het gegraveerde detail net achter de drie bolletjes. Dit soort verfijning maakt het speciaal.


Een paar eenvoudige oorbellen gevonden in een vrouwengraf van Kaluraz, 850 - 550 v.C. Let op het gegraveerde detail net achter de drie bolletjes. Dit soort verfijning maakt het speciaal. (Bron: https://www.laleipsigjewels.com/nl/helga-blogt/historie/231-goud-iran.html)
Al sinds mensenheugenis is de mens bezig om zichzelf en zijn omgeving te verfraaien. Eén manier van het zichzelf mooier maken is door make-up te gebruiken. Een andere manier is door het toepassen van tatoeages. Een derde manier is door het dragen van sieraden. Door sieraden te dragen, kun je verschillende boodschappen uitdragen: Alleen hele rijke mensen kunnen sieraden dragen, die voorzien zijn van grote of zeldzame diamanten. Getrouwde of verloofde mensen dragen over het algemeen een trouwring. Tijdens de jaren zeventig en tachtig was het gebruikelijk om hangertjes voorzien van je naam te ruilen met degene met wie je verkering had. Iemand die belijdenis deed, kreeg steevast een kruisje aan een kettinkje. En ga zo maar door.
Sieraden kun je op verschillende manieren laten opvallen. Zo kun je kiezen voor een specifiek metaal zoals zilver, (rosé of geel)goud of platina en voor (half)edelstenen, maar ook door gebruik te maken van graveren. 

Ik ben gaan graven via Google en kwam samengevat het volgende tegen: Het woord graveren komt van oorsprong uit het Frans (graver) en het betekent “het met een scherp gepunt voorwerp maken van sneden of inkepingen in hout, glas of metaal zodat een diepdrukafbeelding ontstaat”. graveren ww. ‘inkrassen’ Mnl. si grauerden ooc die stene ‘zij sneden ook (figuren/letters) in de stenen’ [1285; CG II, Rijmb.]; vnnl. graveren, wtsteken ‘graveren, uitsteken’ [1573; Thes.]. Eerder eenmaal in de vorm graven ‘graven, verbergen; snijden in, beeldhouwen’ [1240; Bern.]. (Bron: M. Philippa, F. Debrabandere, A. Quak, T. Schoonheim en N. van der Sijs (2003-2009) Etymologisch Woordenboek van het Nederlands, 4 delen, Amsterdam)

Nu kun je op verschillende manieren graveren. Je kunt met een scherpe naald gaan krassen, met een dremel bijvoorbeeld glas wegslijpen waardoor je een afbeelding of naam maakt op een glazen voorwerp, met een handgraveermachine op een eenvoudige manier een naam, coördinaten of een datum in metaal kerven. Je kunt tegenwoordig ook gebruik maken van computergestuurde graveermachines met een diamantpunt techniek of zelfs met laser gravures maken. Het “ouderwetse” handwerk vereist een vaste hand, maar je bepaalt wel helemaal zelf hoe diep de gravure wordt. Met de computergestuurde graveermachines kun je heel precies werken. Deze methodes zijn heel geschikt voor het graveren van een foto of een vingerafdruk, bijvoorbeeld op een gedenkplaat of grafsteen. Maar ook om bijvoorbeeld de eerste woordjes van je (klein)kind in diens eigen handschrift voor altijd vast te leggen op een plaatje.

En daarmee ben je er nog niet, want je kunt het graveren ook gebruiken om iets van een logo te voorzien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een sleutelhanger van een bedrijf. Eigenlijk kun je het zo gek niet bedenken of het kan gegraveerd worden. Ook een eenvoudige tekening van een stripfiguur of een quote waarmee je iemand een hart onder de riem steekt.
Met een gegraveerd sieraad geef je een blijvende herinnering aan een gebeurtenis. Het is minder vergankelijk dan een brief of een kaart, neemt minder ruimte in en kan (met trots of ter herinnering) gedragen worden.

Bij Juwelier It’s Beautiful wordt gebruik gemaakt van een computergestuurde graveermachine op basis van diamantpunt graveertechniek met een precisie van 0,1 mm. Voor de mogelijkheden die zij bieden, raad ik je aan om op deze link te klikken. En wil je weten welke mogelijkheden zij nog meer bieden? Struin dan op je gemak eens rond door de verschillende pagina’s van deze webwinkel.


Geschreven op 1 oktober, 2020 | Door Charmaine

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss