Welkom bij het eerste artikel in onze nieuwste rubriek: Edelsmid aan Huis! In deze rubriek geven wij u handige tips en trucs om uw sieraden zo lang mogelijk
zo mooi mogelijk te houden, zonder dat u zich hiervoor in de kosten werkt. Ook zullen wij uitleg geven over hoe u handig armbanden en horloges
in kunt korten en hoe u bijvoorbeeld het beste uw armband-maat en ringmaat kunt bepalen. Zo bent u binnen de kortste keren een Edelsmid aan Huis
en hoeft u niet voor ieder klein onderhoud naar de juwelier! Lees snel verder voor handige tips en trucs over uw zilveren sieraden.


ZILVEREN SIERADEN

Zilveren sieraden zijn mooi, elegant of juist robuust, met een luxueuze uitstraling, maar toch betaalbaar. Hierdoor heeft bijna iedereen wel één of meerdere zilveren sieraden. Mooi schoon zijn ze prachtig en verrijken ze uw outfit op een vaak subtiele manier dankzij de neutrale kleur, maar als u ze regelmatig draagt of bij bepaalde activiteiten draagt worden uw zilveren sieraden al snel vies of verkleuren ze zelfs waardoor ze soms een zwarte kleur krijgen. Dit zegt absoluut niks over de echtheid of zelfs de kwaliteit van uw zilveren sieraad. Verkleuring van het edelmetaal komt bij alle gehaltes zilver voor en zegt dus niks over de kwaliteit ofwel de echtheid. De zwarte verkleuring is ook niet schadelijk, dus u kunt deze sieraden gewoon dragen. Toch is het zeer begrijpelijk dat u liever een mooi schoon sieraad wenst te dragen.

Hieronder eerst een kort overzicht waardoor u verkleuring zo goed mogelijk kunt voorkomen. Onder dat overzicht gaan we verder met handige tips en trucs om uw zilveren sieraden, die helaas al verkleurd zijn, schoon te maken.

   1. Indien u ernstige koorts heeft of van plan bent om intensief te sporten, doe uw sieraden dan af. Zo voorkomt u dat er een chemische reactie tussen de stoffen in uw huid
   en het zilveren sieraad ontstaat.
   2. Houdt uw zilveren sieraden zoveel mogelijk uit de buurt van wol, latex, rubber, elastiek, veel parfums, eieren en uien. Dit zijn namelijk zwavelhoudende stoffen die,
   eenmaal in contact gekomen met zilver, een chemische reactie veroorzaken waardoor er een zwart laagje ontstaat.
   3. Indien u van plan bent om te gaan zwemmen of om uw handen te wassen of te gaan schoonmaken, doe uw sieraden dan af. Dit omdat ook schoonmaakmiddelen
   (met vaak een sterk chemische samenstelling) een chemische reactie tussen de stoffen in uw huid en het sieraad kunnen laten ontstaan.
   4. Doe uw zilveren sieraden pas als laatste om en dan vooral pas nadat u uw make-up heeft gebruikt, parfum heeft opgespoten en haarspray heeft gebruikt. Zo voorkomt u,
   bijvoorbeeld, dat de haarspray neerdwarrelt op uw zilveren sieraad en hierop reageert.

U kunt uw zilveren sieraden gemakkelijk weer schoon krijgen door een (zilver) poetsdoek te gebruik. U poetst het sieraad zo goed mogelijk op en u kunt het mooie sieraad weer een aanzienlijke periode dragen, afhankelijk van uw oplettendheid betreffende bovengenoemde punten. Deze (zilver) poetsdoekjes zijn vrij goedkoop en ook op onze webshop te verkrijgen. U vindt een divers assortiment aan onderhoudsmiddelen op onze onderhoud-tips pagina. Maar ze kosten wel wat, terwijl het ook mogelijk is om uw zilveren sieraden schoon te maken met voorwerpen die u waarschijnlijk al in huis heeft!

(Voor alle onderstaande methodes geldt dat u van tevoren goed dient na te gaan of uw product niet opzettelijk geoxideerd is. Staat er een vorm van het woord ‘geoxideerd’ in de beschrijving van het door u aangeschafte product, dan zal dit inhouden dat gedeeltes van uw sieraad bewust geoxideerd zijn. Houdt er dus rekening mee dat u mogelijk niet alleen de oxidatie die tijdens het dragen is ontstaan weghaalt, maar dat u ook de oorspronkelijke oxidatie aan kunt tasten.)

(De onderstaande methodes zijn puur gericht op zilveren sieraden en zijn dus wellicht niet geschikt voor andere edelmetalen of steentjes die in de sieraden verwerkt zijn.)

(Elk sieraad is anders en zal net even anders reageren op bepaalde schoonmaakmethoden. Daarnaast bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat instructies per ongeluk verkeerd worden opgevolgd. Omdat al deze variaties niet te berekenen zijn, is juwelier It’s Beautiful niet verantwoordelijk voor eventuele schade die ontstaat naar aanleiding van één van de onderstaande methodes.)

Zilveren sieraden zijn mooi, elegant of juist robuust, met een luxueuze uitstraling, maar toch betaalbaar.

   Zilverbadje
   Eén van de meest handige methodes om uw zilveren sieraden schoon te maken betreft het maken van een badje.
   Voor deze methode heeft u nodig:
      - een plastic afwasteil
      - een vel aluminiumfolie
      - soda of keukenzout
      - heet water

U neemt een flink stuk aluminiumfolie en maakt hier een losse prop van die u vervolgens weer uitvouwt en zo goed mogelijk glad strijkt, waarna u het vel aluminiumfolie op de bodem van de teil legt. Hierna doet u een flinke schep soda (of keukenzout) in de teil, samen met heet water. Vervolgens legt u uw zilveren sieraden op het aluminiumfolie. Het is een vereiste dat het zilver het aluminium raakt en geheel onder water is. Is dit niet het geval, dan zult u het een keer om moeten draaien om ervoor te zorgen dat alles schoon wordt. En het zilver moet het aluminium raken, anders zal de procedure het gewenste effect niet behalen. Het water zal gaan bruisen en dan is het even wachten. Na ongeveer vijf minuten haalt u de sieraden eruit en droogt u deze met een zachte doek af. U zult zien dat het sieraad schoon is en mooi glinstert, alsof u het net heeft aangeschaft.

Indien uw sieraad al lange tijd niet is schoongemaakt en dus zeer zwart is, dan is het wellicht nodig om deze procedure meerdere keren te herhalen. Hiervoor zult u dan wel iedere keer een nieuw vel aluminiumfolie moeten gebruiken.

De meningen over deze methode zijn verdeeld. De helft is van mening dat het zilver beschadigd raakt, doordat de soda of het keukenzout een laagje zilver van het sieraad verwijdert. De andere helft zegt dat dit absoluut niet het geval is en dat het geen kwaad kan. Omdat de meningen zo verdeeld zijn raden wij aan deze methode niet al te vaak te gebruiken.


Een handige en snelle methode om uw zilveren sieraden schoon te krijgen, is gemakkelijk uit te voeren met iets dat bijna elk huishouden wel in huis heeft.

   Zilver poetsen
   Een handige en snelle methode om uw zilveren sieraden schoon te krijgen, is gemakkelijk uit te voeren met iets dat bijna elk huishouden wel in huis heeft.
   Voor deze methode heeft u nodig:
      - een tube tandpasta
      - een oude tandenborstel
      - een zachte doek

Bij deze methode heeft u bijna niks nodig. Het enige dat u hoeft te doen is uw zilveren sieraad in te smeren met wat tandpasta en vervolgens voorzichtig met een zachte droge doek (of een stuk keukenpapier) op te poetsen. Vervolgens spoelt u uw sieraad goed af, zodat er nergens meer een restant tandpasta zit, en uw sieraad zal er weer als nieuw uitzien. Het enige nadeel bij deze methode is dat u bij bijvoorbeeld schakelarmbanden en dergelijke moeilijk tussen de schakels komt met een doek, waardoor er altijd een restantje zwart achter zal blijven. Dit is enigszins te verhelpen door in plaats van een doek een oude tandenborstel te gebruiken om het sieraad in te wrijven met tandpasta. Hierbij zult u wel voorzichtig te werk moeten gaan en goed op moeten passen dat u niet te hard borstelt om kleine krasjes te voorkomen. Dit is een handige en snelle methode waar weinig voor nodig is met bijzonder mooi resultaat.

Voor de Rokers - Iedereen weet dat roken niet gezond is, maar wat het ten gevolg heeft is wel handig voor diegenen die hun zilveren sieraden schoon willen maken: de as!

   Voor de Rokers
   Iedereen weet dat roken niet gezond is, maar wat het ten gevolg heeft is wel handig voor diegenen die hun zilveren sieraden schoon willen maken: de as!
   Voor deze methode heeft u nodig:
      - as (echt, dat is alles wat u nodig heeft!)

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar het werkt echt. Spaar de as van het roken een paar dagen op. Vervolgens doet u deze as op een zachte en droge doek, waarmee u uw sieraden schoonpoetst. Bij deze methode is het belangrijk dat u uw sieraad goed naspoelt met lauw, stromend water en goed droogwrijft, omdat de geur anders blijft hangen. En niemand wil natuurlijk met een sieraad lopen dat naar een asbak ruikt. Deze methode is bijzonder goedkoop, maar vereist wel een beetje doorzettingsvermogen omdat u stevig door zult moeten wrijven voordat uw sieraden echt gaan blinken.

Alle bovenstaande methodes hebben gegarandeerd resultaat en zullen uw zilveren sieraden weer laten glinsteren. Ga dus snel aan de slag en geef al uw zilveren sieraden een mooie opknapbeurt!

In de volgende editie van deze rubriek zullen wij weer nieuwe tips en trucs geven, waardoor u uiteindelijk een echte Edelsmid aan Huis zult zijn!


© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss