Welkom bij onze rubriek: Edelsmid aan Huis! In deze rubriek geven wij u handige tips en trucs om uw sieraden zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden,
zonder dat u zich hiervoor in de kosten werkt. Ook zullen wij uitleg geven over hoe u handig armbanden en horloges in kunt korten en hoe u bijvoorbeeld het beste
uw armband-maat en ringmaat kunt bepalen. Zo bent u binnen de kortste keren een Edelsmid aan Huis en hoeft u niet voor ieder klein onderhoud naar de juwelier!
Lees snel verder voor handige tips en trucs over hoe u uw sieraden zo lang mogelijk schoon en onbeschadigd houdt.

 Bijna iedereen heeft wel één of meerdere sieraden. En zo goed als iedereen draagt dagelijks sieraden. Tijdens het dragen raken sieraden beschadigt, misschien komt er wat vuil op of raakt er (in een zeer ongelukkig geval) eens een onderdeeltje kwijt. Dit is niet te voorkomen en ook op onze blog hebben we al enkele tips gegeven om bijvoorbeeld vuil zo succesvol mogelijk te verwijderen van uw sieraden. Maar waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat er meerdere tips zijn waarmee u schade ofwel vuil grotendeels kunt voorkomen. Deze maand bespreken wij in onze rubriek Edelsmid aan Huis hoe u uw sieraden zo schoon en onbeschadigd mogelijk kunt houden. Handige tips, waarmee u de sieraden waar u zoveel om geeft mooi houdt.
Sieraden als Laatste
De eerste tip is meteen één van die dingen die vaak verkeerd gaan. Veel vrouwen gaan vanaf de slaapkamer, waar ze kleren en accessoires aan en om doen, naar de badkamer waar ze zich verder opmaken en klaarmaken voor de rest van de dag. Het probleem hierbij is dat alle stoffen, zoals deodorant, haarlak en parfum, op uw sieraden komen. Dit lijkt niet zo belangrijk, maar wat veel mensen niet weten is dat er in cosmetische producten bepaalde chemische stoffen verwerkt zijn die bijzonder schadelijk zijn voor uw sieraden. Voorkom dus contact met deze stoffen en zorg ervoor dat u uw sieraden al laatste omdoet. Hiermee is een hoop vuil en misschien zelfs schade te voorkomen.
Not Waterproof
Veel sieraden kunnen prima tegen water. Veel horloges geven zelfs aan dat ze waterproof zijn. Bij horloges houdt dit echter in dat de horlogekast waterproof is en dan vaak ook nog eens slechts spatwaterdicht. En als er toch vocht onder het glas komt zal uw horloge losgehaald moeten worden voordat deze schoongemaakt kan worden. En in zwembadwater zit veelal chloor wat schadelijk kan zijn voor uw sieraden. Dus waarom zou u het risico nemen? Draag tijdens het douchen of zwemmen vooral geen sieraden. In het zwembad hangt vaak wel een klok voor de tijd en een bikini, badpak of zwembroek volstaat al qua kledingvoorschrift. Vooral met lederen sieraden moet goed worden opgepast bij water. Het leder kan door water volledig ontrafelen en waterschade valt zo goed als nooit onder de garantie bij leder. Let hier dus goed op!
Zonnen
Extreme warmte in het algemeen is vaak niet al te goed voor uw sieraden en kan het beste vermeden worden, maar wanneer uw sieraad lange tijd in de zon ligt, kan deze zelfs verkleuren. Niet alleen bij het strand of op straat is dit een gevaar, maar ook wanneer u uw sieraden bijvoorbeeld op uw nachtkastje laat liggen. Heeft uw slaapkamer een raam op het oosten of het westen, dan bestaat de kans dat uw sieraad in de ochtend of ’s avonds aan een grote dosis zonlicht blootgesteld wordt. Voorkom dit door uw sieraad op te bergen zodat deze niet blootgesteld wordt aan direct zonlicht.
Uw Sieraden Opbergen
In het verlengde van de vorige tip over het opbergen van uw sieraden, zijn er nog een aantal andere richtlijnen waar u op kunt letten. Een belangrijke tip is het afdoen van uw sieraden voor het slapengaan. De nacht lijkt altijd als in een flits voorbij te gaan, maar in werkelijkheid ligt u een goede zeven of acht uur te draaien in bed. Vooral met kettingen, maar ook met armbanden en andere sieraden, vergroot u hierdoor de kans op slijtage. Voorkom dit dus zoveel mogelijk en doe uw sieraden af voor het slapengaan. U kunt uw sieraden dan het beste gescheiden en op een zachte ondergrond bewaren. Zo beschadigen ze elkaar niet en raken ze ook niet beschadigd door het oppervlak waar ze op liggen. Indien u dusdanig veel sieraden heeft dat u deze niet gescheiden kunt bewaren, is het wellicht een tip om een mooie sieradendoos aan te schaffen. Niet alleen zijn deze handig om uw sieraden op te bergen, maar ze zijn vaak ook nog eens mooi vormgegeven en kunnen een toevoeging zijn op uw interieur. Als laatste raden we altijd aan om kettingen en armbanden met de sluiting dicht op te bergen. Zo verkleint u de kans op knopen en kunt u uw sieraden wanneer u ze ook maar nodig heeft gemakkelijk pakken en snel omdoen.
Wees Voorzichtig met uw Sieraden
Dit lijkt een beetje overbodig om te zeggen, maar toch komt het, in onze ervaring, vaak voor dat mensen hun sieraden omhouden bij bijvoorbeeld ruwe werkzaamheden, huishoudelijke werkzaamheden of zelfs tijdens het sporten. Bij ruwe werkzaamheden is er natuurlijk kans op bijvoorbeeld harde stoten of dat de armband langs een ruw oppervlak schraapt, waardoor er al snel schade kan ontstaan. Geen enkel sieraad is 100% veilig van gebruiker sporen en er zal voorzichtig met een sieraad omgegaan moeten worden om deze gebruiker sporen te minimaliseren. Bij huishoudelijke werkzaamheden maakt u veelal gebruik van schoonmaakmiddelen die mogelijk schadelijk zijn voor uw sieraden en om ongelukjes te voorkomen raden wij altijd aan om uw sieraden voor het schoonmaken af te doen. En bij het sporten zult u (als u het goed doet) veel zweten, wat dan weer schadelijk kan zijn voor bijvoorbeeld uw zilveren sieraden en natuurlijk uw lederen sieraden omdat het vocht is. Ook al spreken deze dingen voor zich, toch is het goed om er aan te denken en er rekening mee te houden.
Extra Tip
Indien u een dagje gaat winkelen, doe dan vooral geen hangoorbellen in. Het kan namelijk voorkomen dat uw oorbellen blijven haken in de kleding die u over uw hoofd trekt bij het passen, waardoor de kans bestaat dat u uw oorbellen kwijtraakt. Indien u toch hangoorbellen indoet, let er dan goed op dat u deze nog inheeft voordat u de paskamer verlaat.


We beseffen dat dit geen diepgaande tips en trucs zijn, maar het is altijd goed om met een sterke basis te beginnen en daarvoor zijn deze tips en trucs bijzonder handig. Pas deze tips toe in de praktijk en uw sieraden zullen geheid langer onbeschadigd en schoon blijven.

In de volgende Editie van deze rubriek zullen wij weer nieuwe tips en trucs geven, waardoor u uiteindelijk een echte Edelsmid aan Huis zult zijn!

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss