Deze maand leggen wij zorgvuldig uit hoe u zelf uw horloge aan kunt passen zodat deze fijntjes om uw pols past, iets dat elke edelsmid aan huis
natuurlijk moet kunnen. Deze tips zijn niet alleen toepasbaar bij horloges met een schakelband, maar ook bij armbanden met een schakelband.
Lees dus snel verderen wordt een nog betere edelsmid aan huis!

 Bijna iedereen draagt tegenwoordig wel een horloge of heeft er in elk geval één in zijn bezit. Of het nu puur een representatie van uw stijl is, puur een praktisch voorwerp waarop u de tijd leest, of een combinatie van de functionaliteit en bijbehorende stijl. Omdat bijna iedereen wel een horloge bezit en iedereen uiteraard een volledig eigen en unieke stijl heeft, moeten er dus behoorlijk wat verschillende soorten horloges zijn. En dat is gelukkig ook zo! Ze zijn er in alle vormen en maten, met verschillend gevormde horlogekasten, handige sluitingen en natuurlijk verschillende soorten horlogebanden. Bij het passen van een horloge zijn de lederen horlogebandjes nooit zo’n probleem, maar een horlogeband met edelstalen schakels is een heel ander verhaal. Koopt u uw horloge bij de plaatselijke juwelier? Dan maakt deze uw horloge waarschijnlijk kosteloos voor u op maat. Maar wanneer u uw horloge bij een webshop koopt gaat het net even anders. Daarom gaan we u vandaag uitleggen hoe u zelf gemakkelijk uw horloge op maat maakt. Zo bent u de edelsmid aan huis!

Deze aanpassing is goed uit te voeren met een aantal veel voorkomende voorwerpen die u ongetwijfeld wel ergens in huis heeft liggen. Voordat we verder gaan met de uitleg benoemen we eerst de voorwerpen, zodat u deze wellicht alvast bij elkaar kunt zoeken alvorens verder te lezen.
Voor deze aanpassing heeft u nodig; een kleine hamer, een punaise of naaldje en een zachte handdoek. Met deze middeltjes kunt u uw horlogeband gemakkelijk aanpassen zodat deze om uw pols past.

Met de benodigdheden bij elkaar verzameld, kunt u nu gaan kijken hoeveel schakels u precies wenst te verwijderen uit de schakelband. U doet het horloge om uw pols met de sluiting dicht. Alleen op deze manier kunt u kijken hoeveel schakels er teveel aan de schakelband zitten.
Gaat het om één schakel? Dan verwijdert u deze schakel aan de zijde van de sluiting waar het cijfer zes op de wijzerplaat naar wijst. Wilt u er echter meer dan één verwijderen, dan is het belangrijk dat u om- en om aan weerszijden van de sluiting de schakels verwijdert. Dit is belangrijk, omdat u anders een zeer onevenwichtig horloge zult samenstellen.

Nu het daadwerkelijk aanpassen van de schakelband. U legt de zachte handdoek op tafel en legt het horloge op de handdoek. U zet de horloge op zijn zij. Hiervoor kunt u het beste kijken naar de pijltjes die op de schakels naast de sluiting staan aangegeven. Deze pijltjes zijn er speciaal voor zodat u weet dat deze schakels gemakkelijk te verwijderen zijn en dienen, met het horloge op zijn zij, naar beneden gericht te zijn. U gebruikt de punaise of het naaldje in combinatie met het kleine hamertje om het desbetreffende pinnetje lichtjes naar beneden te tikken. Hierdoor komt het pinnetje los en zult u deze gemakkelijker kunnen verwijderen.
Hierna legt u het horloge neer en drukt de punaise of naald door totdat u de pushpin handmatig uit de schakel kunt verwijderen. Deze stap herhaalt u totdat u alle te verwijderen schakels heeft verwijdert. Leg de pushpins op een plek neer waar u deze niet kwijtraakt.

Nadat u de overtollige schakels heeft verwijdert, kunt u de schakelband weer in elkaar zetten. U drukt de twee losse uiteinden tegen elkaar en drukt één van de pushpins door beide schakels. Let er hierbij wel op dat u de pushpin er op de juist manier indoet. De kant waar de pijltjes naar wijzen is de kant waar u de pushpin in de schakel duwt. Om de pushpin echt goed stevig in de schakelband te stoppen, legt u het horloge weer op zijn zij en bedekt u de band en de uitstekende pushpin met de hoek van de handdoek. Vervolgens tikt u zachtjes met de kleine hamer op de pushpin totdat deze in de schakel verzonken zit. Door het zachte doekje bent u er zeker van dat u de horlogeband niet beschadigd.

Zo kunt u gemakkelijk uw horloge in grootte aanpassen en comfortabel dragen. Er zijn natuurlijk ook handige hulpmiddelen om dit nog gemakkelijker te doen. Eén van deze hulpmiddelen is de bandinkorter. Deze is vrij voordelig en zeer handig in gebruik. Niet alleen voor horloges, maar ook voor schakelarmbanden.

Voorlopig zal deze editie van Edelsmid aan Huis de laatste zijn. Dit omdat we diverse andere leuke rubrieken een kans willen geven. Mochten er toch nog dringende vragen zijn van een aspirant edelsmid onder de lezers, dan horen wij deze vragen uiteraard graag en zullen wij in de toekomst deze rubriek graag nog een keer terug laten komen.

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss