Waarom een Smartwatch?

Steeds vaker horen we de term Smartwatch en dat is ook niet zo gek. Gadgets en andere elektronische snufjes worden steeds gewoner en toegankelijker voor alle leeftijden. Smartphones, tablets, computers, laptops; allemaal producten waar de meesten niks van moesten hebben toen ze voor het eerst geïntroduceerd werden. De computers waren onwennig, maar later toch wel handig. Telefoons waren groot en onhandig, maar zijn (vooral vandaag de dag) niet meer weg te denken uit onze samenleving. En dan vooral de smartphones, natuurlijk! Dus het is ook niet zo gek dat er meer “smart”-producten op de markt komen. Het grote verschil tussen de voorgaande technologische gadgets en een Smartwatch? De Smartwatch is niet alleen een gadget, maar ook een stijlvoorwerp. Dus waarom zou je voor een Smartwatch kiezen in plaats van een “gewoon” horloge? Wij gaan alle voordelen en nadelen met je doorspreken en laten je weten wat onze voorkeur heeft.

 

Waarom een Smartwatch?Allereerst gaan we het hebben over de drie verschillende soorten horloges. Hieronder verstaan we uiteraard het “standaard” horloge, de Smartwatch en de Hybride Smartwatch. Het “standaard” horloge is iets waar de meesten van ons al langere tijd bekend mee zijn. Het begon vooral als een praktisch voorwerp, maar door de opkomst van de mobiele telefoon en Smartphone (waarop ook de tijd te lezen is) is het “standaard” horloge steeds meer als stijlvoorwerp gaan fungeren. En maar goed ook! Want er zijn hierdoor ontelbaar veel verschillende ontwerpen ontstaan met verschillende stijlen en afwerkingen. Hierdoor zit er voor iedereen, jong en oud, dame en heer, wel een geschikt horloge bij. Daarna kwam de Smartwatch; eigenlijk een computer aan je pols. Een (vaak) niet zo mooi vormgegeven voorwerp dat daarentegen wel zeer praktisch is! Tegenwoordig wordt ook de Smartwatch steeds mooier vormgegeven, maar ze zijn nog lang niet zo stijlvol als het “standaard” horloge. En daardoor is de Hybride Smartwatch tot stand gekomen. De Hybride Smartwatch is een perfecte fusie tussen “standaard” horloge en de echte Smartwatch. Vaak is de Hybride Smartwatch voorzien van een elegant ontwerp dat doet denken aan het “standaard” horloge, met onderin een klein schermpje waarop de Smartwatch functionaliteit terug te zien is. Zo wordt stijl met functie gecombineerd.

Wanneer je een stijlvol gebruiksvoorwerp zoekt dat je gemakkelijk om de pols kan dragen, waarop je de tijd kan aflezen:

Wanneer je alleen deze functie zoekt en wil kunnen afwisselen zodat jouw horloge een accessoire wordt dat een verlenging of aanvulling is op jouw kleding, dan kies je voor een gewoon analoog horloge. Geen poespas, alleen tijd weergave, misschien aangevuld met datumaanduiding, een leuke horlogeband en klaar! Een analoog horloge is standaard voorzien van een klassieke wijzerplaat met wijzers en bevat over het algemeen een Quartz uurwerk, waarin een stukje kwartskristal samen met een batterij zorgt voor de aandrijving van het horloge. Puur en simpel! Wanneer je zorgt voor een exemplaar met (gemakkelijk) verwisselbare horlogeband heb ik altijd een passend modeaccessoire bij de hand.

Wanneer je iets zoekt waarop je de tijd kan aflezen en waarop je meldingen krijgt, zodat je kan beslissen of je jouw mobieltje erbij pakt en iets extra's wil:

Stel dat je bijvoorbeeld een stappenteller gebruikt, je calorieverbruik wil bijhouden, eenvoudige foto's wil kunnen maken, jouw slaap wil kunnen bijhouden, een seintje wil om te kijken of je jouw mobieltje moet raadplegen, maar niet jouw horloge iedere dag aan de lader wil leggen en het niet erg vind om je knoopcelbatterij iedere paar maanden te vervangen, dan kies je voor een hybride. De stappenteller, slaapmeter en het bijhouden van je calorieverbruik kan je via een koppeling in een bijbehorende app op je eigen mobieltje eenvoudig aflezen en bijhouden. Daarnaast kun je de meeste Smartwatches goed dragen als “standaard” horloge en doen deze qua stijl niet onder voor andere horloges.

Wanneer je iets zoekt, waarop je de tijd kan aflezen en wat je kan gebruiken als vervanging van jouw smartphone voor op kantoor of in de sportschool: Wanneer je niet alleen maar een seintje wil ontvangen in het geval dat je een telefoontje, berichtje of notificatie op jouw smartphone krijg, maar ook een berichtje wil kunnen inspreken of een telefoontje wil aannemen dan kan een smartwatch iets voor jou zijn. Daarnaast zijn er meerdere voordelen die van pas kunnen komen bij het gebruiken van een Smartwatch. Zoals wanneer je op kantoor zit en merkt dat je een berichtje hebt gekregen. Op je telefoon kijken komt al snel ongeïnteresseerd over, maar als je even op je horloge kijkt valt dat nauwelijks op. Of wanneer je in een volle bus zit of staat en je wil een berichtje sturen naar een klasgenoot dat je wat later bent. Dan hoef je niet in je tas te gaan zoeken of in je broekzak naar je telefoon. Nee, je houdt gewoon je pols bij je mond en spreekt een berichtje in. Super gemakkelijk en snel. Ook bij het sporten is een Smartwatch nagenoeg onmisbaar. Hartslag bijhouden, stappen tellen en de route die je net hebt gelopen of gefietst; je Smartwatch doet het voor je. Je hoeft niet aan allerlei aparte apparaten te denken, want de smartwatch registreert en verzamelt deze gegevens automatisch. Dankzij diverse apps en updates blijf je goed bij de tijd. Het feit dat je gebruik maakt van een digitaal scherm en dat je jouw smartwatch iedere avond aan de lader moet leggen, is geen obstakel en staat in geen verhouding tot de vele voordelen die een smartwatch je levert. Gelukkig heeft deze technologie ook niet stilgestaan en worden de diverse smartwatches steeds moderner en praktischer. Toch blijven de Smartwatches qua stijl wel een beetje achter.

Alle drie de soorten horloges hebben dus hun eigen voordelen en nadelen, maar één van de grootste factoren bij het kiezen van een horloge is natuurlijk je eigen voorkeur en smaak. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar de Hybride Smartwatch, omdat deze de stijl van het klassieke horloge combineert met enkele zeer praktische functies van de Smartwatch. Vooral die van M&M zien er zeer mooi uit en bieden precies die functies die ik zou zoeken in een Smartwatch. Maar dit verschilt natuurlijk per persoon en is afhankelijk van waar je naar op zoek bent in een horloge.

Wij van juwelier It's Beautiful staan vooraan wanneer er nieuwe ontwikkelingen zijn op het gebied van sieraden en horloges. Wij proberen dan ook steeds de laatste ontwikkelingen toe te voegen aan onze collecties en toestemming te krijgen van de diverse distributeurs van vooraanstaande merken als M&M om als verkooppunt te fungeren. Ik hoop in ieder geval je een beetje wijzer te hebben gemaakt wat betreft de overeenkomsten en de verschillen tussen analoog, hybride en smartwatch. En dat ik jou een beetje op weg heb kunnen helpen wanneer jij voor dezelfde keuze staat als ik. Heb jij al een keuze gemaakt welk soort tijdsieraad/horloge bij jou past? Kijk dan eens rond bij onze horloges. De kans is erg groot dat wij voor jou en jouw portemonnee een passend exemplaar hebben!
 

Geschreven op 1 juli, 2018 | Door Rineke

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss