Moederdag… Zo’n typische dag waar de commercie vanaf druipt, hoor ik je denken. Nou, het blijkt toch een beetje anders in elkaar te steken. Nu wil ik niet zeggen dat bedrijven er niet handig op inspelen, maar de oorsprong van Moederdag ligt verder in het verleden dan je (dan ik in ieder geval) zou denken.
 


Moederdag - Juwelier It's Beautiful


Moederdag vindt zijn oorsprong al in de zesde eeuw voor Christus. Al 600 jaar voor onze jaartelling dus. En het had niets te maken met moeder verwennen met ontbijt op bed en zelfgemaakte knutselwerkjes, een bosje bloemen, keukenapparatuur of sieraden. Moederdag begon als een feest ter verering van de godin Rhea in het oude Griekenland. Rhea was de moeder van alle goden en ze had nog meer namen, zoals Pandora (de allesgevende), Cronos (tijdverloop), Coronis (dodengodin en maagdelijke moeder van Asclepius, de god van genezing), Britomartis (maagd) en Diktynna (wetgeefster). Verder stond Rhea bekend als de beschermgodin van de smeden tijdens de oudere bronstijd, voor goud, zilver, koper, lood en tin. Een feest ter ere van Rhea bestond uit orgies. Toen Rhea in de tweede eeuw voor Chr. geïntroduceerd werd in Rome, werden zij en Cybele (de Frygische moedergodin) aan elkaar gelijkgesteld. Cybele werd in ieder geval tot in 268 na Chr. op grote schaal vereerd. Het feest ter ere van Cybele kenmerkte zich door wilde muziek, dans, veel drank, seksuele uitspattingen, het zichzelf snijden met messen. Priesters castreerden zichzelf na de tristia (soort herdenking van overledenen) tijdens histeria (vergelijkbaar met over-de-top carnaval) feesten om daarna verder te leven als vrouw. Toch vindt de viering van Moederdag zoals wij die vandaag de dag kennen, zijn oorsprong pas meer dan 2000 jaar later.


Moederdag - Juwelier It's Beautiful


De moderne versie van Moederdag dateert uit het begin van de twintigste eeuw. In 1908 werd de traditie op kleine schaal begonnen in Amerika om de vrouw Ann Reeves Jarvis te eren. Zij had een belangrijke functie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Zij had Mother’s Day Work Clubs opgericht voor voedsel en medische hulp aan hulpbehoevende moeders. Het idee werd landelijk overgenomen in 1914 door president Woodrow Wilson en als dag werd de tweede zondag van mei hiervoor ingesteld. In andere landen wordt Moederdag soms gevierd tegelijkertijd met de Nationale Vrouwendag. Rond de hele wereld is er een dag speciaal voor moeders. Van januari tot aan december. Wil je weten waar op welke datum Moederdag wordt gevierd? Op Wikipedia staat een handige tabel daarvoor. Zo kun je je moeder in elk land op de juiste dag verwennen.


Moederdag - Juwelier It's Beautiful


In 1924 werd deze dag geïntroduceerd door de Koninklijke Maatschappij voor Tuinbouw en Plantkunde met de bedoeling om de verkoop van bloemen een boost te geven. Dit lukte en het gebruik van het moederdagboeket bestaat tot op de dag van vandaag nog steeds. Toch is de traditie verder gegaan dan enkel bloemen en naarmate de westerse landen steeds rijker werden en middelen geleidelijk aan goedkoper, werden ook de cadeaus groter en uitbundiger.

Wat dat betreft mogen we van geluk spreken dat wij niet meer enkel afhankelijk zijn van fysieke winkels, maar onze toevlucht ook kunnen zoeken tot webwinkels. Daar kunnen we online een mooi cadeau uitzoeken voor moeder en haar dat cadeau aan huis laten bezorgen, eventueel in combinatie met een mooie bos bloemen. Zo kunnen we alle moeders van Nederland op de tweede zondag van mei in het zonnetje zetten en bedanken voor alles wat zij voor ons doet/hebben gedaan.

Waar het in de afgelopen jaren nog normaal was om niet alleen Moederdag te vieren met kinderen in de leeftijd van de basisschool, maar ook met volwassen kinderen, is dat nu moeilijker (soms zelfs onmogelijk) geworden. Vanaf 2020 zal Moederdag waarschijnlijk op een andere manier gevierd worden. Bij Juwelier It’s beautiful staat onze webwinkel vol met prachtige sieraden in alle prijsklassen, zodat iedereen iets moois voor moeder kan kopen. Kijk gerust eens rond, samen met gezinsleden of alleen, zoek iets uit, laat het door ons mooi inpakken en verzend het rechtstreeks aan je moeder. Zo houden we samen, ondanks deze veranderende tijden, toch onze belangrijkste tradities in ere.
 

Geschreven op 1 mei, 2020 | Door Charmaine

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss