Het merk Hugo Boss is al jaren verantwoordelijk voor de mooiste kleding, of het nu gaat om sporty casual, avondkleding of juist kleding voor op het werk. Bijna iedereen kent dit wereldwijd bekende merk wel, dat zich inmiddels ook heeft uitgebreidt tot (zeer mooie) horloges. De mooiste Boss Hugo Boss horloges voor dames en heren vind je op deze pagina. Maar lang niet iedereen weet van het ontstaan van dit merk en de zeer lange geschiedenis.

Hugo Ferdinand Boss werd geboren op 8 juli 1885 en was het vijfde kind van Heinrich en Luise Boss, die samen een lingerie en beddengoed winkel hadden in Metzingen. Na het overlijden van drie van zijn broers en zussen, waarna hij en één van zijn zussen overbleven, werd Hugo gekozen als de erfgenaam van de winkel van zijn ouders. Toch was het pas in 1924 dat Hugo Boss zijn eerste kleding fabriek opende. Door de financiële crisis in 1929 had het bedrijf moeite om overeind te blijven en in 1931 stond de Hugo Boss kleding fabriek op het punt om faillisement aan te vragen. Door voortslepende gesprekken met de schuldeisers kon de productie echter langere tijd door blijven gaan. In datzelfde jaar werd Hugo F. Boss, uit angst voor het dreigende faillisement, lid van de Nationaal-Socialistische Beweging, waarna ze een grote order bij hem plaatsten voor uniformen. Tijdens een hoorzitting op een veel later tijdstip gaf hij aan dat hij enkel lid was geworden van de NSB, omdat de beweging had aangegeven wat te gaan doen aan de werkloosheid en omdat ze hem meteen grote orders opleverden. In 1933 begon de Duitse textiel industrie weer overeind te krabbelen en zo ook de kleding fabriek van Hugo Boss.
Tijdens de tweede wereldoorlog waren er 140 dwangarbeiders in dienst bij Hugo Boss, waarvan het grootste gedeelte uit vrouwelijke arbeiders bestond, alsook 40 Franse krijgsgevangenen (die van oktober 1940 tot april 1941 in dienst waren). Er werden stappen ondernomen om de arbeiders goed te verzorgen, maar hun omstandigheden waren nog altijd die van dwangarbeiders die geen andere keuze hadden dan te werken.
In april van het jaar 1945 werd Metzingen bezet door de geallieerden. Kort daarna werd Hugo F. Boss terechtgesteld en werd hij medeplichtig bevonden, waarna hij een fikse boete moest betalen. Nadat hij in hoger beroep was gegaan werd Hugo F. Boss uiteindelijk bestempeld als een volger, als in dat hij meeging met het regime, zonder dat hij er actief aan deelnam.
Na de oorlog ging het bedrijf in eerste instantie door met het produceren van uniformen, alleen nu voor de Franse troepen en het Rode Kruis. Onder het toezicht van Eugen Holy (de schoonzoon van Hugo Boss) werd het bedrijf continu uitgebreid tot aan het einde van 1960. Zo was het bedrijf in 1950 al begonnen met de verkoop van maatpakken. De verkoop was torenhoog, maar toch werd het bedrijf wederom geconfronteerd met faillisement. In 1969 namen Jochen en Uwe Holy (de zonen van Eugen Holy) het bedrijf over en begonnen het bedrijf langzaam maar zeker te vormen tot het internationale concern dat het vandaag de dag is.

Deze informatie is afgeleid van het onderzoek dat door de Hugo Boss Groep is gepubliceerd in 2011. Het volledige onderzoek lees je hier.
 

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss