De dag van de liefde

Je hebt vast wel eens van Valentijnsdag gehoord. De dag van de liefde. Althans, dat wordt beweerd. Omdat ik benieuwd ben naar de oorsprong en het ontstaan van gebruiken ben ik internet gaan afstruinen. Waar ik een duidelijk verhaal kon vinden over Vaderdag, Moederdag en Kerst kon ik eigenlijk maar heel erg weinig vinden over Valentijnsdag.
 In het jaar 496 riep paus Gelasius I 14 februari uit tot de dag van de heilige Valentijn. Deze Valentijn zou de blinde dochter van zijn cipier hebben genezen van blindheid. Valentijn, of eigenlijk Valentinus, ofwel een een priester in Rome ofwel een bisschop van Terni zou gevangen zijn gezet door Claudius II. Het kan ook nog over één en dezelfde persoon gaan. Dit is niet te controleren, omdat er over Sint Valentijn geen biografische gegevens bekend zijn.

In hetzelfde jaar waarin Valentijn heilig-verklaard werd, verbood paus Gelasius ook een heidens feest. Lupercalia was een oud vruchtbaarheidsfeest dat werd gevierd op 15 februari. Dit feest was ter ere van de Romeinse beschermgodin van de vrouw en het huwelijk, Juno, en de god van de natuur, Pan. Volgens de overlevering werden de namen van ongehuwde, jonge vrouwen in een grote kom gedaan, waarna ongehuwde mannen om de beurt een naam mochten trekken. De man en de vrouw, wiens naam de man getrokken had, werden tijdens het feest aan elkaar gekoppeld als partners.


Het gebruik van het sturen van Valentijnskaarten is ook al heel oud. Zo zijn er liefdevolle briefjes uit 1415 en 1477 gevonden. De oudst bewaard gebleven Valentijnskaart is verstuurd in 1797. Deze kaart is, net als veel kaarten sindsdien, handgemaakt en daardoor uniek in zijn soort. Vanaf de vorige eeuw werden Valentijnskaarten gemaakt in fabrieken. Toch is het sturen van een Valentijnskaart in Nederland en België nooit op grote schaal van de grond gekomen.

In Engeland en de Verenigde Staten worden al sinds de 19-de eeuw op grote schaal Valentijnskaarten verstuurd. Ik dacht altijd dat het gebruik van het sturen van Valentijnskaarten vanuit Amerika was overgewaaid en dat het zijn oorsprong ook daar vond. Het blijkt echter dat pas vanaf 1850 in Amerika Valentijnskaarten werden verstuurd, terwijl alleen al in Londen in het jaar 1820 zo’n 200.000 Valentijnskaarten werden verstuurd. Toch wel verrassend, vind je ook niet?

Maar goed, dit gaat allemaal om Valentijnsdag in andere landen. In Nederland gaat het op Valentijnsdag om het vieren van de liefde, terwijl het aan de andere kant van de oceaan een feest was/is dat in het teken stond/staat van relaties, ook in de vorm van vriendschappen. Zelf gaf ik in het verleden mijn kinderen met Valentijnsdag een kaartje en/of een klein cadeautje (bijvoorbeeld een sieraad), zodat mijn liefde voor hen daardoor werd benadrukt.

Hoe wordt Valentijnsdag in Nederland en België tegenwoordig gevierd? Veel stelletjes gaan iets samen ondernemen, zoals uit eten gaan. Verder is de laatste jaren het gebruik van het geven van cadeautjes steeds meer in opmars gekomen. Iedereen weet dat de rode roos symbool staat voor de liefde. Het is dan ook geen verrassing dat bloemisten hoogtijdagen vieren rondom Valentijnsdag. Niet alleen rozen, maar ook andere bloemen vinden gretig aftrek bij de diverse bloemenhandelaren.
 


Wil je eens iets anders doen met Valentijnsdag dan kun je natuurlijk altijd je geliefde verrassen met een mooie ring of een hangertje dat gegraveerd is. Of wat te denken van eerst een intiem, luxe diner (of een picknick), een prachtig boeket bloemen (of een enkele rode roos) en als klap op de vuurpijl een huwelijksaanzoek met een prachtige ring (met of zonder diamanten)?

Wil je graag ideeën hierover opdoen? Klik dan op deze link en je wordt direct naar de speciale Valentijnsaanbiedingen van Juwelier It’s Beautiful geleid. Veel plezier met de voorpret van het uitzoeken van jouw persoonlijk sieraad voor je (geheime) liefde... En wil je zelf even geen gedoe met het naar de winkel gaan voor een kaartje of het inpakken van jouw Valentijnscadeau? Juwelier It’s Beautiful heeft ook kaarten die aan je bestelling kunnen worden toegevoegd. En ook een inpakservice. Deze houdt in dat je cadeautje mooi verpakt wordt verstuurd naar het door jou aangegeven adres. Dat spaart jou tijd en moeite en maakt het cadeau nog completer!

Ik wens je, mede namens het voltallige team van Juwelier It’s Beautiful, een warme, gezellige en liefdevolle Valentijnsdag toe!Geschreven op 1 februari, 2021 | Door Charmaine

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss