Zegelringen toen en nu

Kun je even een blog schrijven over zegelringen? Tja, natuurlijk kan dat. Maar… wat schrijf ik daar over? Wat zou mij aanspreken in een blog over zegelringen? Het leverde mij een leuke zoektocht op  via internet (Google is je vriend ;) ). Wil je meer weten over zegelringen, welke soorten er zijn, waar het gebruik van zegelringen vandaan komt en of zegelringen vandaag de dag nog worden gedragen? Ik neem je in dit blog graag mee in een reis door de tijd. Veel plezier!
 De zegelring vindt zijn oorsprong in de Middeleeuwen. In de vroege Middeleeuwen werd voornamelijk gebruik gemaakt van grootzegels, die wel 14 cm in doorsnee konden zijn. In de eeuwen daarna werden er steeds meer soorten zegels gebruikt. Om de zegelring toegankelijker te maken, werd het formaat van diverse zegels kleiner. Een klein zegel kon als stempel of als ring worden vervaardigd. Zegels werden vooral gebruikt door de adel, de gegoede burgerij, handelslieden die bijvoorbeeld in geld handelden en door de Paus. Deze laatste draagt nog altijd een zegelring: De Vissersring.

Een zegelring bevatte vroeger een familiewapen in spiegelbeeld of een monogram in spiegelbeeld. Deze werd gebruikt om bijvoorbeeld persoonlijke brieven te voorzien van een was- of lakzegel met daarin de afdruk van het zegel. Vanaf de 16-de eeuw werd de zegel(ring) steeds minder gebruikt, omdat steeds meer mensen leerden lezen en schrijven. De handtekening nam het gebruik van de zegelring over.

Tegenwoordig is een zegelring weer helemaal hot! Qua vorm ben je nu niet langer beperkt. Vroeger droegen ongetrouwde vrouwen een ruitvormige of ronde zegelring. Een getrouwde vrouw kon je herkennen aan het dragen van een ovale zegelring. Bij heren waren de vormen van zegelringen over het algemeen beperkt tot een vierkant of een achthoek. Gelukkig zijn alle beperkingen en regels voor het dragen van zegelringen tegenwoordig niet meer van kracht. Je hoeft de zegelring niet langer alleen maar te dragen aan je pink, maar je kiest zelf een vinger waar je de zegelring om doet. Ook qua vorm is er nu veel meer mogelijk: Vierkant, rond, achthoekig, rechthoekig, ovaal, hartvorm, noem een vorm en de kans is groot dat je hiervan een zegelring kunt vinden.Ook zit je tegenwoordig niet meer vast aan de voorwaarde van het hebben van een familiewapen. Wanneer jij ervoor kiest om bijvoorbeeld een vingerafdruk van jezelf of een dierbare te laten graveren in een zegelring dan is dat mogelijk. Ook 1 of 2 letters kunnen in een zegelring worden gegraveerd. Of een tekening, symbool, enz. Bovendien hoeft de gravure niet meer in spiegelbeeld. Meestal wordt een zegelring tegenwoordig niet meer als stempel gebruikt, maar alleen voor de sier gedragen.

Is er nog meer te vertellen over een zegelring? Jazeker! Behalve dat je gebruik kunt maken van verschillende metalen, denk aan zilver, goud en edelstaal, kun je op het stempel-/zegelvlak gebruik maken van verschillende oppervlakken. Zo kun je een blauwe tegel gebruiken voor meerdere kleurschakeringen in het reliëf of gebruik maken van Onyx vanwege zijn diep zwarte kleur of juist van parelmoer voor een luxe uitstraling.

En weet je wat ook zo leuk is? Een zegelring kan gedragen worden door mensen van alle leeftijden. Bovendien kun je iemand een zegelring geven bij een bijzondere gelegenheid, zoals afstuderen, de 18-de verjaardag, trouwdag, promotie, Sinterklaas, Kerst, als blijk van waardering of liefde en ga zo nog maar even door. Stel dat je in de bijzondere omstandigheid bent van de geboorte van een kind van de vierde generatie… Dan zouden overgrootmoeder, oma, moeder en dochter een soortgelijke zegelring kunnen dragen.

Ik hoop dat ik je nieuwsgierigheid heb kunnen aanwakkeren en dat je benieuwd bent geworden naar de collectie zegelringen en graveermogelijkheden van Juwelier It’s Beautiful. Klik snel op deze link en laat je meevoeren naar een keur van zegelringen. It’s Beautiful heeft een zegelring voor ieder budget. Kijk zelf maar!

 Geschreven op 1 maart, 2021 | Door Charmaine

Sorteer op
 • Zilveren Zegelring met Familiewapen | Names4ever
  Zilveren Zegelring met Familiewapen | Names4ever

  Deze zegelring is volledig gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver, en afkomstig van het merk Names4ever. Deze zegelring is voorzien van een fijntjes gepolijst oppervlak dat mooi glanst en kan volledig…

  € 149,99
 • Zilveren Ovaal Zegelring met Familiewapen | Names4ever
  Zilveren Ovaal Zegelring met Familiewapen | Names4ever

  Deze prachtige zegelring is volledig gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver, met een fijntjes gepolijst oppervlak dat mooi glanst. Het sieraad bestaat uit een egale, bolstaande strook zilver dat aan de…

  € 149,99
 • Zegelring met Familiewapen Zilver | Names4ever
  Zegelring met Familiewapen Zilver | Names4ever

  Deze prachtige zegelring is volledig gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver met een matte afwerking. Het sieraad bestaat uit een slanke strook zilver die naar de voorkant toe breder loopt, met aan de…

  € 149,99
 • Zilveren Zegelring met Familiewapen Gravure | Names4ever
  Zilveren Zegelring met Familiewapen Gravure | Names4ever

  Deze zegelring is volledig gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver, en afkomstig van het merk Names4ever. Deze zegelring is voorzien van een fijntjes gepolijst oppervlak dat mooi glanst en kan volledig…

  € 149,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss