Zilveren sieraden schoonmaken

ZILVEREN SIERADEN SCHOONMAKEN

In 2020 hebben we allemaal geleerd om creatief te zijn. Creatief met ons huishouden, met ons werk, met van alles en nog wat. Ook voor onderhoud, zoals aan bijvoorbeeld sieraden, waren we (en zijn we tot op zekere hoogte nog steeds) op onszelf aangewezen. En dat is, zonder de juiste middelen of de juiste tips, lang niet altijd even makkelijk. Daarom leggen wij in deze blog zo simpel mogelijk uit hoe jij jouw zilveren sieraden zo mooi mogelijk kunt houden door deze te reinigen. Natuurlijk zijn er middeltjes voor die je (ook bij ons) kunt kopen, maar er zijn ook een aantal huis-tuin-en-keuken-middeltjes waarmee je de klus kunt klaren. Dus pak je zilveren sieraden erbij, lees verder, en laat ze weer stralen als vanouds.


Zilveren sieraden kunnen een heel verfijnde uitstraling hebben, ze kunnen een zeer robuuste uitstraling hebben, bestaan uit één stuk of juist bestaan uit meerdere hele fijne schakeltjes. Maar één ding dat elk gepolijst zilveren sieraad zou moeten hebben en zou moeten houden, is de glans. Nu zijn er natuurlijk verschillende manieren om een zilveren sieraad te reinigen en te laten glanzen, maar voorkomen is altijd beter dan verhelpen! Er zijn dan ook een aantal tips die je in acht zou kunnen nemen om ervoor te zorgen dat jouw zilveren sieraden zo lang mogelijk zo mooi mogelijk blijven.Doe je zilveren sieraden pas om, nadat je je al hebt klaargemaakt.Doe je sieraden af wanneer je gaat sporten.Tip 1:
Ga je jezelf klaarmaken? Doe je zilveren sieraden dan pas als laatste om. Doe eerst je make-up, spuit een lekkere parfum op en gebruik zoveel haarspray als je nodig hebt, maar doe pas, nadat de haarspray is neergedwarreld, je zilveren sieraden om. Zo voorkom je dus bijvoorbeeld dat de haarspray op het zilveren sieraad komt en dus gaat reageren op de werkende stoffen in die haarspray. Ook voorkom je dat je zilveren sieraad, nu met een laagje haarspray, stofdeeltjes gaat vasthouden.

Tip 2:
Houd je zilveren sieraden zoveel mogelijk uit de buurt van zwavelhoudende stoffen. Deze kunnen namelijk, eenmaal in aanraking gekomen met een zilveren sieraad, een chemische reactie veroorzaken waardoor er een zwart laagje ontstaat. Denk hierbij aan stoffen zoals wol, latex, rubber, elastiek, veel parfums, eieren, uien en meer.

Tip 3:
Ga je lekker een ochtendje of avondje sporten? Doe je sieraden dan vooral ook af. We snappen dat je er stijlvol uit wil zien tijdens het rennen, maar doordat je gaat zweten kan er een chemische reactie ontstaan tussen jouw huid / zweet en het zilveren sieraad. Hetzelfde kan gebeuren wanneer je ernstige koorts hebt. Ook dan verandert er iets aan de chemische samenstelling van je huid, waar jouw zilveren sieraden een reactie op kunnen hebben.

Tip 4:
De laatste tip is er eentje die vooral in deze tijd behoorlijk relevant is en die ook van belang is als je vingers bijvoorbeeld groen uitslaan wanneer je zilveren ringen draagt. Doe je zilveren sieraden bij het handen wassen, waar mogelijk, af. Nu moet je vandaag de dag je handen natuurlijk behoorlijk vaak wassen en je zult niet elke keer in de gelegenheid zijn om je zilveren sieraden even ergens neer te leggen, maar doe dit wel zo vaak mogelijk. De schoonmaakmiddelen waarmee je je handen schoonmaakt bevatten vaak chemische bestanddelen waardoor er een reactie kan ontstaan in combinatie met het sieraad. Zorg dus dat je je handen goed afdroogt alvorens je sieraden weer om te doen. Hetzelfde geldt voor zwemmen (al dat chloor is echt niet goed voor je zilveren sieraden!).

Houd je je aan deze tips? Dan is de kans groot dat je onderstaande schoonmaakmethoden niet eens nodig zult hebben. Toch kan het, zelfs met deze tips, nodig zijn om je sieraden eens in de zoveel tijd te reinigen. Wel zo fris en ze glanzen naderhand altijd weer zo mooi!


Let op: Bij sommige sieraden zijn gedeeltes van het sieraad of het gehele sieraad opzettelijk geoxideerd om het sieraad zo te voorzien van zwarte/donkere accenten. Bij het schoonmaken van deze sieraden bestaat dus de kans dat je ook deze oxidatie weghaalt, waardoor het sieraad er qua ontwerp net even anders uit kan komen te zien.

Let op: De onderstaande methodes zijn puur gericht op zilveren sieraden die voorzien zijn van het merkje ‘925’ en zijn dus niet geschikt voor andere metalen of bijvoorbeeld steentjes die in de sieraden verwerkt zijn.

Let op: Elk sieraad is anders en zal net even anders reageren op bepaalde schoonmaakmethoden. Daarnaast bestaat natuurlijk de mogelijkheid dat instructies per ongeluk verkeerd worden opgevolgd. Omdat al deze variaties niet te berekenen zijn, is juwelier It’s Beautiful niet verantwoordelijk voor eventuele schade die ontstaat naar aanleiding van één van de onderstaande methodes.

De zilver poetsdoek 

De meest voor de hand liggende methode is wellicht de zilver poetsdoek. Deze poetsdoek is gemaakt van een zachte stof zodat je er zeker van kunt zijn dat je je zilveren sieraad niet zult bekrassen. Daarbij zijn er verschillende werkzame stoffen aan de poetsdoek toegevoegd, waardoor deze vuil en oxidatie bijzonder snel en effectief weg kan halen. Voor slechts een paar euro heb je al zo’n poetsdoek waarmee je meerdere zilveren sieraden gemakkelijk schoon kunt poetsen.POETSDOEKJE VOOR AL UW SIERADENPOETSDOEK VOOR ZILVEREN SIERADENZILVER DIP 225ml


Zelf een zilverbadje maken 

Juweliers gebruiken zilverbadjes om meerdere zilveren sieraden in één keer te reinigen. Zij hebben hier vaak een apparaatje voor, maar het is ook mogelijk om thuis zelf een zilverbadje te maken. Hiervoor heb je de volgende spullen nodig:

 • Een plastic afwasteil
 • Een vel aluminiumfolie
 • Soda of keukenzout
 • Heet water

Pak een stuk aluminiumfolie en maak hier een losse prop van. Vouw de prop uit en leg deze, zo mooi mogelijk gladgestreken, op de bodem van de teil. Vul de teil met een flinke schep soda (of keukenzout) en het hete water (het water hoeft enkel zo hoog te staan zodat de sieraden helemaal ondergedompeld kunnen worden). Vervolgens leg je je zilveren sieraden op het aluminiumfolie. Het is een vereiste dat het zilver het aluminium raakt en geheel onder water is. Is dit niet het geval, dan zul je de sieraden een keer om moeten draaien om ervoor te zorgen dat alles schoon wordt. Lukt alles goed, dan zal het water gaan bruisen, waarna je ongeveer 5 minuten wacht. Haal de sieraden er weer uit en droog ze af met een zachte doek. Het sieraad zal weer stralen alsof je het net nieuw uit de winkel hebt!

Let op: De meningen over deze methode zijn verdeeld. De helft is van mening dat het zilver beschadigd raakt, doordat de soda of het keukenzout een laagje zilver van het sieraad verwijdert. De andere helft zegt dat dit absoluut niet het geval is en dat het geen kwaad kan. Omdat de meningen zo verdeeld zijn raden wij aan om deze methode met mate te gebruiken.

Poetsen (met tandpasta?) 

Het lijkt misschien een beetje vreemd, maar dit is echt een hele simpele en doeltreffende methode om jouw zilveren sieraden mooi schoon te maken. Hiervoor heb je nodig:

 • Een tube tandpasta
 • Een zachte doek
 • Een oude tandenborstel

Smeer het zilveren sieraad in met tandpasta en gebruik vervolgens de zachte doek om het sieraad voorzichtig op te poetsen. Daarna spoel je het sieraad goed af, zodat er nergens meer tandpasta zit. Je sieraad zal er weer als nieuw uitzien! Bij schakelarmbanden of sieraden met inkepingen raden wij aan om een oude, zachte tandenborstel te gebruiken in plaats van een zachte doek. Door de borstelhaartjes kun je de tandpasta op plekken krijgen waar je met een doek niet zou komen. Zo maak je je zilveren sieraden extra grondig schoon. Pas hierbij wel op dat je niet te hard poetst om zo kleine krasjes te voorkomen. 

Je sieraden schoonmaken met as 

Roken is niet gezond. Dit is al lange tijd bekend, maar als je die hobby nu eenmaal hebt kun je er net zo goed het beste van maken. Spaar de as van het roken een paar dagen op en leg deze (afgekoelde) as op een zachte en droge doek, waarmee je je zilveren sieraden vervolgens gaat schoonpoetsen. Met wat doorzettingsvermogen (je zult stevig doch met beleid door moeten wrijven voordat je sieraden echt weer gaan stralen) heb je op deze manier een zeer voordelige manier van zilveren sieraden schoonmaken. Spoel de sieraden na het poetsen af met lauw, stromend water en wrijf ze naderhand goed droog. Zo voorkom je dat de geur aan de sieraden blijft hangen.

Met deze tips om jouw zilveren sieraden zo lang mogelijk zo schoon mogelijk te houden en vier manieren om jouw al vies geworden zilveren sieraden grondig te reinigen loop jij straks weer met stralende sieraden rond die ogen alsof ze net nieuw zijn. Hopelijk kun je er wat mee en als je zilveren sieraden al niet meer te redden zijn dan kun je altijd een nieuw sieraad van zilver bij ons kopen. Met alle tips uit dit artikel verleng je de levensduur van je zilveren sieraden behoorlijk. 

 


Geschreven op 20 oktober, 2021 | Door Jorin

Sorteer op
 • Zilverpoets / Hagerty Silver Clean, Personal
  Zilverpoets / Hagerty Silver Clean, Personal

  Om uw zilveren sieraden hun glans te laten behouden, kunt u de aanslag op verschillende manieren verwijderen. U kunt gebruik maken van een zilverpoetsdoek, maar u kunt ook kiezen voor Silver Clean van Hagerty, 170 ml inhoud. Dit…

  € 16,95
 • Pearl Clean van Hagerty
  Pearl Clean van Hagerty

  Hagerty Pearl Clean. Om de natuurlijke schoonheid van uw (half)edelstenen, parels en koraal te herstellen en hun glans terug te brengen, kunt u de aanwezige aanslag zorgvuldig verwijderen en uw geliefde sieraden tevens verzorgen…

  € 16,95
 • Juwelen Dip – 225ml | Platinum, Goud en Diamanten
  Juwelen Dip – 225ml | Platinum, Goud en Diamanten

  Deze juwelen dip is ideaal voor iedereen die zijn/haar juwelen schoon wenst te maken. Deze dip is zeer gemakkelijk in gebruik en uitermate geschikt om kleinere sieraden handig mee schoon te maken. Dit potje heeft een inhoud van…

  € 24,95
 • Zilver Dip – 225ml - Zilveren Sieraden Schoonmaken
  Zilver Dip – 225ml - Zilveren Sieraden Schoonmaken

  Deze zilver dip is ideaal voor iedereen die zijn/haar zilveren sieraden schoon wenst te maken. Deze dip is zeer gemakkelijk in gebruik en uitermate geschikt om kleinere sieraden handig mee schoon te maken. Dit potje heeft een…

  € 24,95
 • Poetsdoek voor gouden sieraden – 30x45cm
  Poetsdoek voor gouden sieraden – 30x45cm

  Deze goud poetsdoek is ideaal voor iedereen die zijn/haar gouden sieraden schoon wenst te maken. Deze poetsdoek is zeer gemakkelijk in gebruik en uitermate geschikt om al uw gouden sieraden mee schoon te maken. Deze doek heeft een…

  € 24,95
 • Poetsdoek voor zilveren en verzilverde sieraden 30x45cm
  Poetsdoek voor zilveren en verzilverde sieraden 30x45cm

  Deze zilver poetsdoek is ideaal voor iedereen die zijn/haar zilveren sieraden schoon wenst te maken. Deze poetsdoek is zeer gemakkelijk in gebruik en uitermate geschikt om al uw zilveren sieraden mee schoon te maken. Deze doek…

  € 24,95
 • Poetsdoekje voor al uw sieraden
  Poetsdoekje voor al uw sieraden

  It’s Beautiful Jewelry - For the care and protection of beautiful treasured possessions

  Dat is wat er op dit mooie It’s Beautiful Jewelry poetsdoekje staat. Dit poetsdoekje is geschikt voor zilveren en gouden sieraden en kan…

  € 2,95
 • Reiniging- en reparatieset voor brillen in luxe doos
  Reiniging- en reparatieset voor brillen in luxe doos

  Met deze brillen onderhoudsset van It’s Beautiful reinigt u uw bril in een handomdraai en doet dat ook nog eens bijzonder stijlvol. Dit handige setje is voorzien van een tube reinigingsvloeistof, waarmee u uw brillenglazen kunt…

  € 19,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss