Zelf je horloge batterij vervangen

We houden er allemaal van als alles lekker op rolletjes loopt en een groot onderdeel daarvan is dat alles en iedereen op tijd aankomt waar hij, zij of het moet zijn. Maar niemand gaat op tijd aankomen als de horloges niet op tijd lopen. Er kan natuurlijk een foutje in het horloge zitten, maar de grootste aanstichter van niet op tijd lopend horloge is simpelweg een lege batterij. In deze blog geven wij een paar handige tips, waarmee jij zelf jouw horloge van een nieuw batterijtje kunt voorzien. We hopen zo te voorkomen dat jij straks misschien wel te laat komt voor een belangrijke afspraak.
 Laten we bij het begin beginnen; een leeg batterijtje kun je net zo goed door een juwelier laten doen. Vaak gaat dit nog sneller en veiliger, omdat zij nu eenmaal beter gereedschap hebben en iets beter weten waar ze mee bezig zijn. De meeste juweliers zullen er zelfs geen kosten voor in rekening brengen of je betaald zo’n klein bedrag dat het bijna voordeliger is om het door de juwelier te laten doen dan wanneer het je zelf tijd kost. Dus heb je deze mogelijkheid; ga hier dan voor. We beginnen hiermee, omdat jouw horloge naar alle waarschijnlijkheid volledig luchtdicht is afgesloten zodat er geen vuil bij kan komen dat later voor grotere problemen kan zorgen. Op het moment dat jij je horloge zelf gaat openen en hier zelf mee aan de slag gaat, is de kans een stuk groter dat er vuil bij komt dan wanneer een ervaren juwelier dit doet. Is er echt geen mogelijkheid dat je naar de juwelier kunt, bijvoorbeeld door een lockdown of simpelweg omdat je geen vervoersmiddel hebt? Dan hebben wij natuurlijk een kort stappenplan met een paar handige tips, waarmee jij zelf zo veilig mogelijk jouw horloge kunt voorzien van een nieuw batterijtje.Wat heb je nodig:
- Twee zachte doeken
- Een zachte tandenborstel
- Een pincet
- Een schilmesje, platte schroevendraaier en/of muntstuk
- Een klein kommetje of schaaltje
- Een vergrootglas
- Een felle lamp

- Begin met het voorzichtig schoonmaken van je horloge. Maak het horloge (en dan specifiek de horlogekast) rondom goed schoon. Hiermee voorkom je dat er vuil in het horloge terecht komt wanneer je deze openmaakt.
- Leg het horloge, met de wijzerplaat naar beneden, voorzichtig op een zachte doek.
- Deze volgende stap klinkt simpel, maar kan ingewikkeld zijn: verwijder het deksel aan de achterkant van het horloge. Gebruik het schilmesje of de platte schroevendraaier om het dekseltje aan de achterkant voorzichtig los te wippen. Sommige horloges zijn aan de achterkant voorzien van een inkeping waar je met een dun muntstuk in kunt om het plaatje zo los te draaien. LET OP: Lukt het niet om het plaatje makkelijk los te maken, stop dan direct om beschadiging van je horloge te voorkomen en ga alsnog naar de plaatselijke juwelier.
- Nu je zicht hebt op de batterij die in jouw horloge zit (gebruik hierbij vooral de felle lamp en wellicht zelfs het vergrootglas), kun je de horlogebatterij kopen die jij nodig hebt voor jouw horloge. Deze batterijen zijn vaak voorzien van 3 of 4 cijfers, aan de hand waarvan je weet welk batterijtje je online kunt bestellen. Leg het dekseltje weer terug op je horloge en leg deze op een veilige plek totdat je je batterijtje in huis hebt en klaar bent om verder te gaan.
- Wanneer je de nieuwe batterij thuis hebt ontvangen maak je deze eerst goed schoon met een zachte doek om eventueel vuil te verwijderen.
- Haal nu de oude batterij definitief uit je horloge en plaats de nieuwe op precies dezelfde manier als dat de oude erin zat. Mocht het zo zijn dat je een extra plaatje of onderdeel los moet halen om bij de batterij te komen, leg deze onderdelen dan op het kommetje/schaaltje zodat je deze niet kwijtraakt.
- Breng als laatste stap de deksel weer aan op de achterkant van het horloge. Draai het horloge hierna om, om te controleren of deze nu daadwerkelijk weer functioneert zoals het hoort.

Als het allemaal gelukt is heb je zojuist zelf het batterijtje in je horloge vervangen. Goed gedaan! Nu kan je horloge er weer een tijd tegenaan en hoef jij niet meer bang te zijn dat je ergens te laat komt. En als dat wel zo kun je het hoe dan ook niet meer wijten aan je horloge!

Bedenk wel dat horloges die waterdicht zijn, niet meer waterdicht zijn nadat je er een nieuw batterijtje in hebt geplaatst. Deze horloges zijn namelijk op een bepaalde manier bewerkt met een speciale pakking, waardoor de horloges een waterdichtheid kunnen garanderen. En deze speciale bewerking zal weer uitgevoerd moeten worden alvorens het horloge weer net zo waterdicht te krijgen als dat deze voorheen was.Geschreven op 24 december 2021 | Door Jorin

Sorteer op
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 319. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 377. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 399
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 399

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 399. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen
  Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen

  Is de batterij van uw horloge leeggelopen en staat uw horloge als gevolg daarvan stil, maar ontbreekt het u aan de know-how en / of handigheid om zelf een nieuwe horloge batterij te plaatsen? Dan laat u dat toch gewoon door ons…

  € 15,00
Sorteer op
© 2008 - 2023 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss