Wat is een communie?

De communie is een belangrijke gebeurtenis voor elke gelovige jongeheer en/of jongedame.
Gaat jouw zoon/dochter binnenkort ook de communie doen? Dan ben je vast druk met de voorbereiden.
Om je daar een beetje meer bij te helpen, hebben we deze blog geschreven. Dus lees vooral snel verder!


Wat is een communie?

De heilige communie is een viering in de rooms-katholieke kerk waarbij kinderen voor het eerst meedoen met de eucharistieviering. Tijdens deze viering danken rooms-katholieke christenen God dat Jezus zijn leven gaf en dat God hen zal redden. Ook geloven ze dat ze meer verbonden met elkaar en met God zijn als ze deelnemen aan de eucharistie. De kinderen (meestal tussen de 6 en 7 jaar oud, want deze jaren worden gezien als de jaren van verstand) eten tijdens de viering een hostie, die gezien wordt als het lichaam van Christus.

De plechtige communie is niet verplicht, maar iets wat ouders en kind zelf beslissen. Met de eerste communie wordt ervoor gekozen om het kind actief te laten opgroeien in de traditie van de kerk. Een voorwaarde bij het doen van de eerste communie is dat het kind gedoopt is. Verder stellen de meeste parochies als voorwaarde dat het kind een godsdienst onderwijs gevolgd heeft.

DE MOOISTE COMMUNIE SIERADEN

Hoe ziet een dag van communie er uit?

De communie begint dus in de kerk en aansluitend zijn de gasten vaak ook uitgenodigd voor een communiefeest. De locatie is mooi versierd, er is lekker eten en er is genoeg te doen voor kinderen, kortom: de eerste communie wordt uitgebreid gevierd!

Wat is het verschil tussen communie, vormsel en lentefeest?

Het vormsel kan vergeleken worden met de doop en de eerste communie, beide een sacrament uit de rooms-katholieke kerk. Tijdens het vormsel ontvangen kinderen van ongeveer 11 tot 16 jaar de kracht van de Heilige Geest. Het lentefeest is geen christelijke viering. Een lentefeest wordt namelijk gegeven door kinderen die geen communie doen, maar wel graag een feest willen geven.

Op welke leeftijd doet iemand communie?

Een kind kan deelnemen aan de eerste heilige communie wanneer hij 6 à 7 jaar oud is. Rond deze leeftijd zijn volgens het kerkelijk wetboek de jaren van verstand aangebroken. Daarnaast is het ook mogelijk om communie te doen op latere leeftijd. Als je als volwassene gedoopt wordt in de Katholieke Kerk, doe je de sacramenten doop, eerste communie en vormsel in één mis.

Wat te geven aan een communicant?

Kortom, een communie doen is een bijzondere dag voor zowel ouders en familie, maar ook voor het kind is het erg spannend. Je moet in de kerk vooraan staan; liedjes zingen en gebedjes opzeggen. En dan krijg je ook nog een feestje achteraf; best spannend dus! 

PERSOONLIJKE COMMUNIE SIERADEN

Wil je de communicant verrassen met een mooi cadeau?

Hiermee kun je alle kanten op, verras diegene bijvoorbeeld met een leuk boek of speelgoed. Maar wat ook bijzonder leuk is, zijn sieraden! Bij juwelier It’s Beautiful shop je stijlvolle Names4ever communie sieraden, waarmee je deze bijzondere datum op een wel heel bijzondere manier kunt gedenken. Deze sieraden zijn voorzien van een symbool dat ten teken staat van de communie en kunnen worden voorzien van een korte tekst of naam en datum, zodat deze  toch al bijzondere sieraden ook nog eens extra persoonlijk worden. De sieraden van Names4ever zijn van de allerbeste kwaliteit en zullen een mooi aandenken zijn aan die bijzondere eerste communie. Neem voor meer inspiratie eens een kijkje op onze Communie sieraden pagina.

Wij hopen dat je door het lezen van deze blog beter voorbereid bent op de communie!

 


Geschreven op 6 mei 2022 | Door Mirjam

Sorteer op
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss