OORBELLEN, EEN SIERAAD VOOR IN JOUW OREN!

9 verschillende type oorbellen

Wist je dat er 9 verschillende type oorbellen zijn? Hieronder zal ik ze kort voor je beschrijven.

 1. Oorknopjes / oorstekers: Deze klassiekers zijn te herkennen aan een pennetje dat door een oorlelgaatje wordt gestoken en wordt gesloten met een vleugelsluiting. Aan de voorkant van de oorbel, het gedeelte waar je tegenaan kijkt, zit een knopje, een (edel)steentje of een kleine vorm (hartje, kruisje, bliksemschicht, driehoekje, vierkantje, enz.). Wanneer je oorbellen laat schieten, worden er meestal oorknopjes of oorstekers gebruikt. Deze zijn gemakkelijk in en uit te doen en lenen zich er ook goed voor om een oorlelgaatje schoon te houden, zodat je een ontsteking voorkomt.
 2. Oorringen / creolen: Oorringen, ook wel creolen genoemd, worden al sinds 3000 v C gedragen. Je kunt deze ringen dragen met en zonder oorbedels, waardoor ze ideaal zijn om je uitstraling te versterken. Oorringen zijn ook ideaal om te dragen in combinatie met andere oorbellen. Daarom staan ze ook wel bekend als ultieme earcandy.
 3. Oorbedels: Zoals de naam al doet vermoeden, zijn oorbedels bedels , die speciaal bedoeld zijn om aan oorringen of creolen te hangen. Sommige oorbedels hebben zo’n dun bevestigingsringetje dat ze ook aan een oorsteker kunnen worden gehangen, om een oorhanger te creëren. Met oorbedels pas je in een handomdraai jouw standaard oorbellen om in unieke exemplaren.
 4. Oorhangers: Oorhangers lijken op oorringen / creolen of oorknopjes / oorstekers met daaraan een oorbedel. Het grootste verschil is dat de oorbedel meestal vastzit en uitwisselbaar is. Oorhangers zijn altijd enigszins langer dan oorknopjes of oorstekers, maar de lengtes kunnen behoorlijk variëren: Sommige oorhangers kunnen tot net boven de schouder vallen.
 5. Huggies: Deze hele kleine oorbellen zijn uitermate geschikt voor het tweede of derde oorbelgaatje of bovenin je oor. Voor de meeste mensen zal de huggie te klein zijn voor het eerste oorbelgaatje. Doordat je de huggies in doet door licht naar voren te buigen en je geen lastige sluiting hoeft dicht te maken, zijn deze oorbellen ideaal voor mensen die problemen hebben met het indoen van kleine oorringen.
 6. Earclimbers: Heb je maar 1 oorbelgaatje, maar wil je je hele oor accentueren? Earclimbers golven mee met de vorm van je oor door de langere vorm van de oorbel. Zoals de naam al doet vermoeden, klimmen de earclimbers zogezegd in je oor.
 7. Piercings: Het belangrijkste verschil tussen een oorlelgaatje en een piercing is de dikte van het staafje. Een “gewone” oorbel heeft een dunner staafje dan een “piercing” oorbel. Sommige mensen strekken hun piercinggaatje steeds verder op, door steeds dikkere staafjes of cones te gebruiken. Bovendien wordt het afgeraden om een oorbel te laten schieten door kraakbeen. Daarom kun je voor het plaatsen van een piercing terecht bij een piercing shop en voor het laten schieten van een oorbel kun je het beste terecht bij een juwelier.
 8. Ear cuffs: Wil je er af en toe stoerder of anders uitzien, maar zie je het plaatsen van een piercing (nog) niet zitten? Dan kun je ook gaan voor het dragen van ear cuffs. Ear cuffs zijn als het ware fake piercings, die gedragen kunnen worden aan de zijkant of bovenkant van je oorschelp. Het werkt als een soort brede klem. Doordat deze geplaatst wordt om de rand van de oorschelp  wekt het de indruk van een piercing, zonder dat je daarvoor daadwerkelijk een gaatje nodig hebt.
 9. Clipoorbellen: Ben je nog helemaal niet of niet helemaal toe aan het schieten van oorbelgaatjes, het laten piercen van je oren of zijn je gaatjes uitgescheurd of dichtgegroeid, maar wil je wel oorbellen dragen? Dan zijn clipoorbellen een uitkomst. Dit zijn oorbellen die niet door je oorlel heen gaan, maar er omheen. Door een clip met een veertje of een draaiwieltje kun je deze oorbellen vastzetten. 

OORBELLEN, EEN SIERAAD VOOR IN JOUW OREN!

Waarmee sluit je een oorbel? 

Oorclips worden gesloten door middel van een veersysteem of een draaisysteem, waarmee de oorbel wordt gefixeerd om de oorlel. Voor oorbellen die door de oorlel gedragen worden, zijn er verschillende achterkantjes of sluitingen mogelijk. Zo zijn er:

 • Vleugeltjes: Deze zien eruit als een dun rondje met een gaatje voor het staafje dat door de oorlel gaat. Daaraan vast zitten twee naar het midden van de achterkant omgebogen rondjes. Vleugeltjes zijn altijd gemaakt van metaal.
 • Stoppers: Deze zien eruit als een smalle, dikke schroef(dop) met een gaatje voor het staafje dat door de oorlel gaat. Stoppers kunnen zowel gemaakt zijn van metaal als van rubber of een combinatie van deze twee.
 • Brisure sluiting: Deze bestaat uit een (gedeelte van een) ringetje dat je door het oorlelgaatje steekt en dat door middel van een verend gedeelte de oorbel fixeert. Deze sluiting is vaak gemakkelijker in het gebruik dan bijvoorbeeld de sluiting van een (klap)creool.
 • Schroefsluiting: Sommige sieradenlijnen maken al gebruik van de schroefsluiting, die (zoals de naam al weergeeft) op de achterkant van de oorbel wordt geschroefd. Deze sluiting is met name geschikt voor onder andere kinderen, omdat je deze sluiting niet van de oorbel kunt afpeuteren.

Welke oorbellen bij welke gezichtsvorm? 

Om de juiste keuze voor oorbellen te kunnen maken, is het vooral belangrijk om te weten wat jij zelf mooie oorbellen vindt. Wanneer jij namelijk iets mooi vindt, straal je een bepaalde zelfverzekerdheid uit. En wanneer jij straalt, lijkt alles wat jij draagt mooier. Weet je nog niet wat je mooi vindt of wil je de vorm van je gezicht het liefst een beetje veranderen, dan kun je dat niet alleen doen door gebruik te maken van make-up. Door oorbellen te dragen die een tegenovergestelde uitstraling en/of vorm hebben als jouw gezicht, verander je de vorm optisch een beetje.

Voor elke gezichtsvorm het juiste (optische) effect 

Door langwerpige oorbellen te dragen, lijkt een rond gezicht wat smaller en langer. Ook vierkante oorbellen, of het nu vierkante oorringen zijn of oorstekers met een vierkant steentje, helpen om een rond gezicht minder rond te laten lijken. Maar heb je juist een vierkante gezichtsvorm dan kun je juist beter gebruik maken van ronde of druppelvormige oorbellen. De ronde vormen van de oorbellen zwakken de vierkante vorm af. En heb je een hartvormig gezicht (met een naar verhouding vrij breed voorhoofd en een smalle kin), dan verander je de vorm een beetje door druppelvormige, ronde of ovale oorbellen te dragen. Een langwerpige gezichtsvorm ziet er korter uit door korte, brede oorbellen zoals oorknoppen te dragen in de vorm van vierkanten en driehoeken. Bij een ovale gezichtsvorm passen veel verschillende vormen oorbellen. Pas alleen wel op voor oorbellen die tot onder je kin komen, omdat je gezicht dan lang en smal gaat lijken. En draag je een bril? Houd dan rekening met materialen. Stem metaal en kleur af op het metaal en de kleur van je bril of maak gebruik van de uitstraling van een kunststof montuur door gebruik te maken van (edel)stenen en glans.

Laatste tips en trucs 

Let op welke metalen verwerkt zijn in de oorbellen. Heb je een nikkelallergie? Dan kun je het beste kiezen voor chirurgisch staal (316L stainless steel), zilver (925 Sterling), goud met een karaat gehalte dat hoger is dan 12 of titanium. Houd rekening met de lengte van je hals/nek (ezelsbruggetje: bij een korte nek draag je beter kortere oorbellen, maar bij een lange nek kun je wel lange oorbellen dragen). Houd ook rekening met de ondertoon van je huid – je teint. Heeft je huid een koelere ondertoon? Daar passen vooral zilverkleurige oorbellen goed bij, zoals staal, zilver en witgoud. Bedenk wel dat zilver zwart kan gaan uitslaan. Wanneer zilver is gerodineerd, behoudt het langer zijn glans. Heeft je huid juist een warmere ondertoon? Dan kun je beter kiezen voor geelgoud of roségoud. Denk er bij jouw keuze over na of je de oorbellen dagelijks wilt dragen of alleen bij speciale gelegenheden, maar ook over de outfit waarbij je ze wilt dragen. Verder is het aan te raden om te kijken naar de sluiting van de oorbellen. Wellicht weet je uit ervaring dat je moeite hebt met bepaalde sluitingen of dat deze irriteren. Kijk ook de eigenschappen online na om te voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan. Soms lijkt een oorbel groter of kleiner op de foto dan de daadwerkelijke afmetingen.

Kies jouw oorbellen 

Nu je alle ins & outs weet over oorbellen, kun je vast en zeker de juiste oorbellen kiezen. Bovendien kan het lezen van deze blog je helpen om een goede keuze te maken voor een cadeau voor iemand anders. In onze webwinkel staat in ieder geval al een ruim assortiment op je te wachten! Veel plezier met het maken van jouw keuze. 
 

Geschreven op 1 juli 2022 | Door Charmaine

Sorteer op
 • Rubberen achterkantjes voor oorknopjes en oorbellen
  Rubberen achterkantjes voor oorknopjes en oorbellen

  Deze achterkantjes zijn gemaakt voor alle oorknopjes en oorbellen die gebruik maken van een sluiting en kunnen als vervanging worden gebruikt voor de standaard vlinder-sluiting. Deze sluitingen zijn transparant, waardoor ze minder…

  € 0,60
 • Zilveren Achterkantjes met Siliconen
  Zilveren Achterkantjes met Siliconen

  Deze Siliconen Achterkantjes met Zilver zijn gemaakt van 925 sterling zilver, de allerbeste kwaliteit zilver, en volledig omhult door kleurloze siliconen. Dankzij de siliconen zijn deze achterkantjes gemakkelijk vast te houden,…

  € 2,95
 • Zilveren oorknop achterkantjes / sluitingen
  Zilveren oorknop achterkantjes / sluitingen

  925 sterling zilveren oorknop achterkantjes / sluitingen, geschikt voor alle op onze website aangeboden oorknopjes.
  De 5x5mm oorknop achterkantjes / sluitingen worden per paar verkocht.∙ De levertijd van dit product bedraagt 1…

  € 2,95
 • 1+1 GRATIS

  Oorgaatjes ontsmetten met Caflon lotion ear care 30 ml 1+1 GRATIS
  Oorgaatjes ontsmetten met Caflon lotion ear care 30 ml 1+1 GRATIS

  1+1 GRATIS | Bestelt u 1 flesje Caflon lotion ear care 30 ml, dan ontvangt u 1 extra flesje gratis automatisch bij uw bestelling erbij.

  € 9,00
 • 14k Gouden met siliconen oorbellen achterkantjes
  14k Gouden met siliconen oorbellen achterkantjes

  Deze Siliconen Achterkantjes met 14 karaats kwaliteit geelgoud, en volledig omhult door kleurloze siliconen. Dankzij de siliconen zijn deze achterkantjes gemakkelijk vast te houden, waardoor u de oorstekers die u ermee combineert…

  € 19,95
 • Goudkleurige Oorringen Gedraaide Kabels – 13 mm
  Goudkleurige Oorringen Gedraaide Kabels – 13 mm

  Deze Goudkleurige Oorringen Gedraaide Kabels – 13 mm zijn vervaardigd uit 925 Sterling zilver, dat is voorzien van een geelgoudkleurige coating van 1 micron. De oorringen hebben een metaalgewicht van circa 1,47 gram en zijn…

  € 34,95
 • Zilveren Oorringen Gedraaide Kabels – 15 mm
  Zilveren Oorringen Gedraaide Kabels – 15 mm

  Deze Zilveren Oorringen Gedraaide Kabels – 15 mm zijn vervaardigd uit 925 Sterling zilver, dat is voorzien van een coating van Rhodium. De oorringen hebben een metaalgewicht van circa 2,03 gram en zijn uitgevoerd in de vorm van…

  € 39,95
 • Zilveren Drievoudige Oorringen
  Zilveren Drievoudige Oorringen

  Deze Zilveren Drievoudige Oorringen zijn vervaardigd uit 925 Sterling zilver, dat is voorzien van een coating van Rhodium. De oorringen hebben een metaalgewicht van circa 4,96 gram en zijn uitgevoerd in de vorm van 3 aan elkaar…

  € 59,95
 • Goudkleurige Dubbele Oorringen
  Goudkleurige Dubbele Oorringen

  Deze Goudkleurige Dubbele Oorringen zijn vervaardigd uit 925 Sterling zilver, dat is voorzien van een geelgoudkleurige coating van 1 micron. De oorringen hebben een metaalgewicht van circa 6,33 gram en zijn uitgevoerd in de vorm…

  € 69,95
 • Gouden Oorknoppen Zirkonia Staafje
  Gouden Oorknoppen Zirkonia Staafje

  Deze Gouden Oorknoppen Zirkonia Staafje zijn vervaardigd uit 14 karaat geelgoud en hebben een metaalgewicht van circa 0,38 gram. De oorknoppen zijn uitgevoerd in de vorm van een knopje met daaraan een staafje, waarbij de emerald…

  € 109,95
 • Gouden Oorknoppen Zirkonia
  Gouden Oorknoppen Zirkonia

  Deze Gouden Oorknoppen Zirkonia zijn vervaardigd uit 14 karaat geelgoud en hebben een metaalgewicht van circa 0,35 gram. De oorknoppen zijn uitgevoerd in de vorm van een knop, waarbij de briljant geslepen, transparante Zirkonia…

  € 119,95
 • Gouden Oorknoppen Zirkonia Rondje
  Gouden Oorknoppen Zirkonia Rondje

  Deze Gouden Oorknoppen Zirkonia Rondje zijn vervaardigd uit 14 karaat geelgoud en hebben een metaalgewicht van circa 0,55 gram. De oorknoppen zijn uitgevoerd in de vorm van een rondje, waarbij de briljant geslepen, transparante…

  € 149,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss