Baargoud – een goudstaaf als kraamcadeau?

Wat betekent baargoud?

Wist je dat er twee betekenissen zijn voor het woord baargoud? De eerste betekenis van baargoud is goudstaaf: een blok goud dat voldoet aan een bepaalde afmeting en gewicht. De tweede betekenis van baargoud is werpgoud. Dit klinkt misschien wat oneerbiedig, maar het is een cadeau voor de kersverse moeder om haar te bedanken voor de moeite die zij heeft gedaan tijdens de zwangerschap en de pijn en moeite die zij heeft gehad tijdens de bevalling. Het lijkt erop dat baargoud steeds meer een traditie begint te worden. In deze blog vertel ik iets meer over de tweede betekenis van baargoud.

De oorsprong van baargoud

Hoewel er niet echt veel over te vinden is, lijkt het gebruik om baargoud aan een kersverse moeder te geven uit de Verenigde Staten en/of het Verenigd Koninkrijk te komen. Daar krijgt inmiddels 40% van de moeders een push present (baargoud). Er gaan ook stemmen op dat de oorsprong van baargoud ligt bij het rijkere deel van de bevolking. Zo zou het vroeger gebruikelijk zijn dat een dame van stand baargoud kreeg wanneer zij een erfgenaam ter wereld bracht. In sommige families worden er speciale cadeaus van generatie op generatie doorgegeven, zoals speciaal bestek of een sieraad.

Baargoud sieraden voor de moeder

Omdat het niet erg romantisch of gevoelig overkomt om een goudstaaf cadeau te doen, wordt er over het algemeen gekozen voor een bijzonder (en blijvend) cadeau. Sieraden vormen meestal de eerste keuze. Natuurlijk kun je de kersverse moeder een prachtige ring cadeau doen, eventueel voorzien van een gravering of de geboortesteen van de baby. Een ander vaak gegeven cadeau is een ketting met een mooie hanger. Die hanger kan de vorm hebben van een kinderkopje, baby voetjes, een geboortebloem, geboortesteen of een naamplaatje met daarop de naam plus geboortedatum of zelfs een foto van het babygezichtje. Uiteraard kun je een soortgelijk cadeau ook geven in de vorm van een armband of een gegraveerd horloge. 

De leukste kraamcadeaus

Andere baargoud cadeaus

Is de moeder iemand die meestal geen sieraden draagt? Dan kun je natuurlijk altijd een ander cadeau kiezen. Wat dacht je van een leren tas? Of een spa-dagje? Een bezoekje aan de kapper of de schoonheidsspecialiste, een pedicure of een manicure, een heerlijke ontspannende massage, een korte vakantie of het laten zetten van een tatoeage kan natuurlijk ook. Maar weet je, een baargoud cadeau hoeft helemaal niet duur te zijn. Je kunt ook een boek, een leuke foto of een handgeschreven kaart cadeau doen. Hoe persoonlijker je het cadeau maakt, hoe meer het vaak gewaardeerd wordt.

Baargoud cadeau

Is baargoud er ook voor vaders?

Sommige moeders vinden dat de vaders er vaak bekaaid vanaf komen wat betreft aandacht en zorg tijdens de zwangerschap en bevalling. Andere moeders willen hun partner graag bedanken voor al hun goede zorgen en het meeleven tijdens de zwangerschap en bevalling. Maar welke baargoud cadeaus kun je een kersverse vader geven? Een sieraad of horloge kan, natuurlijk. Maar wanneer de vader geen sieraden draagt, kun je ook denken aan manchetknopen, een boek of een gepersonaliseerde sleutelhanger of een leatherman (een soort zakmes) met inscriptie. Wat ook een leuk idee is dat ik ben tegengekomen is een naambordje met daarop de namen van alle gezinsleden. Ook hier geldt, dat een baargoud cadeau geen vermogen hoeft te kosten. Je kunt ook een verhaal of een gedicht voor de kersverse vader schrijven.

Nog meer baargoud cadeau ideeën

Ben je in deze blog nog geen passend idee voor een baargoud cadeau tegengekomen? Dan zal ik er nog een paar noemen. Wat dacht je van een fotoshoot van de moeder/vader plus de baby? Of een leuke mok met een passende tekst of foto erop. Misschien kleertjes voor de baby met teksten over de leukste, mooiste, liefste, stoerste vader/moeder of een echte daddy-survivalkit. In die survivalkit kun je natuurlijk allerlei baby producten doen, maar ook een flesje bier, een handleiding voor het in bad doen of verschonen van de baby (zelf geschreven of voorzien van pictogrammen), oordopjes, een slaapmasker, enz. Je kunt het zo gek of grappig maken als je zelf wilt. Het leuke is, dat je deze cadeaus ook als kraamvisite cadeau kunt doen aan de ouders!

Baargoud sieraden

Wil je een beter beeld krijgen van welke sieraden geschikt zijn om te geven als baargoud cadeau? Kijk dan eens rustig rond op deze website. Behalve de foto’s bij deze blog heeft Juwelier It’s Beautiful nog veel meer schitterende sieraden om cadeau te doen. Zowel voor baargoud cadeaus als andere cadeaus en zowel voor vaders als moeders en zowel voor zoons als dochters. Ik nodig je er van harte voor uit om iets moois uit te zoeken!


 

Geschreven op 8 juli 2022 | Door Charmaine

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss