Een ring vergroten of verkleinen? Ja dat kan!

Een ring op maat 

Ken je dat? Zie je een leuke ring, is die er niet in jouw maat! Misschien denk je: “Jammer, dan moet ik dus een andere ring uitzoeken.” Natuurlijk kan dat. Maar stel dat je een ring uit een erfenis, een aanzoeksring of een verlovings- of trouwring hebt, die niet goed past… Tja, dan is het alleen maar fijn om te weten dat jouw juwelier hier (meestal) wel raad mee weet.

Hoe bepaal ik de ringmaat? 

Laten we bij het begin beginnen. Wanneer je een ring wilt dragen (of wilt kopen voor iemand anders), is het handig om te weten of de ring om de betreffende vinger past. Om dit te weten te komen, zijn er verschillende manieren. Je kunt de diameter van je vinger en die van de binnenkant van de ring met elkaar vergelijken, door bijvoorbeeld gebruik te maken van een schuifmaat. Je kunt ook een reepje papier om je vinger doen en dan de omtrek meten, door het reepje papier te meten van beginpunt tot aan het overlappingspunt af te lezen met een liniaal. Maar de meest betrouwbare methode is door een ringmaatbepaler met vergrootglas of een ringenbos te bestellen en daarmee je ringmaat op te meten. Je kunt hiervoor ook een lekker zittende oude(re) ring opmeten. Wanneer je de maat hebt bepaald, kun je een ring in die maat uitzoeken. 

Hoe bepaal ik mijn ringmaat

Veranderde ringmaat

Na verloop van tijd en ook door temperatuurverschillen en verschillen in lichaamsgewicht kan je ringmaat veranderen. Wanneer je een ring hebt die je graag wilt kunnen blijven dragen, kun je deze op maat laten maken door een juwelier. Let op: Dit geldt niet voor ringen die zijn gemaakt van staal, palladium of titanium. Doordat deze materialen te hard zijn, zijn deze niet geschikt voor het kleiner of groter maken van een ring.

Welke ringen kunnen (redelijk) eenvoudig worden vergroot of verkleind? 

Ringen van zilver of goud zijn heel geschikt om groter of kleiner te laten maken. Vooral wanneer het om gladde ringen gaat. Wanneer er sprake is van een gravure zal de juwelier deze zoveel mogelijk in tact houden. Wanneer het gaat om ringen die zijn voorzien van steentjes, is de mate waarin zo’n ring groter of kleiner gemaakt kan worden iets beperkter. Door het groter of kleiner maken van de ring, kunnen de steentjes los gaan zitten. Is dit het geval? Dan zal de juwelier of goudsmid de zetting moeten aanpassen. Hierdoor duurt de procedure langer en kan de prijs van het groter of kleiner maken van de ring hoger uitvallen. 

Kan ik mijn ring op maat laten maken? Ja dat kan!

Wanneer is het lastiger om een ring te laten vermaken? 

Heb je een ring die gemaakt is van zilver of goud vermengd met staal, palladium of titanium? Vraag dan aan je juwelier wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Dit geldt ook voor ringen die rondom bezet zijn met steentjes. Staan deze in een rechte lijn, dan kan daar eventueel een steentje aan worden toegevoegd of weggehaald. Bij steentjes die in een patroon zijn geplaatst, is dat moeilijker tot onmogelijk.

Help! Ik krijg mijn ring niet af 

Heb je een te strak zittende ring, die je niet meer kunt afdoen? Probeer dan één van de volgende trucjes of combineer een aantal trucjes. Maak je vinger nat probeer de ring met rustige draaiende bewegingen te verwijderen. Werkt dat niet? Dompel je hand dan een paar minuten in (niet te) koud water. Hierdoor worden je vingers meestal smal genoeg om de ring te verwijderen. Lukt dit niet? Houd je hand dan een paar minuten boven je hoofd, zodat eventuele zwelling van je vinger afneemt. Een andere manier is deze: Maak je vinger dan vettig met olie, boter, shampoo of zeep. Wrijf je hele vinger ermee in en probeer ook onder de ring te komen. Hierna draai je de ring voorzichtig stukje bij beetje richting je vingertop. Je kunt ook een reepje stof of een draadje tussen je vinger en de ring doen, waarna je de rest van de stof of het draad om je vinger wikkelt van de ring naar je vingertop. Daarna trek je aan het draadje of het stukje stof dat onder de ring door aan de kant van je handpalm zit. Deze laatste truck kun je eventueel combineren met olie, boter, shampoo of zeep. En als het dan nog steeds niet lukt, kun je je ring laten doorzagen door een (huis)arts of door je juwelier. Deze laatste kan de ring dan, wanneer deze van zilver of goud is gemaakt, groter maken.

Welke ringen maakt Juwelier It’s Beautiful op maat? 

Heb je bij ons een ring gekocht en past die niet? Gaat het om een ring van zilver of van goud? Dan kan Juwelier It’s Beautiful ervoor zorgen dat de ring (weer) gaat passen. Alleen bij ringen die door ons verkocht zijn, weten wij precies welke materialen zijn gebruikt en of we deze ringen groter of kleiner kunnen maken. Bij ringen die bij een andere juwelier zijn gekocht, raden wij je aan om bij die juwelier te vragen of de ring kan worden aangepast. 

Hoeveel maten kan mijn ring vergroot of verkleind worden? 

Heb je een ring met steentjes? Dan kunnen we deze maximaal met een halve maat veranderen. Wanneer wij de ring met een volle maat of meer zouden veranderen, kunnen de steentjes los gaan zitten doordat de spanning door het verbuigen verandert. Ringen zonder steentjes kunnen wij maximaal één volle maat veranderen. Neem altijd even contact met ons op voor advies, zodat je weet wat er met jouw ring mogelijk is. Dat kan een eventuele teleurstelling voorkomen. Hiervoor kun je ons appen of mailen. Via WhatsApp en e-mail kun je ook een afspraak met ons maken voor persoonlijk advies.

Hoe wordt een ring groter of kleiner gemaakt? 

Meestal wordt een ring niet opgerekt, omdat de kans dan bestaat dat de ring gaat breken. Dit geldt vooral voor ringen met één of meerdere steentjes en voor oudere ringen. In plaats daarvan wordt de ring doorgezaagd, waarna er een klein stukje goud of zilver wordt weggehaald of toegevoegd. De juwelier zal zoveel mogelijk naast een zetting of gravure gaan zagen. Daarna worden de zaaglijnen aan elkaar gesoldeerd en gepolijst. Zo ziet de ring er weer als nieuw uit.

Zin gekregen in een nieuwe ring? 

Heb je na het lezen van deze blog zin gekregen om te neuzen tussen onze nieuwste ringen? Klik hier voor een selectie van de nieuwste exemplaren. Natuurlijk mag je ook de andere pagina’s bezoeken. Veel plezier bij het uitzoeken, bestellen en dragen ervan!
 


Geschreven op 1 augustus 2022 | Door Charmaine

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss