Ansichtkaarten van Ommen

Gezellig! Een kaartje

Vind jij dat ook zo leuk? Krijg je -lekker ouderwets- een kaartje in de bus of op de mat! Maar misschien vind je het wel nóg leuker om een kaartje te versturen… Hoe dan ook, vanaf nu kun je ansichtkaarten van de toeristische plaats Ommen kopen. Kun je, wanneer je daar bent geweest en iets leuks hebt bezichtigd, je ervaring in beeld delen. Heb je ook meteen een gesprekstarter, wanneer je (na je dagje uit of je vakantie) op bezoek bent, appt of belt met je dierbare(n). Maar natuurlijk kun je ook een ansichtkaart gebruiken voor je scrapbook, plakboek of fotoalbum. En wees eerlijk: Waarom zou je het bij één enkele kaart houden, wanneer je ook een setje ineens kunt kopen? 

Voel je vrij en thuis in deze prachtige oase van rust en natuur.

Nationaal Tinnen Figuren Museum

Op deze kaart zie je een foto van het gebouw waarin zich het Nationaal Tinnen Figuren Museum bevindt. Het gebouw op zich is al prachtig, wat niet zo vreemd is. Het gebouw is namelijk het voormalige stadhuis, dat zich vlakbij de brug over de Overijsselse Vecht bevindt en waar in 1985 dit museum werd gevestigd. Toen in 2001 het hele gebouw - met een oppervlakte van maar liefst 600 m2 - als museum in gebruik was, kreeg het per 11 augustus van dat jaar de status van “geregistreerd museum”. En wanneer je binnen komt… Dan kijk je je ogen uit! De tentoongestelde verzameling omvat namelijk niet allen tinnen figuren, maar ook figuren van papier, blik, kunststof of papier-maché, prachtig geplaatst in diorama’s.

Sahara Ommen

Bij de naam Sahara denk je waarschijnlijk aan de woestijn in Afrika. Maar wist je dat er een zandverstuiving van maar liefst 20 hectare is, dat zich in de buurt van Ommen bevindt? Om precies te zijn: tussen de buurtschappen Zeesse en June. De dennenbossen, die zich rondom de zandverstuiving bevinden, zijn in 1840 aangelegd in opdracht van Baron van Pallandt van Landgoed Eerde. Hij wilde hiermee de zandverstuivingen verminderen en heeft – onbedoeld – een schitterende mix van zand, bos en heide met jeneverbes tot stand gebracht. Door dit prachtige gebied kun je van alles zien via de kortere en langere wandelroutes, per fiets of al paardrijdend. Honden mogen mee, wanneer ze aangelijnd zijn. En wanneer je wilt picknicken op een kleed op de grond of op één van de banken, of de kinderen zandkastelen wilt laten bouwen, dan is daar genoeg ruimte voor!

Kasteel Eerde

Volgens de eerst bekende gegevens uit 1334, was Huis Eerde in het bezit van de stamvader van het geslacht Von Eerde. Later, in 1380, werd het uitgebouwd tot burcht. Het kasteel heeft veel belegeringen, plunderingen en branden doorgemaakt. En net zo vaak als het werd verwoest, werd het ook weer herbouwd. Vanaf 1715 heeft het kasteel zijn huidige vorm gekregen. Via verschillende adellijke families is dit kasteel uiteindelijk eigendom geworden van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten. Vanaf dat moment is het kasteel vrij te bezoeken en is er een wandelroute rondom het kasteel. Nog een leuk weetje: Al sinds 1934 is er een internationale school van de Stichting voor Quakerscholen gevestigd. Bovendien is de grotendeels in 18e-eeuwse stijl uitgevoerde inrichting van het kasteel bewaard gebleven, compleet met textiele wandbespanning uit die tijd. De aanwezige schouwen zijn in Lodewijk XIV-stijl betimmerd en natuurlijk ontbreken ook de vele portretten van vroegere bewoners niet. In de vestibule bevindt zich een vrijdragende hangende trap met twee bochten en een middenbordes. Alles wat bij een zichzelf respecterend kasteel hoort!

De Giethemer brug

De Giethemer brug, ook wel bekend onder de naam Giethemer kerkbrugje, is een houten brugje dat veel wordt gebruikt door voetgangers en fietsers. Vanuit Giethmen – een buurtschap in de buurt van Ommen - liepen kerkgangers iedere zondag om de kerk in Ommen te bezoeken. Dit was ook de kortste afstand naar Ommen voor een bezoek aan de wekelijkse (waren)markt. Het brugje bevindt zich over de Regge en maakt onderdeel uit van het kerkpad in Giethmen. Het oorspronkelijke, ijzeren voetbrugje werd door de heer Pathuis Cremers, eigenaar van landgoed Vilsteren, betaald in ruil voor het jachtrecht in Vilsteren. Voordat het brugje werd aangelegd, waren bewoners uit buurtschap Giethmen genoodzaakt om ofwel een zelf bedienend bootje te gebruiken om de rivier de Regge over te steken of, wanneer dat niet mogelijk was, gebruik te maken van de verderop gelegen Nieuwebrug of Laarbrug. Nadat er in de jaren dertig regelmatig gesteggeld werd over het onderhoud, nadat het ophaalbrugje in eigendom kwam van de gemeente, werd het voetbrugje in 1987 volledig vernieuwd door de gemeente Ommen. De ophaalconstructie is toen in hout nagebouwd, waardoor deze niet meer als zodanig werkt. Hierdoor kunnen boten jammer genoeg niet langer ongehinderd passeren.

De Besthmenermolen

In de Besthmenermolen – en in de nieuw gebouwde bijgebouwen - bevindt zich het Natuurinformatiecentrum Ommen. De beltmolen, die in 1862 werd gebouwd, is van oorsprong een korenmolen die gelegen is in de buurtschap Besthmen bij Ommen in de provincie Overijssel. Rond 1950 kwam de molen buiten gebruik. Hierop volgde een periode van ernstig verval. In 1995 maakte een zeer omvangrijke restauratie de achtkante molen weer draaivaardig. Het is de bedoeling dat de molen op termijn ook maalvaardig wordt gemaakt, nadat in 2010 de Besthmenermolen maalvaardig is hersteld. Een vrijwillig molenaar zet de roeden van de molen geregeld in bedrijf. Deze roeden zijn 21 meter lang (en zorgen dus voor een vlucht van 21 meter) en voorzien van oudhollands hekwerk met bijbehorende zeilen.

Collagefoto op ansichtkaart

Kun je of wil je niet kiezen? Dan kun je natuurlijk ook gaan voor de ansichtkaart, waarop de foto’s van de hiervoor beschreven ansichtkaarten allemaal te zien zijn. Ook helemaal leuk, wanneer je op vakantie bent (geweest) en graag alles ineens wilt (laten) zien. Hierdoor is deze kaart ook heel geschikt in een scrapbook, plakboek of fotoalbum. Ben je nieuwsgierig geworden en wil je nog meer zien van Ommen? Kom dan op bezoek en neem – vanaf juli 2023 - tegelijkertijd een kijkje in onze winkel. Dan kun je behalve deze leuke ansichtkaarten óók direct de leukste souvenirs en sieraden scoren!

 


Geschreven op 14 april 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

Sorteer op
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss