Batterij of horlogebandje zelf vervangen of professioneel laten doen

Horloge batterijtje leeg?

Misschien begint jouw horloge steeds iets achter te lopen of wellicht verspringt de secondewijzer steeds met een paar seconden tegelijk. Maar misschien staat jouw horloge ook wel helemaal stil. Dan is de kans groot dat het horloge batterijtje moet worden vervangen. Wil je weten wat de mogelijkheden hiervoor zijn? Lees dan snel verder.

Kan ik ieder horloge batterijtje zelf vervangen?

Wanneer je (door omstandigheden) niet in de gelegenheid bent om naar een juwelier te gaan, kun je wellicht zelf je horloge batterij vervangen. Wanneer jij hoort tot de mensen, die hun horloge af doen voor het handenwassen of douchen of omdat het buiten regent, kun je eenvoudig zelf je batterijtje vervangen. Maar ben je een professioneel duiker en draag je je horloge tijdens je werk? Dan is je horloge niet meer waterdicht na het vervangen van je batterijtje, tenzij de juwelier hiervoor jouw horloge op een bepaalde manier bewerkt met een speciale pakking.

Batterij of horlogebandje zelf vervangen of professioneel laten doenWat heb ik nodig om zelf een horloge batterij te vervangen?

Wat heb ik nodig om zelf een horloge batterij te vervangen?

Voor het zelf vervangen van een batterij in jouw horloge, heb je de volgende dingen nodig: twee zachte doeken, een zachte tandenborstel, een pincet, een schilmesje/ muntstuk of platte schroevendraaier, een klein kommetje/schaaltje, een vergrootglas en een felle lamp. Verder is het belangrijk dat je goed kunt zien (met of zonder bril of contactlenzen).

Hoe vervang ik zelf een horloge batterijtje?

- Allereerst is het belangrijk dat je een schone werkplek hebt en dat je je horloge schoonmaakt. Vooral rondom de horlogekast moet je horloge goed schoon zijn, voordat je je horloge open maakt. Je voorkomt zo dat er vuil in je horloge terechtkomt. Voor het schoonmaken, gebruik je de zachte tandenborstel en een zachte doek.

- Leg je horloge op een zachte doek, met de wijzerplaat naar beneden.

- Nu verwijder je voorzichtig het deksel aan de achterkant van je horloge. Gebruik een dun muntstuk om het dekseltje los te draaien, wanneer de achterkant van je horloge is voorzien van een inkeping. In alle andere gevallen wip je voorzichtig het dekseltje los met een schilmesje of een platte schroevendraaier. Dit moet gemakkelijk gaan. Zo niet: Stop direct en breng je horloge naar de juwelier, laat je horloge door iemand anders naar de juwelier brengen of, wanneer je het horloge bij Juwelier It’s Beautiful hebt gekocht, stuur het horloge naar ons op.

- Haal de oude batterij uit je horloge met een pincet.

- Maak je nieuwe batterij met een zachte doek schoon en plaats deze op precies dezelfde manier als waarop de oude batterij erin zat.

- Soms kom je een extra plaatje of onderdeel tegen, dat je uit je horloge moet verwijderen, voordat je je batterij kunt ontvangen. Deze onderdelen leg je in het kommetje of schaaltje om verlies ervan te voorkomen.

- Breng (de extra onderdelen en of het extra plaatje en) de deksel weer aan op de achterkant van je horloge. Draai je horloge om, zodat je kunt controleren of je horloge het weer goed doet.

Hoe weet ik welk batterijtje ik nodig heb?

In het stukje tekst hierboven heb je kunnen lezen hoe je het batterijtje eruit kunt halen. Wanneer je geen reserve batterijtje op voorraad hebt, kun je deze bestellen of zelf in de winkel kopen. Op je batterijtje staan meestal 3 of 4 cijfers. Wanneer je deze niet (goed) kunt aflezen, gebruik dan de felle lamp en – indien nodig – het vergrootglas. Wanneer je geen passende batterij bij de hand hebt, leg het dekseltje dan terug op je horloge en leg je horloge op een veilige en schone plek. Zodra je een passend batterijtje bij de hand hebt, kun je je horloge opnieuw pakken om verder te gaan met het vervangen van het batterijtje.

Wanneer kan ik een horloge batterij beter laten vervangen door een juwelier?

Kom je erachter dat je niet gemakkelijk het dekseltje van je horloge kunt verwijderen? Of is het voor jouw horloge nodig om opnieuw waterdicht te zijn na het vervangen van een batterij? Dan kun je deze beter laten vervangen door een juwelier. Dit geldt ook voor die gevallen, waarin je niet over een voldoende fijne motoriek beschikt of wanneer je zicht niet goed genoeg is voor het vervangen van een batterijtje.

Eenvoudig een andere look voor jouw horloge?

Ben je uitgekeken op de uitstraling van jouw horloge? Maar ben je eigenlijk heel erg blij met het uurwerk op zich? Denk er dan eens aan om je horloge te voorzien van een ander horlogebandje. Zorg er wel voor dat je de juiste breedte horlogeband koopt en dat je bij de keuze van je horlogebandje ook denkt aan hoe en wanneer jij een horloge gebruikt en draagt. Wanneer jij bijvoorbeeld graag zwemt of doucht met een horloge om, dan is het verstandig om voor een bandje te kiezen dat niet van leer gemaakt is. Wanneer jij een horloge met een lederen horlogebandje draagt, zal iedere zichzelf respecterende juwelier jou afraden om je horloge te dragen tijdens het douchen of zwemmen.

Voor welk ander horloge bandje kies jij?

Kom jij veel in aanraking met water? Kies dan voor een nylon, rubberen of stalen horlogebandje. Draag jij je horloge tijdens je werk en is jouw horloge continu onder water, omdat je bijvoorbeeld een professionele duiker bent, kies dan voor een siliconen bandje. Deze is goed bestemd tegen de invloeden van water. Draag je een horloge vooral voor de sier? Dan kun je prima kiezen voor een lederen horlogebandje.

Wat heb ik nodig voor het zelf vervangen van mijn horlogebandje?

Wanneer je een horlogebandje wilt vervangen, verwijder je eerst het bestaande horlogebandje. Hiervoor wip je voorzichtig het drukpinnetje uit de horlogekast met een speciaal tooltje. Doe dit aan beide kanten. Hierna neem je het nieuwe horlogebandje met het drukpinnetje. Deze plaats je aan één kant in de daardoor bestemde opening. Vervolgens neem je het speciale tooltje en breng je het veertje op spanning, zodat het drukpinnetje aan de andere kant van de uitsparing in de daarvoor bestemde opening springt. Let er wel op dat je het bandje goed om bevestigt. Herhaal dit aan de andere kant van de horlogekast met de andere helft van het nieuwe horlogebandje.

Te groot horlogebandje - Hoe kort ik mijn horlogebandje in?

Een horloge bandje dat te los om je pols valt, kun je op twee manieren zelf inkorten. De eerste methode is door een speciaal daarvoor ontworpen inkort apparaatje te gebruiken. Bij de tweede methode maak je geen gebruik van een horlogeband inkorter, maar van huis-, tuin- en keukenspulletjes. Je begint in beide gevallen eerst met het maken van een inschatting van het aantal schakels dat je moet gaan weghalen. Lees in de hieronder geplaatste stukjes hoe je het horlogebandje inkort.

Inkort apparaatje gebruiken voor het inkorten van je horlogeband

Hieronder staat de procedure voor het inkorten van je horlogeband puntsgewijs beschreven.

 • De uitdrukpin draai je helemaal naar achteren.
 • Zorg ervoor dat het pinnetje van de te verwijderen schakel recht voor de uitdrukpin ligt, door de horloge band op de kop neer te leggen.
 • De knop van de inkorter draai je nu weer aan om het pinnetje uit de schakel te drukken.
 • Verwijder het pinnetje door het uitstekende gedeelte ervan vast te pakken met je vingers of met een tangetje en aan het pinnetje te trekken.
 • Herhaal deze stappen bij de laatste te verwijderen schakel.
 • Nadat je alle schakels hebt verwijderd, die je ertussenuit wilde halen, draai je je bandje om en druk je het pinnetje er terug in.
 • Druk de pin goed aan. Wanneer dat nodig is, gebruik dan een poetsdoekje om over het pinnetje te plaatsen voordat je erop slaat met een hamer om het pinnetje weer helemaal op de goede plek te krijgen. Op deze manier voorkom je eventuele beschadigingen.

Huis-, tuin- en keukenspulletjes gebruiken voor het inkorten van je bandje

Ook deze manier staat puntsgewijs beschreven. Bij deze methode zorg je ervoor dat je een dikke naald, een tangetje en een hamer bij de hand hebt.

 • Plaats de dikke naald op het te verwijderen pinnetje.
 • Zorg ervoor dat je horloge niet iets kan beschadigen of klem zit, wanneer het pinnetje er aan de tegenovergestelde kant uitkomt als de kant waar je de naald hebt geplaatst.
 • Tik voorzichtig met je hamer op de naald.
 • Wanneer het pinnetje uitsteekt, pak je je tangetje om het pinnetje eruit te trekken.
 • Bij het verwijderen van meer dan één schakel, zorg je ervoor dat het aantal schakels gelijk verdeeld wordt over beide helften van het bandje. Op deze manier voorkom je een lange en een korte kant van de band.
 • Zorg ervoor dat je de verwijderde schakels en pinnetjes goed bewaart voor het geval dat je je horloge band groter moet maken.
 • Bevestig beide gedeeltes van de horlogeband helft tegen elkaar en tik het pinnetje terug in de opening. Klaar!

Wanneer kan ik mijn bandje beter door een juwelier laten inkorten of vervangen?

Twijfel je eraan of het je zal lukken om zelf een horlogebandje te verwisselen of ben je bang dat je iets zult beschadigen of kapotmaken? Dan kun je terecht in de winkel van It’s Beautiful Juwelier (Cadeauwinkel Ommen) in Ommen. Ben je niet in de buurt? Dan kun je je horloge ook altijd hiervoor opsturen. Houd er dan wel rekening mee, dat we alleen horlogebandjes inkorten van bij ons aangeschafte exemplaren en dat de kosten van versturen voor eigen rekening komen. En koop je je horloge in onze winkel en merk je al direct dat je horloge te los zit? Dan lossen we dit onmiddellijk en ter plekke op!

Toch liever een nieuw horloge scoren?

Misschien wil je alleen maar een nieuw horlogebandje aanschaffen. Of juist niet alleen een nieuw batterijtje of een nieuw horlogebandje, maar misschien wil je voor die ene speciale gelegenheid iets nieuws om je pols. In dat geval kun je er natuurlijk ook voor kiezen om een nieuw horloge aan te schaffen. Juwelier It’s Beautiful heeft voldoende keuzemogelijkheden hiervoor in het assortiment. Nieuwsgierig geworden? Klik snel hier!


 

Geschreven op 28 april 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

Sorteer op
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 319. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 377. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 399
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 399

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 399. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen
  Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen

  Is de batterij van uw horloge leeggelopen en staat uw horloge als gevolg daarvan stil, maar ontbreekt het u aan de know-how en / of handigheid om zelf een nieuwe horloge batterij te plaatsen? Dan laat u dat toch gewoon door ons…

  € 15,00
 • Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter
  Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter

  Uw horloge/armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 9,95
 • Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
 • Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss