EDELSTENEN EN HUN TOEPASSINGEN

EDELSTENEN, WAT ZIJN DAT VOOR STENEN? 
Edelstenen zijn stenen, die zeldzaam zijn en de volgende kenmerken bezitten:

  • Schoonheid, bestaande uit de visuele aspecten: kleur, glans, lichteffecten, doorzichtigheid en vuur;
  • Zeldzaamheid, of wel: hoe vaak komt zulk gesteente voor in de natuur;
  • Duurzaamheid, waarbij gekeken wordt naar chemische bestendigheid, hardheid en breekbaarheid/splijtbaarheid.

WORDEN EDELSTENEN ALLEEN MAAR GEBRUIKT IN SIERADEN?
Hoewel je al sinds eeuwen geleden edelstenen verwerkt ziet in sieraden zijn er nog veel meer toepassingsmogelijkheden. Zo zijn er mensen, die graag een geode van een edelsteen of een cluster edelstenen tentoonstellen. Een edelsteen wordt dan als sierobject gebruikt om een ruimte een bepaalde uitstraling te geven of om een al bestaande uitstraling kracht bij te zetten. Bewerkt kunnen ze ook worden gebruikt als sierobject, omdat met split – kleine oneven onbewerkte stukjes – van alles gemaakt kan worden. Maar edelstenen kunnen ook – als trommelsteen – in een broekzak gedragen worden of onder een hoofdkussen worden gelegd. Daarnaast wordt er aan edelstenen vaak een bijzondere (helende of versterkende) werking toegeschreven.

WAAR MOET IK AAN DENKEN BIJ “HELENDE WERKING”?
Wanneer je hier nog niet eerder over hebt gehoord, kan er een wereld voor je open gaan. Aan iedere edelsteen wordt een eigen, specifieke eigenschap toegeschreven. Deze eigenschap kan worden versterkt, wanneer de edelsteen wordt gebruikt in combinatie met één of meerdere andere edelstenen. En leg je deze edelstenen dan ook nog in een driehoek neer, dan gaat daarvan nog weer een sterkere werking vanuit. Zo kun je een Rozenkwarts steen gebruiken voor het bevorderen van (zelf)liefde. En een Amethist staat bekend om de positieve werking op de hersenen en het zenuwstelsel, waardoor deze zou helpen wanneer je bijvoorbeeld last hebt van migraine, hoofdpijn, maar ook bij slaapproblemen en bijvoorbeeld kneuzingen. Nu zijn de helende werkingen van edelstenen allesbehalve nieuw. Edelstenen worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor hun helende werking. Gelukkig is de wetenschap achter de edelstenen nooit helemaal weggeweest, maar wordt deze nu weer volop toegepast. En ja, ook als cadeautje is een edelsteen iets bijzonders. *

KUN JE EDELSTENEN OOK IN EEN BEPAALDE VORM LATEN SLIJPEN?
Absoluut! Edelstenen zie je tegenwoordig ook vaak in de vorm van een hart, een vlinder of engel. En zoals we allemaal weten, is de vorm van een steen allesbepalend. En wanneer je iemand wilt laten weten dat deze een speciaal plekje in je hart heeft, kun je dat natuurlijk prachtig tot uitdrukking brengen met een Rozenkwarts steen in de vorm van een hart. Maar wanneer je een Rozenkwarts steen in de vorm van een engel geeft, kun je deze als beschermengel geven, om op een nachtkastje neer te zetten of op een plank aan de muur.

IS ER OOK ZOIETS ALS EEN EDELSTENEN ALFABET?
Jazeker, er zijn edelstenen voor iedere letter in het alfabet. Voor sommige letters meer dan voor andere. Dat dan weer wel. Zo kun je met edelstenen dus ook iemands naam spellen. En wanneer je rekening houdt met de bijbehorende werking dan kun je zelfs zijn of haar karakter ermee weergeven. Voor de A heb je dan de keuze uit Amethist, Apatiet, Aquamarijn en Aventurijn, voor de letter B Bergkristal, C Citrien of Calciet, D Diamant, E Epidoot, F Fluoriet, G Granaat, H Heliotroop, I Iriskwarts, J Jaspis, K Kattenoog (Tijgeroog of Valkenoog) of Kwarts, L Lazuriet, Lapis Lazuli of Labradoriet, M Malachiet, N Nefriet, O Opaal of Onyx, P Peridoot, R Robijn of Rozenkwarts, S Saffier, Smaragd of Serpentijn, T Turkoois, Toermalijn of Topaas, U Uvaroviet, W Wilviniet, X Xylopaal, Y Yu (Jade) en ten slotte voor de letter Z Zirkoon of Zirkonia. Hier werd veel gebruik van gemaakt tijdens de 18de en 19de eeuw. Sieraden waarin edelstenen waren verwerkt om iemands naam of initialen uit te drukken werden achrosticonsieraden genoemd. Het meest bekende voorbeeld hiervan is de “regard”-ring: Een verlovingsring waarbij het woord “regard” (dat hoogachting betekent), werd gevormd door een Robijn (Ruby), Smaragd (Emerald), Granaat (Garnet), Amethist (Amethyst) en een Diamant (Diamond).

BESTAAN ER OOK GEBOORTE EDELSTENEN?
Net zoals edelstenen gebruikt worden om namen mee te spellen, worden edelstenen ook gebruikt om daarmee de geboortemaand aan te geven. Hier staan alvast de maanden en de daarbij horende edelstenen vermeld. Voor wie in de maand januari is geboren, is dit de Granaat; voor de maand februari is dat de Amethist; voor maart de Aquamarijn; april de Diamant; mei de Smaragd; juni de Amethist, juli de Robijn, augustus de Peridoot, september de Saffier; oktober de Opaal; november de Topaas en ten slotte voor de maand december de Turkoois. En dat hier ook mooie sieraden van zijn, kun je zien op: www.its-beautiful.nl/geboortesteen-sieraden/.

WAAR KAN IK MEER LEZEN OVER DE HELENDE WERKING VAN EDELSTENEN?
Heb je deze blog gelezen en wil je toch meer te weten komen over de helende werking van edelstenen? Lees dan de blog DE HELENDE WERKING VAN EDELSTENEN hierover. Daar staan de meest bekende edelstenen met daarbij hun werking en hoe je ze kunt verzorgen. Deze blog zou onoverzichtelijk en te lang worden om dat allemaal uitgebreid hier te beschrijven.

* Lees meer hierover in de blog DE HELENDE WERKING VAN EDELSTENEN


Geschreven op 6 september 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss