DE WERKING VAN EDELSTENEN

KLOPT HET DAT JE EDELSTENEN MOET OPLADEN? 
Je hebt er vast al wel eens iets over gehoord: Edelstenen opladen. Maar wat houdt dat in? En waarom is dat nodig? Wanneer je edelstenen gebruikt om hun helende werking dan is het verstandig om ze iedere maand te reinigen en/of op te laden. Door edelstenen langdurig te gebruiken, verliezen ze langzaam maar zeker hun werking: Ze raken uitgeput. Om zo lang mogelijk gebruik te kunnen maken van edelstenen is het daarom belangrijk om ze op te laden. Opladen doe je door een steen onder stromend water te houden, in de grond te stoppen, in een Abalone schelp te bewaren of in het licht van de (bijna) volle maan te leggen.

ABALONE SCHELP 
Ik begin deze blog bewust hiermee, omdat ik de edelstenen op alfabetische volgorde wil behandelen en de Abalone schelp, die je perfect kunt gebruiken om een aantal edelstenen op te laden, is daarvan de eerste. De Abalone schelp heeft een binnenkant met olieachtige kleuren door het parelmoer. De Abalone schelp wordt niet alleen gebruikt vanwege zijn reinigende werking, maar ook vanwege zijn harmoniserende werking op de aura en de chakra’s. Daarnaast wordt de Abalone schelp ook gebruikt bij het reinigen van een ruimte, persoon of woning door in de schelp salie te verbranden en de rook te verspreiden met een grote veer.

AGAAT 
De energie van een Agaat is rustig en zacht. De steen is een veel voorkomende steen, in veel verschillende kleuren en vaak ook met vlekkenpatroon of banden. De Agaat werkt aardend, beschermend en stabiliserend op lichaam en geest, versterkt je immuunsysteem en bevordert je stofwisseling. Wanneer je moeite hebt om jezelf te accepteren en weinig zelfvertrouwen hebt, helpt de Agaat hierbij, net als voor bescherming tijdens reizen of wanneer je zwanger bent.

AMETHISTKWARTS 
De Amethistkwarts is gevormd door een witte Kwarts met een Amethist. De steen werkt met name op gedachtepatronen en emoties en brengt innerlijke rust en harmonie. Helpt bij slechte gewoontes en verslavingen, verwerken van verdriet, verlies, trauma’s, emotionele pijn en rouw en helpt om ervaringen een plekje te geven. De steen wordt ook gebruikt om te helpen met mediteren en om spirituele vaardigheden en intuïtie te ontwikkelen. Leg een Amethistkwarts niet in fel zonlicht.

ANGEL AURA KWARTS 
De Angel Aura Kwarts bestaat uit Bergkristal dat is behandeld met zilver en platina. Het oppervlak vertoont een regenboog aan kleuren door de olieachtige glans. Deze laag kan er niet afgewassen worden, doordat deze permanent is. De Angel Aura Kwarts werkt en reinigt door engelen energie - een hele zachte en lichte energie - wat onder andere zorgt voor een tevreden, vredig en sereen gevoel. De steen is kwetsbaar en kan beter niet gereinigd worden onder hard stromend water.

AQUAMARIJN 
Aquamarijn is een Beryl soort en is blauw of blauwgroen van kleur. De kleur van de Aquamarijn geeft al aan dat deze verkoelt, kalmeert en eerlijkheid, verdraagzaamheid, concentratie en scherpzinnigheid bevordert. De steen helpt bij allerhande hoofd-, huid- en darmproblemen. De steen wordt ook vaak gedragen voor verlichting van hoesten. De Aquamarijn verkleurt bij veelvuldige blootstelling aan fel zonlicht.

AVENTURIJN 
De Aventurijn (die voorkomt in de kleuren blauw, groen, geel en rood) kalmeert, geeft rust, zorgt voor een positief gevoel en beschermt. Deze edelsteen zorgt ervoor dat je positieve dingen aantrekt, zoals: Geduld, geluk, ontspanning, tolerantie, creativiteit, succes, welvaart en welzijn. Beschermt tegen onder andere elektromagnetische straling. Bovendien heeft de Aventurijn een kalmerend en pijnstillend effect. Daarnaast bevordert de rode Aventurijn de vitaliteit, doelen stellen en deze ook behalen.

BARNSTEEN 
Barnsteen komt voor in de kleuren geel tot cognackleur, groen, blauw, rood of zwart, bestaat uit fossiele hars van naaldbomen en wordt ook wel Amber genoemd. Deze steen heeft een krachtig reinigende werking, die zorgt voor evenwicht, stabiliteit, vrolijkheid en creativiteit door pijn en negatieve energie om te zetten. Ook bij klachten van de ziekte van Lyme of een burn-out of bij doorkomende tandjes werkt Barnsteen ondersteunend en pijnstillend. teken en vlooien worden geweerd wanneer dieren Barnsteen dragen.

BERGKRISTAL 
De Bergkristal is een kwartssoort, die geen kleur heeft en doorzichtig is. Deze steen zuivert, geneest en geeft wat nodig is. Daarnaast herstelt Bergkristal het zelf genezend vermogen van het lichaam, de natuurlijke balans en het immuunsysteem. Ook brengt de steen vitaliteit terug. Maar Bergkristal versterkt ook de werking van andere (edel)stenen en kan worden gebruikt voor het opladen van stenen of het reinigen van een ruimte.

BERYL 
Een grote groep edelstenen, waaronder de blauwe Aquamarijn, de groene Smaragd, de geelgroene Heliodoor, de goudgele Goudberyl, de kleurloze Gosheniet, de roze Morganiet en de rode Bixbiet, bestaat uit Beryl. Iedere soort heeft een eigen werking. Beryl geeft een positieve kijk op je leven, vermindert stress en de gevolgen daarvan en werkt ontgiftend. Goudberyl werkt met name ontspannend en helpt bij allerlei spirituele bezigheden. Beryl kan gemakkelijk ontkleuren, wanneer de steen te veel wordt blootgesteld aan fel zonlicht.

CALCIET 
De Calciet komt voor in veel verschillende kleuren, zoals geel, groen, blauw, bruin, oranje, rood, roze, wit en kleurloos en heeft van nature oneffenheden en putjes, die ook na polijsten of trommelen zichtbaar blijven. Calciet stimuleert groei en ontwikkeling op lichamelijk, geestelijk en spiritueel vlak. Doordat de Calciet gevoel en verstand verenigt, bevordert de steen innerlijke rust, zelfvertrouwen, standvastigheid, focus en analytisch denken. De steen neemt de negatieve energie uit een ruimte in zich op en is een magneet voor succes. Lichamelijk gezien heeft de Calciet een positieve werking op het totale skelet, helpt deze door het stimuleren van de calciumopname, de stofwisseling en je immuunsysteem. De Calciet is een zachte steensoort, die eenvoudig afbrokkelt, dus houdt deze uit de buurt van water.

CARNEOOL 
De Carneool is oranje, bruin of rood van kleur en werkt activerend en motiverend, geeft kracht, volharding, standvastigheid, energie en moed. Deze steen vermindert jaloezie, helpt je voor jezelf op te komen en meer vertrouwen in jezelf te krijgen. De Carneool steen activeert de stofwisseling, helpt met afvallen. Daarnaast ondersteunt de steen bij klachten die te maken hebben met misbruik en mishandeling. De Carneool verandert van kleur door fel zonlicht.

CHRYSOPRAAS 
De kleur van de Chrysopraas varieert van geelgroen tot appelgroen. De Chrysopraas gaat obsessies tegen, zoals jaloezie, dwanggedachten en dwanghandelingen door de afhankelijkheid van goedkeuring en liefde van anderen, slaapproblemen, nachtmerries en claustrofobie te verminderen. Helpt bij creativiteit, spiritualiteit en waardering voor kunst en mooie dingen. Op lichamelijk vlak helpt deze steen om je lichaam te ontgiften, de opname van vitamine C te verhogen en de leverwerking te stimuleren. Chrysopraas gecombineerd met Rookkwarts helpt bij schimmelinfecties.

CITRIEN 
De Citrien is een gele kwartssoort, die werkt als een magneet op fortuin, triomf, vermogen en welbevinden. Lichamelijk gezien werkt de Citrien activerend, verwarmend en zuiverend. Door de activerende en stimulerende werking van de Citrien helpt deze steen bij (chronische) vermoeidheid (CVS/ME) en een burn-out. Leg de Citrien niet in fel zonlicht.

DIAMANT 
De Diamant is één van de bekendste edelstenen, die voorkomt in de kleuren blauw, groen, geel, bruin, rood en roze, maar het bekendst is als kleurloze steen. De Diamant werkt versterkend in combinatie met andere stenen. Zelf werkt de Diamant versterkend op de verbinding met (Goddelijke) hogere energieën, spirituele inzichten en helderziendheid / het derde oog, met als gevolg een transformerende werking. Daarnaast trekt de Diamant voorspoed aan. Dat alles komt door de bijzonder krachtige, zuivere, intense en geconcentreerde lichtenergie van de Diamant.

DOLOMIET 
De Dolomiet is een roze, witte, bruine of kleurloze steen, die stabiliserend op je emoties en motiverend op praktisch denken en gezond verstand werkt. Deze steen helpt je jouw sterke punten en talenten naar voren te brengen en helpt je jezelf te zijn. De resultaten hiervan zijn: Tevredenheid, geluksgevoel, een positieve instelling en het realiseren van doelen. De Dolomiet bevordert ontspanning en werkt positief tegen kramp. Je kunt de Dolomiet het beste uit de buurt houden van water.

EPIDOOT 
De kleur van de Epidoot steen varieert van geelgroen tot donkergroen en is een steen, die helpt om een realistische kijk op alles te hebben; ook op je sterke en minder sterke punten. Deze steen helpt bij het accepteren van je minder sterke kanten en het versterken van je gevoel van eigenwaarde, waardoor jij tot bloei kunt komen. Daarnaast werkt Epidoot stemming verbeterend, ondersteunt deze steen bij overbelasting en uitputting en vermindert de steen frustratie, verdriet en zelfmedelijden.

FLUORIET 
De Fluoriet steen, die van nature putjes en oneffenheden bevat (ook na trommelen of polijsten) kan qua kleur variëren van paars, roze, kleurloos, geel en groen tot blauw. Deze steen beschermt tegen negativiteit en straling van elektronische apparaten door deze te absorberen. De Fluoriet kun je perfect gebruiken als steun tijdens je studie of meditatie, omdat deze steen je helpt met alles wat nodig is om kennis tot je te kunnen nemen je hoofd helder te krijgen. De Fluoriet steen werkt ontgiftend, remt ontstekingen, gaat virussen tegen en werkt pijnstillend.

GRANAAT 
De Granaat steen, die van nature putjes en oneffenheden bevat (ook na trommelen of polijsten) kan qua kleur variëren van rood, oranje, bruin, geel en groen tot zwart. De Granaat helpt om vitaliteit en een positieve levenshouding te hebben, wanneer het leven je tegenzit en je gezondheid te wensen overlaat. De Granaat werkt verwarmend en vergroot het zelf genezend vermogen. Deze steen kan ondersteunen bijeen burn-out.

HELIOTROOP 
De Heliotroop steen is groen met rood en heeft soms witte of gele vlekjes. De Heliotroop werkt beschermend, aardend, kalmerend, neutraliserend, ontgiftend, ontstekingsremmend, brengt balans en stimuleert het zelf genezend vermogen. De Heliotroop helpt grenzen stellen, maakt flexibel, werkt opwekkend en stimuleert intuïtie, dromen en creativiteit.

HEMATIET 
De Hematiet is roodbruin tot antraciet van kleur en heeft een metaalglans. De Hematiet werkt sterk aardend, zuiverend, stabiliserend en beschermend. De steen absorbeert negatieve energie en (elektromagnetische) straling en voert deze af, waardoor deze steen ook gebruikt kan worden om andere stenen te reinigen of te ontladen. De Hematiet werkt ook pijnstillend, ontgiftend en ontkrampend, waardoor deze steen ondersteunt bij detoxen, afkicken en omgaan met een dwangstoornis. Je kunt de Hematiet ook gebruiken wanneer je werkt met hogere energieën of edelstenen met een hogere vibratie. Maak de Hematiet steen goed droog na aanraking met water om roestvorming te voorkomen.

IRISKWARTS
De Iriskwarts – ook wel Regenboogkwarts genoemd – is verhitte Bergkristal. De Iriskwarts zuivert, geneest, brengt vitaliteit terug, herstelt het zelf genezend vermogen, de natuurlijke balans, het immuunsysteem, werkt verkoelend en geeft wat nodig is. De Iriskwarts kan gebruikt worden om te ondersteunen bij spiritueel werk, energetische therapie en healing. Daarnaast versterkt de Iriskwarts de werking van andere stenen en wordt deze gebruikt voor het reinigen van een ruimte en voor het opladen van stenen.

JADE
Jade is de verzamelnaam voor de Jadeiet en de Nefriet en voor de combinatie van deze twee. De werking van beide stenen is bijna gelijk, maar de Nefriet heeft een meer vezelige structuur en werkt met name op de nieren (helpt bij nierstenen en galstenen). Jade zorgt voor bescherming, geluk, succes, rijkdom, voorspoed, liefde, trouw, vriendschap en wijsheid. Jade werkt zuiverend, ontgiftend, kalmerend en stabiliserend. Daarnaast helpt Jade op een zachte manier om voor jezelf op te komen zonder dat je veel hoeft te veranderen en gevoelens van schuld en hulpeloosheid verminderen.

JASPIS
Jaspis is de verzamelnaam voor een grote groep kwartsen, die niet doorschijnend zijn en uiteenlopende kleuren en patronen kunnen vertonen. De Jaspis steen werkt aardend en beschermend. Deze steen maakt strijdlustig, daadkrachtig, volhardend, vastberaden, organisatorisch, weerbaar, assertief, vermindert angst voor conflicten en stimuleert de fantasie. De Jaspis maakt eerlijk, oprecht, hulpvaardig en zorgt voor balans in geest, ziel en lichaam. De Jaspis absorbeert negatieve energie, straling en invloeden en maakt astraal reizen eenvoudiger.

KATTENOOG
De Kattenoog bestaat uit een geelgroene Chrysoberyl of uit een grijze Kwarts, beide met een bepaald soort glanseffect. Chrysoberyl brengt de beide hersenhelften in balans, doordat het zowel zelfvertrouwen, eigenwaarde, wilskracht, strategisch denken, plannen, charisma en creativiteit als mededogen, vergeving, intuïtie, helderziendheid en mediamieke gaven bevordert. Daarnaast werkt Chrysoberyl aardend, ontstekingsremmend en ontgiftend en stimuleert deze steen het zelf genezend vermogen. Reinig de Chrysoberyl regelmatig, omdat deze steen negatieve energie absorbeert.

KWARTS
Kwarts is de verzamelnaam voor de grootste groep mineralen ter wereld. Hieronder vallen onder andere de Agaat, Amethist, Bergkristal, Chrysopraas, Citrien, Jaspis, Rookkwarts en Rozenkwarts. Iedere Kwartssoort heeft zijn eigen werking en de werkingen van de verschillende soorten varieert enorm. Gekleurde Kwarts kan verkleuren door fel zonlicht.

LABRADORIET
De Labradoriet steen, die van nature putjes en oneffenheden bevat (ook na trommelen of polijsten) is over het algemeen grijs, groen of transparant goudgeel van kleur. De Labradoriet werkt beschermend, vergroot geestelijke kracht, geeft lucht, beschermt tegen negatieve invloeden en overprikkeling en werkt goed bij meditatie en andere spirituele activiteiten.

LAPIS LAZULI
De Lapis Lazuli is een lichtblauwe tot koningsblauwe steen met meestal goudkleurige of witte stippen en vlekken. De Lapis Lazuli steen staat erom bekend dat het de steen van wijsheid, verlichting en inzicht is. De steen helpt om het hoofd helder te maken, zodat je daar goed mee kunt werken. Verder werkt de Lapis Lazuli verkoelend, ontstekingsremmend, pijnstillend en bloeddrukverlagend. Lazuriet, het belangrijkste bestandsdeel van de Lapis Lazuli, wordt gebruikt als blauw pigment voor kleurstoffen en verf. Reinig de Lapis Lazuli steen liever niet met water.

MALACHIET
De Malachiet is een lichtgroene tot donkergroene steen, die vaak een lijnenpatroon bevat. De Malachiet steen is een krachtig werkende steen, die beschermt tegen negatieve energie, vervuiling, gevaar, ongelukken en straling en tegelijkertijd emotionele balans, stabiliteit en empathie brengt, weerbaarder maakt en gezonde, gelijkwaardige relaties stimuleert. Daarnaast versterkt deze steen het zelf genezend vermogen, het immuunsysteem en werkt de steen ontgiftend en bloeddrukverlagend. Deze steen is met name geschikt voor vrouwen, vanwege de positieve werking op de vrouwelijke hormonen en geslachtsorganen en de ondersteuning die deze steen biedt tijdens een bevalling. De Malachiet kan worden vervangen door de Rozenkwarts of de Rhodoniet, wanneer de Malachiet lichte hartkloppingen (bij een enkeling) veroorzaakt. De Malachiet steen dient regelmatig gereinigd te worden, maar niet met water en zout.

NEFRIET
De kleur en de eigenschappen van Nefriet staan beschreven bij Jade.

OBSIDIAAN
De Obsidiaan is een zwarte steen, kan een glans hebben in goudkleur, zilverkleur of meerkleurig en soms grijze of bruine vlekjes. De Obsidiaan steen is een krachtig reinigende en en inzicht verschaffende steen, die zaken uit het verleden aan de oppervlakte brengt zodat deze kunnen worden verwerkt en opgeruimd. Dit leidt tot (meer) zelfinzicht wat betreft verdrongen herinneringen en oorzaken van ziektes. Alles wat op een negatieve manier bijdroeg om deze zaken verborgen te houden, wordt verminderd om zodoende geest en zintuigen scherp te krijgen. Daarnaast werkt de steen pijnstillend, ontgiftend, stimuleert deze steen de doorbloeding en spijsvertering en heft kramp op. Hoog sensitieve en (hoog)gevoelige mensen doen er goed aan om de steen alleen onder begeleiding van een therapeut te gebruiken of te kiezen voor Apachetranen of Sneeuwvlok Obsidiaan.

ONYX
De Onyx steen komt voor in de varianten zwart of groen, vaak met witte banden. De Onyx stimuleert analytisch denken, concentratie en logica, geeft steun, kracht, doorzettingsvermogen, verantwoordelijkheid en helpt op een nuchtere en realistische manier je doelen te verwezenlijken. Deze steen werkt positief op het immuunsysteem, het zenuwstelsel, het gehoor en de voeten. In belastende en stressvolle situaties kan het helpen om een Onyx steen bij je te dragen.

OPAAL
De Opaal komt in veel verschillende kleuren voor, zoals kleurloos, wit, roze, rood, bruin, oranje, geel, groen, blauw en zwart. Daarnaast kan de Opaal steen mat en ondoorzichtig zijn, maar ook alle kleuren van de regenboog weerspiegelen. De Opaal steen beschermt en activeert, maakt optimistisch, spontaan, levenslustig, creatief, vrolijk en origineel. De steen heeft een sterke verbinding met liefde en passie, zowel qua uiting als beleving. Daarnaast werkt de Opaal sterk in op de hersenen, wat gunstig uitwerkt op het gebied van je geheugen en bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson. De steen werkt zuiverend en stimuleert het zelf genezend vermogen bij infecties, koorts en op de bijnieren. Je kunt de Opaal het beste uit de buurt van water en fel zonlicht houden.

PAREL
De Parel is geen steen, maar organisch materiaal dat meestal door oesters en soms door slakken wordt gevormd. De Parel heeft een zachte en zuiverende energie, die rust, vrede en verlichting biedt aan lichaam, geest en ziel. De Parel stimuleert wijsheid, acceptatie, eerlijkheid, begrip, inzicht en integriteit en helpt met het loslaten van negatieve emoties waardoor emotionele balans wordt bereikt. De Parel helpt je om je te focussen en een heldere geest te hebben door afleidende gedachten te verminderen. Op spiritueel vlak helpt de Parel transformatie en groei te bevorderen en helpt om in contact te komen met hogere energieën, kennisbronnen en gidsen. Op lichamelijk vlak helpt de Parel om je van stress te zuiveren en daarbij behorende klachten te verminderen. Wees voorzichtig met fel zonlicht, cosmetica, chemicaliën, schoonmaakmiddelen en zeep in de buurt van de Parel.

PERIDO(O)T
De Peridoot is een zachtgroene tot donkergroene steen en is heel geschikt voor hulp bij groei en persoonlijke ontwikkeling. Zo helpt de Peridoot om los te laten wat en wie niet meer bij jou past of waardoor je in je groei en potentie wordt belemmerd. Daarnaast werkt de Peridoot zuiverend en ontgiftend, werkt deze steen positief op onder meer de werking van de lever, je hormonen, spijsvertering, darmen, galblaas, milt, longen, hart, zwezerik, ogen en de opname van voedingsstoffen. Allerlei klachten die horen bij overmatige (spier)spanning worden ook minder door het gebruik van de Peridoot steen. Te veel fel zonlicht kan de Peridoot laten verkleuren.

QUANTUM QUATTRO
De Quantum Quattro, die blauwgroen van kleur is, bestaat uit: Chrysocolla, Dioptaas in Rookkwarts, Malachiet en Shattuckiet. Op zowel lichamelijk als emotioneel vlak geneest de Quantum Quattro op een zachte maar krachtige manier. De Quantum Quattro reinigt en versterkt de aura en brengt de chakra’s in balans. Deze steen brengt lichaam en geest in balans en geeft rust. De Quantum Quattro helpt met het aangaan van nieuwe relaties en helpt oude pijn en negatieve ervaringen verwerken en loslaten. De Quantum Quattro werkt verkoelend, bevordert het zelf genezend vermogen, werkt ontgiftend, pijnstillend en vermindert verzuring. Je kunt de Quantum Quattro beter niet met water reinigen.

ROBIJN
De Robijn is een rozerode tot donkerrode steen, die geestelijke kracht, energie en moed geeft en beschermend werkt, een scherpe en heldere kijk en concentratie bevordert, passie, hartstocht, motivatie en spontaniteit stimuleert en succes en voorspoed aantrekt. Deze steen werkt verwarmend en ontgiftend en werkt positief op je hormoonstelsel, bloedcirculatie, (bij)nieren, milt en helpt tegen koorts en infecties.

ROOKKWARTS
De Rookkwarts is een bruine steen, die sterk aardend, ontgiftend en beschermend werkt. De steen helpt bij stress gerelateerde klachten, helpt ontspannen, loslaten en accepteren, tegen verslavingen, bevordert je concentratie en stimuleert een nuchtere, positieve en praktische houding. De Rookkwarts is uitstekend geschikt om te gebruiken tijdens meditaties en na spirituele activiteiten. De steen werkt positief op de zenuwen en het zenuwstelsel, pijnstillend, ontgiftend, ontkrampend en bevordert herstel. Ook deze steen kan onder invloed van fel zonlicht verkleuren.

ROZENKWARTS
De Rozenkwarts steen is een (zacht)roze steen, die ook wel de steen der liefde wordt genoemd. Deze steen helpt je om je open te stellen voor alle vormen van liefde, deze aan te trekken en te ontvangen. De steen bevordert geestelijke rust en emotionele genezing en kalmeert gevoelens van angst, boosheid en stress. De Rozenkwarts helpt (bij problemen met) de hersenen, bij een burn-out en overspannenheid en is zacht genoeg qua werking om te gebruiken bij baby's en kinderen. Deze steen werkt niet alleen wanneer je deze bij je draagt, maar ook wanneer je deze in een ruimte neerlegt. De (toch al zachte) kleur van de Rozenkwarts kan verbleken door de invloed van fel zonlicht.

SAFFIER
De Saffier komt meestal voor in de kleur blauw, maar ook in de kleuren wit, roze, paars, oranje, geel, groen en zwart. De Saffier bevordert zowel lichamelijk als psychisch een heldere geest en (mentale) rust. De Saffier vermindert de effecten van stress, werkt pijnstillend en koortsverlagend en heeft een positieve werking op je zenuwstelsel, hormoonstelsel, hersenaandoeningen, psychische problemen, bloed en aders, ogen, oren, duizeligheid, slapeloosheid en hoofdpijn.

SMARAGD
De Smaragd is een lichtgroene tot diepgroene steen, die het hart activeert, liefde, oprechtheid, openheid, positiviteit, inspiratie stimuleert waardoor je meer kunt genieten van het leven en een gevoel van eenheid ervaart in relaties, vriendschappen en groepen. Daarnaast helpt het zowel op geestelijk, spiritueel als lichamelijk vlak met zien, lucht krijgen, evenwicht en sterker worden.

SERPENTIJN
De Serpentijn is een lichtgroene tot donkergroene steen, die op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak helpt met het in balans brengen, ontspannen en ontgiften. Daarnaast werkt de Serpentijn steen reinigend, ontkrampend en pijnstillend, brengt insulineproductie, bloedsuikerspiegel, calcium- en magnesiumgehalte in balans en remt overmatige verzuring. De Serpentijn kan beter niet te veel in aanraking komen met water.

TIJGEROOG
De Tijgeroog is een goudbruine of roodbruine steen, die beschermend en aardend werkt. Deze steen geeft harmonie en balans, versterkt je gevoel voor eigenwaarde, (zelf)vertrouwen, zelfinzicht, optimisme, besluitvaardigheid en doorzettingsvermogen en werkt als een magneet voor succes en geluk. De Tijgeroog zorgt voor creativiteit, productiviteit en concentratie. Daarnaast werkt de Tijgeroog steen op lichamelijk en geestelijk vlak stabiliserend, ontkrampend, pijnstillend, geeft de steen lucht en verlichting.

TOERMALIJN
De Toermalijn steen, die van nature putjes en oneffenheden bevat (ook na trommelen of polijsten) kan qua kleur variëren van zwart, bruin, geel, groen, blauw en purper tot roze. Deze steen werkt sterk reinigend en beschermend. Op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak zorgt de Toermalijn ervoor dat je balans, ontspanning en begrip krijgt en blokkades en angst vermindert. En wil je dat je bloemen en planten beschermd worden tegen ongedierte en dat hun groei wordt bevorderd? Leg er dan eens een Toermalijn steen bij. Zorg er wel voor dat de Toermalijn niet aan fel zonlicht wordt blootgesteld, omdat deze steen hierdoor kan verbleken.

TOPAAS
De Topaas is een witte, goudgele, blauwe, rode of bruine steen, die als een magneet werkt op liefde, geluk en voorspoed wanneer jouw intenties zuiver zijn. Deze steen helpt je om op lichamelijk, geestelijk en emotioneel vlak de waarheid in jezelf en anderen te zien en maakt wijs, moedig, zachtaardig en vergevingsgezind door het loslaten van negatieve energie. Topaaswater kan op allerlei manieren worden ingezet, zoals bij psychische stoornissen, waaronder eetstoornissen en problemen met de spijsvertering. Daarnaast heeft Topaas een positieve werking op de algehele gezondheid. Houd de Toermalijn steen zoveel mogelijk weg uit fel zonlicht, i.v.m. verkleuren van de steen.

TURKOOIS
De Turkoois heeft een heel herkenbare lichtblauwe tot groene kleur. Deze steen werkt, beschermend, opwekkend of juist kalmerend wanneer nodig, pijnstillend, verkoelend, ontstekingsremmend, antiviraal, ontgiftend en ontkrampend en brengt balans, geluk, empathie, creativiteit en voorspoed. Daarnaast helpt de Turkoois om je levenspad te ontdekken en te volgen, jezelf en je eigen verantwoordelijkheden te accepteren, invloed te hebben op je eigen geluk en schuldgevoel, spijt, schaamte en zelfdestructief gedrag los te laten. Je kunt de Turkoois het beste uit de buurt houden van water.

VALKENOOG
De Valkenoog steen is grijsblauw van kleur en werkt remmend op alles wat te veel is: angsten, agressie, stress, overmatige hormoonproductie en je stofwisseling. Hierdoor kan inzicht worden verkregen en kun je beperkende patronen in gedrag en denken doorbreken, beslissingen nemen, maar ook beter aarden. Op spiritueel vlak bevordert Valkenoog helderziendheid en mediumschap. Daarnaast heeft deze steen een positieve werking op benen, darmen en bloedvaten.

WERDIET
De kleur en de eigenschappen van Werdiet staan beschreven bij Serpentijn.

XYLOPAAL
De Xylopaal wordt ook wel Versteend Houtopaal genoemd en heeft nog vaak de kleuren van hout, zoals diverse tinten geel, oranje, rood, bruin en zwart. Deze steen werkt aardend en kalmeert, bevordert een nuchtere houding, flexibiliteit, concentratie en beheersing, helpt om dingen af te maken of af te sluiten en zorgt voor een goede doorstroming qua stofwisseling en bloedcirculatie. Xylopaal wordt ook gebruikt om er een elixer mee te maken, waarmee je onder andere jeuk en irritatie vermindert. Door de liefdevolle, rustige en blije energie die deze steen heeft, is de Xylopaal heel geschikt om cadeau te doen of te gebruiken bij paranormale gaven. De Xylopaal wordt ook wel de steen van wijsheid of steen voor zieners genoemd.

YU
Yu is een andere benaming voor Jade. De kleur en de eigenschappen van de Yu, de Jadeiet en de Nefriet staan beschreven bij Jade.

ZIRKOON
De Zirkoon is een bruine, rode, gele of kleurloze steen, die activerend, aardend, zuiverend, ontgiftend en beschermend werkt. Deze steen beschermt je energie en je aura tegen allerhande negativiteit en zorgt dat je energie op de juiste manier stroomt. Daarnaast zorgt de Zirkoon ervoor dat er een optimale verbinding ontstaat tussen Goddelijke energie en de aarde. De steen helpt met het omzetten van dromen, voornemens en ideeën in realiteit. De Zirkoon kan ook perfect gebruikt worden ter ondersteuning bij ontwenningsverschijnselen.

ZIRKONIA
De Zirkonia is geen steen, die van nature voorkomt. Het is een kunstmatige steen, die het meest lijkt op een Diamant qua glans en sprankeling. Op de schaal van Mohs – de hardheidsschaal – heeft de Zirkonia een hardheid van 8,5 tegen een hardheid van 10 bij een Diamant. De Zirkonia is dus een harde steen en daardoor zeer goed bestand tegen krassen. Door Zirkonium en Zirkoniumoxide te verhitten tot 5000o, waardoor deze met elkaar versmelten, ontstaat Zirkonia. Nadat de Zirkonia is afgekoeld wordt deze op dezelfde manier geslepen als een Diamant, maar kost deze een fractie van de prijs. Doordat de Zirkonia geen natuurlijke steen is, heeft deze geen bijzondere eigenschappen.

HOE KIES IK DE JUISTE (EDEL)STEEN? BIJ VEEL BESCHRIJVINGEN STAAN DEZELFDE WERKINGEN
Misschien denk je na het lezen van de verschillende beschrijvingen, dat alle (edel)stenen dezelfde werking hebben. Hoewel de werking van veel edelstenen overeenkomsten hebben, zit er wel degelijk verschil in. Eigenlijk zou je “blind” de edelsteen moeten kiezen, die voor jou geschikt is. Wanneer je een steen in je hand neemt, kun je soms de werking voelen. Maar soms is het ook een kwestie van welke steen jouw aandacht trekt. Bijvoorbeeld vanwege de kleur, de glans of de vorm. En zie je een steen met veel “breuklijnen”? Laat die maar liever liggen. Die heeft de meeste werking al afgegeven.

(EDEL)STEEN CADEAU DOEN?
Misschien ben je er wel van overtuigd geraakt, dat je die ene persoon graag wilt verrassen met een mooie edelsteen – al dan niet in combinatie met een sieraad. Kijk dan snel op www.its-beautiful.nl/edelstenen of in Cadeauwinkel Ommen, aan de Varsenerstraat 4 in Ommen voor de mooiste, meest bijzondere exemplaren! Of voor één van de vele andere (cadeau)artikelen. Veel plezier! 


Geschreven op 15 september 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

 

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss