HOE VERVANG IK ZELF EEN HORLOGEBANDJE?

KAN IEDER HORLOGEBANDJE WORDEN VERVANGEN? 

Misschien heb je je wel eens afgevraagd of je kon switchen van een leren horlogebandje naar een metalen bandje of omgekeerd. In dat geval heb ik goed nieuws voor je: Ja, dat kan. En weet je wat helemaal leuk is? Je kunt dit in de meeste gevallen zelf doen. Gewoon thuis op het moment dat het jou uitkomt. Natuurlijk heb je hier wel een aantal dingen nodig. In deze blog leg ik je uit hoe je dit zelf kunt doen. En kom je er niet uit of laat je het toch liever over aan professionals? Geen probleem! Dan kom je gewoon naar onze Cadeauwinkel Ommen, aan de Varsenerstraat 4 in Ommen of je stuurt het horloge met Track & Trace naar ons op. 

METEN IS WETEN - PUSHPINS 

Waarschijnlijk ken je deze uitspraak wel. Al is het alleen al uit reclamefilmpjes op tv. Vergis je niet in het belang van goed opmeten. Goed opmeten betekent dat je de benodigdheden en het bandje bestelt, die ook daadwerkelijk passen bij jouw horloge. Je begint met het opmeten van de lengte voor je horlogebandje. Wikkel daarvoor een meetlint of een touwtje op de plaats waar jij je horloge wilt dragen. Meestal is dit net boven het polsgewricht. Deze lengte lees je nauwkeurig af. Het gemakkelijkste is om dit even op te schrijven. Daarna meet je de breedte van de aansluiting van het bandje. Hiervoor meet je met een liniaal of liever nog met een schuifmaat de afstand tussen de ‘longen’/pootjes/bandaanzetten. De maat hiervan is ook precies de maat van de spring-bars/pushpins/springveren, die je nodig hebt om je horlogebandje aan weerszijden van de horlogekast te bevestigen. 

METEN IS WETEN - PUSHPINSMeet de correcte maat

BAND INKORTEN? ZO GEDAAN! 

Heb je een leuk horlogebandje gevonden en blijkt deze te lang te zijn voor jouw pols? Dan kun je deze vaak eenvoudig inkorten. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een bandinkorter van juwelierskwaliteit. Bij een schakelarmband voor je horloge staat meestal aan de binnenkant met een pijltje aangegeven welke schakels je zonder problemen kunt verwijderen. Je plaatst de horlogeband of armband in de bandinkorter, waarbij de pijltjes de andere kant op wijzen van de draaiende pin en richt de draaiende pin op de pin die je wilt verwijderen. Vervolgens draai je langzaam aan het handvat, totdat de pin half uit de band is gekomen. Hierna verwijder je de pin met een tangetje. Het beste kun je links en rechts van de band evenveel schakels verwijderen, zodat de sluiting in het midden blijft. Ook hier is het handig om eerst te meten hoeveel de band moet worden ingekort en dit getal door twee te delen (voor rechts en links). 

VAN WELK MATERIAAL IS DE HORLOGEBAND EN WAT ZIJN DE EIGENSCHAPPEN DAARVAN? 

Siliconen, kunststof en rubberen horlogebandjes zijn heel erg geschikt voor sporters en mensen die gemakkelijk transpireren. Het materiaal is heel soepel, eenvoudig schoon te maken en absorbeert geen water of transpiratie. Witte rubberen banden kunnen vrij snel geel of groen verkleuren, zonder dat daar iets aan te doen is. Vervang een rubberen horlogebandje wel onmiddellijk, zodra je een (haar)scheurtje ontdekt om te voorkomen dat je je horloge verliest. 

Nylon of Canvas horlogebandjes zijn heel erg geschikt voor mensen die veel met water in aanraking komen. Daarnaast passen deze horlogebandjes vaak goed bij een vintagelook. 

Leren horlogebandjes zijn daarentegen erg gevoelig voor transpiratie en water, waarbij ook sterke temperatuurschommelingen de kwaliteit van het leer doen afnemen. Het draagcomfort van leer is heel prettig. 

Edelstalen horlogebandjes zijn vrijwel altijd nikkelvrij en zijn duurzaam en sterk. Bovendien kun je een stalen horlogeband eenvoudig op de juiste maat maken door de sluiting te verplaatsen of schakels te verwijderen. 

Titanium horlogebandjes zijn nikkelvrij en veel lichter dan edelstaal. Doordat titanium 5x harder is dan staal is een titanium horlogeband geschikt om te dragen wanneer je ruw werk verricht. 

Gouden horlogebandjes zijn kwetsbaarder wanneer je deze draagt, omdat goud een zachte metaalsoort is. Een gouden horlogebandje kun je dragen wanneer je niet met je handen hoeft te werken en gaat voor een luxueuze uitstraling. 

WELK SOORT SLUITINGEN ZIJN ER VOOR HORLOGEBANDEN? 

Grofweg gezegd zijn er drie soorten sluitingen: De bekende gespsluiting, de handige vouwsluiting en de veilige vlindersluiting. Leren, siliconen, rubberen en kunststof horlogebandjes zijn over het algemeen voorzien van een gespsluiting. Voordeel hiervan is, dat je horlogebandje altijd goed af te stellen is. Nadeel is dat je horlogebandje sneller slijt. De vouwsluiting maak je in principe eenmaal op de juiste lengte en klik je alle keren daarna eenvoudig dicht, nadat je je horloge om je pols hebt gedaan. De vlindersluiting is een luxe sluiting, die vaak wordt gebruikt bij duurdere, exclusieve en klassieke horloges en werkt als een soort dubbele vouwsluiting. 

WAT KAN IK NOG MEER ZELF DOEN MET MIJN HORLOGE? 

Behalve het vervangen van een horlogebandje kun je ook zelf je batterijtje vervangen. Houd er wel rekening mee, dat de waterdichtheid na het zelf vervangen van een batterijtje niet meer gegarandeerd kan worden! Professionele duikers en andere mensen die hun horloge dragen tijdens hun werk, raden we aan om hun batterijtje door een juwelier te laten verwijderen, zodat er een speciale pakking gebruikt wordt om de waterdichtheid te blijven garanderen. Maar wanneer jij toch altijd al je horloge afdoet wanneer je je handen wast, gaat douchen of omdat het buiten regent, dan kun je vaak zonder veel problemen je horlogebatterijtje zelf vervangen. In deze blog lees je daar meer over: Batterij of horlogebandje laten vervangen


Geschreven op 16 november 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

Sorteer op
 • Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen
  Horloge Batterij Vervangen en Opnieuw Versturen

  Is de batterij van uw horloge leeggelopen en staat uw horloge als gevolg daarvan stil, maar ontbreekt het u aan de know-how en / of handigheid om zelf een nieuwe horloge batterij te plaatsen? Dan laat u dat toch gewoon door ons…

  € 15,00
 • Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Zwart Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
 • Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten
  Horlogeband Inkortset - Zelf jouw stalen horlogeband inkorten

  Uw horloge of armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 12,95
 • Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter
  Horloge / Armband inkorten met een bandinkorter

  Uw horloge/armband te lang? Met deze handige, juwelierskwaliteit bandinkorter verwijdert u de overtollige schakels zelf zonder al te veel moeite. Met dit handige apparaat hoeft u niet meer naar uw plaatselijke juwelier om uw…

  € 9,95
 • 18-delige Horloge Reparatie Set
  18-delige Horloge Reparatie Set

  Deze reparatie set is speciaal ontworpen voor de handige thuisjuwelier, zodat elke klant die ook maar een beetje handig is een horloge kan repareren of inkorten. Deze reparatieset bevat de volgende gereedschappen:

  1x…

  € 24,95
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 319

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 319. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
 • Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377
  Horloge batterij Renata Knoopcel - Type 377

  Bent u op zoek naar een batterij voor uw horloge? Zoek dan niet verder en shop vandaag nog deze Renata knoopcel horloge batterij – type 377. Zorg er wel voor dat u van tevoren hebt gecontroleerd of deze horloge batterij ook…

  € 2,50
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss