HORLOGES - TIJD VOOR IETS NIEUWS

EEN HORLOGE IS MEER DAN ALLEEN EEN TIJDAANGEVER

Tegenwoordig is een horloge niet meer uit het modebeeld weg te denken. Waar vroeger alleen de rijkere mensen een (zak)horloge droegen, draagt nu het merendeel van de mensen een (pols)horloge. En niet alleen om te kijken hoe laat het is, maar ook als modeaccessoire of om bijvoorbeeld mee te bellen. Om je op weg te helpen in de jungle van horloges, leggen we uit welke soorten horloges er zijn, hoe ze werken, welke sluitingen er zijn en hoe die werken.

WELKE VERSCHILLENDE SOORTEN HORLOGES ZIJN ER?

Om je meer inzicht te geven in de keuze mogelijkheden kun je in deze blog verschillende weetjes over horloges vinden. Hopelijk helpt je deze informatie om een horloge te vinden dat bij jou, jouw outfit en uitstraling, jouw leefstijl en wensen past. Er zijn vier hoofdcategorieën te onderscheiden:

  1. Een mechanisch horloge

  2. Een automatisch horloge

  3. Een quartz horloge

  4. Een solar horloge

Een mechanisch horloge

Een mechanisch horloge heeft geen batterij, maar werkt door het gebruik van een veer. Deze veer wordt aangespannen en zal hierna langzamerhand ontspannen. Dit horloge moet je eens in de zoveel tijd opwinden. Vaak is zo’n horloge minder nauwkeurig dan een quartz horloge, maar het is onder de horlogeliefhebbers erg gewild. Merken zoals Rolex, Patek Philippe en Royal Oak produceren vandaag de dag nog steeds mechanische horloges.

Een automatisch horloge

Een automatisch horloge heeft geen batterij, maar werkt door het gebruik van een veer. Deze veer wordt automatisch aangespannen door de bewegingen die jij met je pols maakt. Wanner je dit type horloge afdoet, zal het uurwerk nog ongeveer 48 uur doorlopen. Daarna zul je de tijd opnieuw moeten instellen, tenzij je gebruik maakt van een horloge-opwinder. Deze beweegt je horloge, waardoor deze blijft lopen.

Een quartz horloge

Een quartz horloge heeft wel een batterij en is goedkoper om te produceren dan een mechanisch horloge. De uitvinding van dit type horloge heeft veel veranderd voor de horlogefabrikanten. Het is heel precies, omdat je het niet meer hoeft op te winden. Het horloge blijft, dankzij het gebruik van een batterij, precies op tijd lopen. Vandaag de dag draagt het overgrote deel van de mensen een quartz horloge.

Een solar horloge

Een solar horloge verschilt niet veel met het quartz horloge, maar er is één groot verschil. De batterij van dit type horloge wordt opgeladen door middel van zonne-energie. Het werkt zelfs gedeeltelijk zonder zonlicht, omdat de energie wordt opgeslagen in de batterij. Op deze manier kunnen de solar horloges tot 6 maanden op tijd blijven lopen zonder direct zonlicht.

WELKE SOORTEN HORLOGEBANDJES EN SLUITINGEN ZIJN ER?

Iedereen heeft wel eens gezien dat er verschillende soorten horlogebandjes zijn. En misschien wil jij wel een ander horlogebandje aan jouw horloge, maar twijfel je nog welke het zal worden. Om je op weg te helpen, hebben we hieronder een aantal verschillende materialen beschreven met hun specifieke eigenschappen. En ook belichten we verschillende soorten sluitingen. Zó kun jij gemakkelijk zien of het horlogebandje dat jij wilt gaan dragen ook echt bij jou past.

Siliconen, kunststof en rubberen horlogebandjes

Deze zijn heel erg geschikt voor sporters en mensen die gemakkelijk transpireren. Het materiaal is heel soepel, eenvoudig schoon te maken en absorbeert geen water of transpiratie. Witte rubberen banden kunnen vrij snel geel of groen verkleuren, zonder dat daar iets aan te doen is. Vervang een rubberen horlogebandje wel direct, zodra je een (haar)scheurtje ontdekt. Op deze manier voorkom je dat je je horloge verliest.

Nylon of Canvas horlogebandjes

Deze horlogebandjes zijn heel erg geschikt voor mensen die veel met water in aanraking komen, zoals zwemmers, duikers en interieur verzorgers. Bovendien passen deze bandjes vaak goed binnen een vintagelook.

Leren horlogebandjes

Deze bandjes zijn erg gevoelig voor transpiratie en water. Door sterke temperatuurschommelingen zal de kwaliteit van het bandje ook afnemen. Leren horlogebandjes voelen fijn aan om de pols, doordat leer een natuurlijk materiaal is.

Edelstalen horlogebandjes

Die zijn vrijwel altijd nikkelvrij en zijn duurzaam en sterk. Bovendien kun je een stalen horlogeband gemakkelijk op de juiste maat maken, door de sluiting te verplaatsen of schakels weg te halen.

Titanium horlogebandjes

Deze zijn nikkelvrij en veel lichter dan edelstaal. Doordat dit materiaal 5x harder is dan staal is deze horlogeband heel geschikt wanneer je ruw werk verricht.

Gouden horlogebandjes

Deze horlogebandjes zijn kwetsbaarder wanneer je ze draagt, omdat goud een zachte metaalsoort is. Zó’n horlogebandje kun je dragen, wanneer je niet met je handen hoeft te werken en gaat voor een luxueuze uitstraling.

Bekende gesp sluiting

Een gespsluiting komt het meest voor bij horlogebandjes van leer, siliconen, rubber en kunststof. Door deze sluiting kun je je horlogebandje gemakkelijk en snel afstellen. Het nadeel van de sluiting is, dat het bandje sneller slijt.

Handige vouw sluiting

Een vouwsluiting maak je eigenlijk maar één keer op de goede lengte. Daarna doe je je bandje steeds open en dicht door te klikken. Het grote voordeel van deze sluiting is, dat je bandje hierdoor niet slijt en je je horlogebandje steeds op dezelfde lengte hebt.

Veilige vlinder sluiting

De vlindersluiting werkt als een soort dubbele vouwsluiting. Deze sluiting is een luxe sluiting, die je vaak ziet bij duurdere, exclusieve en klassieke horloges.

SMARTWATCH - TIJD VOOR DE TOEKOMST

Misschien denk je bij een smartwatch aan een horloge, waarmee je kunt sporten. En dat kan inderdaad. Maar er kan nog veel meer met een smartwatch. Met dit type polshorloge kun je een hele reeks elektronische handapparaten vervangen. Zo zijn er smartwatches waarmee je kunt bellen en appen, maar ze kunnen ook bijvoorbeeld een gps-systeem, een luidspreker, een camera en een rekenmachine bevatten. Bovendien kunnen ze worden voorzien van een thermometer, een barometer, een kompas, een versnellingsmeter of een hoogtemeter. Meestal zijn deze horloges voorzien van een oplaadbare batterij en een SD-kaart. Daarnaast kun je er vaak ook allerlei mobiele apps op installeren. Zo kun je door wifi of Bluetooth ook allerlei data versturen naar andere apparaten. Anders gezegd: Wat je met een mobieltje kunt, kun je ook met een smartwatch.

JE KUNT ONLINE EN IN CADEAUWINKEL OMMEN TERCHT

Wil je meer weten over de horloges, die wij verkopen? Kijk dan op je gemak online in onze webwinkel of kom binnen bij onze Cadeauwinkel Ommen voor een heuse cadeaubeleving. Bij beide vind je een uitgebreid assortiment. Bovendien kun je ook bij beide terecht voor het laten vervangen van je batterijtje of het bestellen van een nieuw horlogebandje. Kom je er nog niet helemaal uit? Chat met ons of mail ons je vraag en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. 


Geschreven op 7 maart 2024 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss