Edelsmid aan huis
Welkom bij onze rubriek: Edelsmid aan Huis! In deze rubriek geven wij u handige tips en trucs om uw sieraden zo lang mogelijk zo mooi mogelijk te houden, zonder dat u zich hiervoor in de kosten werkt. Ook zullen wij uitleg geven over verschillende veel voorkomende vraagstukken in de sieradenbranche zodat u straks volledig op de hoogte bent. Zo bent u binnen de kortste keren een Edelsmid aan Huis en hoeft u niet voor ieder klein onderhoud naar de juwelier! Lees snel verder om erachter te komen hoe u de beste materialen herkend.
Deze week behandelen wij de verschillende materialen die zoveel voorkomen in de sieradenbranche. Iedereen kent de benamingen wel: edelstaal, zilver, goud, platina en palladium, maar weet u wel echt waar deze materialen uit bestaan en hoe u de kwalitatieve soorten kunt onderscheiden van de namaak? Zo niet, dan leest u snel verder om meer te weten te komen over de verschillende materialen.
Edelstaal
Het materiaal edelstaal wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt in het produceren van sieraden. Een andere benaming voor dit materiaal is chirurgisch staal en het materiaal kan niet roesten, heeft een heldere schittering en fijne textuur, maar is ook erg sterk, waardoor het langer mee kan. Qua kleur heeft edelstaal veel weg van zilver, maar is veel betaalbaarder waardoor het ideaal is om bijvoorbeeld ringen, armbanden en kettingen van te maken. Echt edelstaal moet uit minstens 10,5% chroom en maximaal 1,2% koolstof bestaan, anders valt het niet onder de noemer edelstaal.
Zilver
Eén van de meest voorkomende materialen in sieraden is zilver. Zilveren sieraden zijn gemaakt van een edelmetaal, maar vaak toch betaalbaar. Zilver is een gemakkelijk noemer, maar er zijn verschillende gradaties in de kwaliteit van het gebruikte zilver.
De beste kwaliteit zilver is te herkennen aan het ‘925’-merkje dat ergens op het zilveren oppervlak gedrukt moet staan. Dit merkje staat voor het percentage puur zilver dat in het sieraad verwerkt zit. De 925 houdt dus in dat er 92,5% puur zilver in het sieraad verwerkt zit. De andere 7,5% wordt aangevuld met bijvoorbeeld koper of een ander metaal, om het anders zo zachte zilver bruikbaar te maken voor sieraden. De 925 staat voor het eerste gehalte zilver, ook wel bekend onder de noemer sterling. Een armband of ketting van het allerbeste zilver, wordt dus ook wel een 925 sterling zilveren armband of ketting genoemd. Daarnaast is er nog het tweede gehalte zilver, te herkennen aan het ‘835’-merkje. Hoe lager het percentage zilver, hoe minder zilver is gebruikt en hoe minder het product dus waard is.
Goud
Goud is in de volksmond het meest waardevolle edelmetaal. Dit materiaal is bijzonder sterk en daardoor wordt het vaak gebruikt voor sieraden die lange tijd mee moeten gaan, zoals bijvoorbeeld trouwringen. Omdat goud zo sterk is moet het behoorlijk worden afgezwakt door het te combineren met andere metalen. De duurste vorm van goud, waarbij dus het meeste pure goud wordt gebruikt, is 18 karaats. Dit vertaald naar een samenstelling van 75% puur goud en 25% andere metalen. De meest voorkomende samenstelling, echter, is 58,5% puur goud en 41,5% andere metalen. Deze vorm van goud is het beste te bewerken en komt dus ook het vaakst voor. Dit vertaald naar 14 karaats goud en is te herkennen aan het ‘585’-merkje op het sieraad. Gouden sieraden van 8 karaat of 9 karaat, vallen niet onder de noemer gouden sieraden, maar worden bestempeld als goudhoudend metaal. Dit omdat goud in de Nederlandse wetgeving zodanig bestempeld is dat slechts sieraden met meer dan 50% puur goud als goud gezien mogen worden. Het is dus belangrijk om hierop te letten bij het aanschaffen van uw gouden sieraden.
Er zijn verschillende samenstellingen van goud die resulteren in verschillende kleuren. Hierdoor ontstaat een volledig verschillende uitstraling, maar dit heeft niks te maken met de kwaliteit van het goud. Het heeft enkel effect op de kleur. Zo bestaat geelgoud uit puur goud gecombineerd met zilver en koper. Witgoud bestaat uit puur goud dat gecombineerd is met palladium, zilver en percentage koper, tin, zink en soms mangaan. En door goud te combineren met koper ontstaat het stijlvolle roségoud dat tegenwoordig in steeds meer sieraden wordt verwerkt.
Platina
Een materiaal dat nog duurder is dan goud en dat steeds vaker en vaker voorkomt in sieraden, is platina. Dit edelmetaal is kneedbaar en buigzaam en dus bijzonder geschikt voor gebruik in sieraden. Ook is platina vrijwel onverwoestbaar en dus goed te gebruiken in bijvoorbeeld trouwringen. Een ander voordeel van platina, is dat het hypoallergeen is. Hierdoor is het onschadelijk voor mensen en zal het geen huidirritaties opleveren. Platina is over het algemeen wel duurder dan goud, waardoor het minder voorkomt.
Platina is een edelmetaal dat bijna in zijn zuiverste vorm gebruikt kan worden doordat het zo gemakkelijk bewerkbaar is. De waarborgwet draagt er zorg voor dat platina sieraden zelfs minimaal voor 95% uit puur platina moeten bestaan. Is dit niet het geval, dan mogen deze sieraden niet als platina aangeboden worden. Deze sieraden zijn te herkennen aan het ‘950’-merkje.
Met deze kennis van deze veelgebruikte edelmetalen, kunt u materiaalgebruik herkennen als een echte edelsmid, zodat u nooit bedrogen uitkomt. Volgende maand zullen we met nog meer tips en trucs komen zodat u weer wat meer leert over sieraden.