
Hoe draag je manchetknopen?
Wanneer ik denk aan manchetknopen dan denk ik aan vroeger. Vroeger, toen mannen zondags nog een pak droegen en bij een bruiloft zelfs een driedelig pak mét manchetknopen. Verder denk ik bij manchetknopen aan zakenmannen en elite. Maar toch… Wanneer ik er iets langer over nadenk, besef ik dat de manchetknoop terug is van weggeweest. Tegenwoordig mag het weer. En niet alleen bij de gegoede burgerij.
Wist je dat manchetknopen hun oorsprong vinden in de 16-de eeuw? Alleen zagen ze er toen heel anders uit: een stukje kant met een knoop erin om de manchet dicht te knopen. In de 17-de eeuw begon de manchetknoop er meer uit te zien zoals nu. Men gebruikte munten die door middel van een metalen draad aan elkaar werden bevestigd, waarbij de draad door de manchet werd bevestigd. Uiteraard waren draad en munten van edelmetaal, waardoor alleen de elite hiervan gebruik kon maken.

In de 19-de eeuw werden manchetknopen op grotere schaal gemaakt door de opkomst van de Industriële Revolutie. In de jaren 20 van de 20-ste eeuw begonnen meer mannen manchetknopen te dragen. Na de Rock & Roll en de hippie-tijd zag je de manchetknoop verdwijnen. Sinds de jaren 90 is er echter sprake van een hernieuwde belangstelling voor de manchetknoop.
Hoe draag je nu eigenlijk manchetknopen?
Om te beginnen heb je daarvoor een overhemd nodig zonder knopen aan de manchetten. Wanneer je een overhemd koopt, let er dan op dat je een overhemd koopt met Franse (dubbele) manchetten. Verder heb je uiteraard een paar (bij elkaar passende) manchetknopen nodig. Je begint met het klaarleggen van de geopende manchetknopen. Vervolgens trek je het overhemd aan. Je slaat de manchetten dubbel, zodat je de openingen op elkaar legt. Dan steek je de manchetknoop door de openingen en – heel belangrijk! – vervolgens sluit je de manchetknoop. Ditzelfde herhaal je bij de andere kant. Tip: oefen dit een aantal keren, zodat je weet hoe het werkt en hoe je de mooie kant naar buiten hebt.
