Alles over horloges
Een horloge is een uurwerk of klok. Het woord horloge is afkomstig uit het Frans. Tegenwoordig wordt het woord in het Nederlands bijna alleen gebruikt voor een klein, draagbaar uurwerk. In het Frans echter wordt met horloge tegenwoordig een vast opgestelde klok bedoeld, terwijl een draagbaar uurwerk er montre heet. In dit artikel wordt alleen het draagbare uurwerk besproken.
Naast de tijd tonen sommige horloges ook de dag, datum, maand en jaar. Vóór de 20e eeuw waren de meeste horloges zogenaamde (vest)zakhorloges of savonettes (zakhorloge met springdeksel), die zoals de naam aangeeft in een (vest)zak werden gedragen. Meestal waren deze voorzien van een ketting. Het polshorloge maakte zijn opmars vanaf het begin van de 20e eeuw.(Bron: Wikipedia)
De waterdichtheid van een horloge is van belang voor mensen die met het horloge onder de douche gaan of ermee willen zwemmen. Waterdichtheid is een ruim begrip. Hierbinnen zijn verschillende gradaties. De gradaties worden over het algemeen aangeduid in ATM. (Bar) of in meters. In de praktijk houdt dat het volgende in:
30 meter / 3 ATM / 3 Bar
Water resistant – 30 meter: Bestand tegen water bij waterspatten of water tijdens het handen wassen (niet onderdompelen).
50 meter / 5 ATM / 5 Bar
Water resistant – 50 meter: Bestand tegen water bij zwemmen aan de oppervlakte (niet duiken). Douchen/Zwemmen op voorwaarde dat er geen grote temperatuurverschillen optreden.
100 meter / 10 ATM / 10 Bar
Water resistant -100 meter: Bestand tegen water bij snorkelen
200 meter / 20 ATM / 20 Bar
Water resistant – 200 meter: Bestand tegen water bij recreatie-duiken (niet dieper dan 20 meter)
De aanduidingen meter, ATM of Bar zijn niet precies te vergelijken met dieptemeters. Het zijn alleen maar technische aanduidingen van horlogefabrikanten. Je moet ook rekening houden met andere omstandigheden, zoals de temperatuur, de ‘leeftijd’ van je horloge en drukverschillen. Deze kunnen ook de waterdichtheid beïnvloeden.
Iedere twee à drie jaar (bij professioneel duikersgebruik minimaal ieder jaar) en telkens wanneer de kast open is geweest, moet de waterdichtheid worden getest. Bijvoorbeeld na het vervangen van de batterij of na een reparatie.
Heb je een horloge met een leren band? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit van de band vermindert als deze veel in aanraking komt met water. Douchen en zwemmen met een leren band raden wij om deze reden af. Stalen, rubberen en nylon banden zijn hiervoor meer geschikt.
Plotselinge temperatuurverschillen hebben grote invloed op de waterdichtheid van een horlogekast, omdat verschillende materialen (zoals het glas en de kast) verschillend uitzetten, waardoor er toch lekkage kan ontstaan. Voor de gradaties 3, 5 en 10 ATM/Bar, zoals hierna aangeven, blijft het daarom toch oppassen. Vooral als het horloge bijvoorbeeld op het strand in de zon is opgewarmd en dan plotseling in het zeewater 20 graden afkoelt. Dit soort lekkages zijn duidelijk herkenbaar en vallen buiten de garantie bij horlogefabrikanten.
Mechanische uurwerken met handmatige opwinding of automatische exemplaren vereisen bijzondere aandacht. Zo kunnen slagen, stoten of trillingen (bijvoorbeeld mountainbiken, golfen, tennissen of zwemmen) het uurwerk beschadigen.
Een chronograaf is een ander woord voor stopwatch. Met deze functie kun je een exacte tijdsmeting doen.
Jij zult jouw horloge zelf aan ons moeten opsturen of naar onze winkel brengen – Cadeauwinkel Ommen – aan de Varsenerstraat 4. Nadat je horloge is voorzien van een nieuw batterijtje, sturen wij deze kosteloos terug naar jou of neem je deze weer mee. Wanneer je zelf de batterij vervangt, zal dit invloed hebben op de (garantie op de) waterdichtheid van het horloge. Wanneer je dit door ons – of een andere juwelier – laat doen, zal de garantie behouden blijven.
Omdat Juwelier It’s Beautiful zoveel mogelijk milieubewust wil zaken doen, kun je de door ons geleverde (zilveroxide horloge-)batterijen altijd terugsturen naar ons. Wij zullen er dan voor zorgen dat deze batterijen worden teruggestuurd naar onze (horloge)leveranciers, zodat deze kunnen zorgen voor het recyclen hiervan!
De meeste horloges zijn voorzien van een batterijtje dat, afhankelijk van of het horloge al loopt tegen de tijd dat je het koopt, lange tijd mee zal gaan of na een maand al leeg kan zijn. Daarna is het aan jou om naar de juwelier te gaan voor een nieuw batterijtje of om zelf op zoek te gaan naar een passend batterijtje. Niet alleen moet je het juiste batterijtje vinden, maar je moet je horloge loshalen zonder deze te beschadigen. En zonder de juiste gereedschappen kan dit knap lastig worden. Daarom kun je bij ons het batterijtje van je horloge laten vervangen. Het vervangen van het batterijtje van je horloge kost meestal € 7,50. Wanneer jij een batterijtje in je horloge nodig hebt, dat niet standaard is, vallen de kosten iets hoger uit. Je wordt hierover altijd van te voren op de hoogte gebracht.
- Je kunt de batterij laten vervangen. Dit kost € 7,50.
- Je kunt zelf de batterij vervangen.
De meeste horloges zijn voorzien van een batterijtje dat, afhankelijk van of het horloge al loopt tegen de tijd dat je het koopt, lange tijd mee zal gaan of na een maand al leeg kan zijn. Daarna is het aan jou om naar de juwelier te gaan voor een nieuw batterijtje of om zelf op zoek te gaan naar een passend batterijtje. Niet alleen moet je het juiste batterijtje vinden, maar je moet jouw horloge ook nog eens loshalen zonder deze te beschadigen. En zonder de juiste gereedschappen kan dit knap lastig worden. Daarom kun je bij ons het batterijtje van je horloge professioneel en vakkundig laten vervangen.
Juwelier It’s Beautiful houdt zoveel mogelijk rekening met het milieu. Zo worden de bestellingen zo CO2 neutraal mogelijk verstuurd, wordt er rekening gehouden met inpakmaterialen en worden horlogebatterijtjes gerecycled. Dit houdt in dat horlogebatterijen worden verzameld en teruggestuurd naar de groothandel of de fabriek. Bovendien letten wij erop dat jouw batterijtje wordt vervangen door een soortgelijk batterijtje, zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van je horloge.