Wat te doen aan een ontstoken oorbelgaatje?
Een oorlelontsteking is een ontsteking aan de oorlel, het onderste deel van de oorschelp. De oorlel bestaat niet uit kraakbeen, maar uit vetweefsel. Bij een ontsteking is de huid rood, gezwollen en pijnlijk. In sommige gevallen jeukt het en kunnen er korstjes, blaren en een vochtophoping ontstaan. Het kan zijn dat je je oorlel hebt aangeraakt met je handen en dat hierdoor bacteriën in het gaatje zijn gekomen. Lees snel verder voor onze tips!
Wat is de oorzaak van een oorlelontsteking?
Een acute ontsteking ontstaat vaak tijdens het prikken van een gaatje. Het kan veroorzaakt worden, doordat de naald niet goed gedesinfecteerd is of door onvoldoende hygiëne ná het schieten van een gaatje. Ons advies is om een oorbelgaatje door een juwelier te laten schieten. De meeste juweliers gebruiken steriele materialen en plaatsten een knopje van chirurgisch staal en/of hypoallergene metalen. Een chronische ontsteking kan ontstaan, wanneer er sprake blijkt te zijn van een allergie voor nikkel. Er zijn veel oorbellen die nikkel bevatten en daardoor irritaties kunnen veroorzaken. Nikkel wordt vooral gebruikt voor het vervaardigen van goedkopere oorbellen.
Hoe behandel ik een ontstoken oorbelgaatje?
Zelf kun je een ontstoken oorlel goed behandelen. Zolang het zich niet uitbreidt, hoef je er niet mee naar de dokter. Drenk een tissue in wat alcohol en dep dit voorzichtig op de ontstoken plek. Dit werkt reinigend en kan verkoelend werken. Wanneer de oorzaak ligt bij een nikkel allergie, vermijd dan het dragen van sieraden waarin nikkel verwerkt is. Ben je allergisch voor nikkel? Pas dan ook op met andere sieraden die nikkel bevatten, zoals ringen en armbanden. Wanneer je allergisch bent voor nikkel kun je huiduitslag krijgen. Ongeveer 20% van alle vrouwen verdraagt nikkel niet goed.
Hoe behandel ik mijn oorlel na het schieten van een gaatje?
Na het schieten van een piercing adviseren wij om het gaatje twee keer per dag schoon te maken met antiseptische vloeistof (dit krijg je meestal mee van de juwelier). Wanneer je net een oorbel hebt laten schieten zit er eigenlijk een klein wondje in je oorlel. Daarom is het goed om de oorbel een paar keer per dag rond te draaien om te voorkomen dat de oorbel vast gaat zitten in het wondje. Let op! Was je handen voordat je aan de oorbel gaat draaien.
Wanneer heb ik de meeste kans op klachten?
In de zomermaanden is de kans op een ontstoken oorlel veel groter na het zetten van een piercing dan in de wintermaanden. Door de warmte gaan bacteriën zich sneller vermenigvuldigen. De pijn en jeuk kunnen zich uitbreiden naar de achterkant van het oor.
Wanneer moet ik naar de dokter?
Met een ontstoken oorlel hoef je in principe niet meteen naar de dokter. Je kunt de ontsteking thuis goed zelf behandelen. Wij raden je aan om naar de dokter te gaan wanneer één van de onderstaande situaties van toepassing is:
- Wanneer je koorts hebt
- Wanneer de ontsteking na verloop van tijd niet geneest
- Wanneer de ontsteking zich uitbreidt rondom of in het oor of wanneer de lymfeklieren opzwellen.
Neem bij twijfel wél onmiddellijk contact op met de huisarts.
Waar vind ik nikkelvrije oorbellen?
Ben je op zoek naar nikkelvrije oorbellen? Wij hebben een prachtig en ruim assortiment aan damesoorbellen, zodat er voor iedere vrouw een mooi setje oorbellen te vinden is! Alle oorbellen van goud (12-karaats of meer) of puur zilver zijn nikkelvrij. Bekijk hier onze favorieten: