Heinen Delfts Blauw

Wat is Delfts Blauw? 

Delfts Blauw wordt gemaakt van samengestelde kleien, verven en glazuren in plaats van porseleinaarde, dat met de hand wordt beschilderd. Delfts Blauw is al in de zestiende eeuw ontwikkeld als goedkopere variant op de Chinese vazen van porselein uit de Ming-dynastie, die met VOC schepen vanuit China naar Holland werden geïmporteerd. Door gebruik te maken van andere technieken en materialen ontstond in de zeventiende eeuw een “nieuw” product, waar de Delftse keramiekschilders de kwaliteit van hun producten steeds verder verbeterden. Doordat er mergel aan het aardewerk is toegevoegd, werd het aardewerk dunner en werd het faience genoemd. Rond 1700 waren er alleen al in Delft 33 bakkerijen voor de Delfts Blauw producten.

Welke afbeeldingen worden er geschilderd op Delfts Blauwe producten? 

In eerste instantie werd vooral geprobeerd om de Chinese manier van schilderen na te bootsen, compleet met Chinees aandoende taferelen en landschappen. Langzaam maar zeker werden de taferelen steeds Hollandser en werden taferelen geschilderd, zoals schaatsertjes in Nederlandse klederdracht, met molens op de achtergrond en eventueel tulpen op de voorgrond.

Waaraan herken je echt Delfts Blauw? 

Ieder voorwerp van echt Delfts Blauw is uniek, doordat alles zowel handbeschilderd en gemerkt is. Zo’n merkje vind je aan de onderkant of de achterkant van het voorwerp. Het merkje bestaat uit letters of figuratieve tekens, waarmee het fabrieksmerk en/of productieplaats wordt weergegeven. Soms staat de volledige naam van een eigenaar of beheerder voluit geschreven in het merk.

Antiek Delfts Blauw? Of toch niet? 

Misschien heb je bij je oma wel eens iets van Delfts Blauw gezien en wil je nu weten of het eigenlijk wel of niet waardevol blijkt te zijn. Daarvoor kun je terecht bij de Federatie van Taxateurs, Makelaars en Veilinghouders in roerende zaken via www.federatie-tmv.nl. Deze organisatie kan je helpen om een taxateur te vinden om jouw aardewerk te taxeren. Zo weet je zeker dat je een eerlijke beoordeling krijgt. En blijkt het voorwerp veel geld waard te zijn? Dan kun je het laten verzekeren. 

Heinen Delfts Blauw van antiek aan  de muur, naar modern als sieraad.Heinen Delfts Blauw van antiek aan  de muur, naar modern als sieraad.

Waar kan ik zelf zien hoe Delfts Blauw wordt beschilderd en waar kan ik dat eventueel zelf doen?

Na de tweede helft van de zeventiende eeuw werd steeds meer gebruik gemaakt van het goedkopere Engels aardewerk. Toch is er in Nederland nog een handvol fabrieken overgebleven. Eén daarvan is Heinen Delfts Blauw. Terwijl het hoofdkantoor zich bevindt in Putten en de fabrieken in Rijswijk en China staan, zijn er inmiddels 10 winkels in Amsterdam, Delft en op Curaçao. Voor rondleidingen, workshops en masterclasses in Delfts Blauw schilderen kun je terecht in de fabriek in Rijswijk.

Sieraden van/met Delfts Blauw 

Ben je er benieuwd naar wat je je bij sieraden van Delfts Blauw moet voorstellen? De kortste omschrijving is deze: Sieraden, waarbij gebruik gemaakt wordt van kralen van Delfts Blauw, zoals bij oorhangers, ketting-hangers en armbanden met bedels. Deze sieraden laten zich eenvoudig combineren met bijvoorbeeld een jeanslook eventueel gecombineerd met een (zwart) leren jas of jeansjackje of een gebreide kabeltrui in jeansblauw, die een beetje stoer overkomt. Natuurlijk kun je kiezen voor een sieraad dat helemaal bestaat uit kralen en/of bedels van Delfts Blauw, maar ook voor sieraden van leer met een enkele bedel van Delfts Blauw. Bij Heinen kun je zelfs een sieraad op bestelling laten maken naar jouw eigen persoonlijke voorkeur. Doordat Heinen de productie in eigen beheer heeft, kunnen ze op de laatste trends inspelen en maatwerk op bestelling leveren.

Welke kleuren kun je het beste combineren met Delfts Blauw?

Wanneer je extra aandacht wilt vestigen op het blauwe van Delfts Blauw, kies dan voor kleuren als: oranje, geel, rood en groen. Het blauw valt hierdoor meer op, terwijl er toch sprake is van een geheel dat bij elkaar past. Hierdoor kun je sieraden van Heinen Delfts Blauw combineren met veel verschillende kledingstijlen. Met een Oorbel Ibiza zie je er altijd hip uit. En deze past ook perfect bij de Boho stijl, door zijn gypsy style.

Delfts Blauw: Nederlandser gaat het niet worden! 

Alle sieraden van Heinen Delfts Blauw worden in de fabriek in Nederland vervaardigd. Hierdoor ben je ook nog CO2 bewust bezig. De sieraden hoeven immers niet per vliegtuig worden ingevlogen of per boot worden vervoerd! Hierdoor ben je dus ook niet afhankelijk van buitenlandse grondstoffen; iets dat momenteel bij veel producten wel het geval is.

Heinen Delfts Blauw sieraden bestellen bij It’s Beautiful 

De op authentieke wijze vervaardigde Delfts Blauw sieraden van Heinen zijn uiteraard ook via de webshop van juwelier It’s Beautiful te bestellen. Gemak dient de mens tenslotte en juwelier It’s Beautiful staat daar graag garant voor. Kijk, kies, klik en bestel dus snel jouw eigen Heinen Delfts Blauw sieraden!


Geschreven op 3 maart 2023 | Door Charmaine

 

Lees hier alle blogs en de laatste nieuwtjes

Sorteer op
© 2008 - 2024 It’s Beautiful Juwelier Ommen | Sieraden, horloges en meer | sitemap | rss